Dr. Codrina Moraru, medic rezident psihiatru la Institutul de Psihiatrie Socola Iași, a discutat, în emisiunea BZI LIVE, despre depresia care apare odată cu astenia de toamnă. Iată de ce femeile sunt mai afectate de depresie, anxietate sau tulburare bipolară.
Astenia este un tip de depresie, care își face apariția în același sezon, an de an. În majoritatea cazurilor, simptomele apar odată cu lunile de toamnă și se pot prelungi până în perioada de iarnă, lăsând persoanele afectate cu o stare de oboseală accentuată, cu lipsă de energie și cu o stare de tristețe permanentă. Uneori, aceste stări își pot face simțită prezenta și în lunile de primăvară.
Din fericire, astenia de toamnă nu apare la toată lumea, ci doar la acei oameni care trăiesc în zonele în care zilele de iarnă sunt foarte scurte sau există schimbări mari în cantitatea de lumină naturală primită pe parcursul anotimpurilor. Totodată, de precizat este că acest tip de depresie este mai întâlnit în rândul femeilor, în rândul celor care au vârsta cuprinsă între 15 și 55 de ani sau în rândul persoanelor care au în familie rude cu astenie.
Dr. Codrina Moraru, discuție despre depresia care apare odată cu astenia de toamnă: „Depresia la sexul masculin este mai gravă decât la sexul feminin”
Medicul rezident psihiatru Codrina Moraru a dezvăluit că intrarea în sezonul rece constituie o problemă pentru foarte multă lume. În perioada toamnă-iarnă apar tot felul de tuburări afective, cum sunt depresia, anxietatea sau tulburarea bipolară. Cel mai afectat de aceste tulburări este sexul feminin, însă nici sexul masculin nu este ocolit. La bărbații care prezintă o tulburare de tip depresiv, apar anumite gânduri, în sensul că pot ajunge în acel punct în care pot să își facă rău. Explicația rezidă în faptul că reprezentanții sexului puternic sunt mult mai determinați.
„Această intrare în toamnă-iarnă reprezintă o mare problemă pentru foarte multă lume. Apar tot felul de tulburări afective, deoarece depresia, anxietatea, tulburarea bipolară fac parte din acest spectru. Persoanele care au deja o boală diagnosticată, care iau deja un tratament, pot avea recăderi, deci simptomele lor se agravează. Dar, totodată, apar și persoane care sunt diagnoticate de novo, adică apariția depresiei la diferite persoane. Sexul feminin, după cum bine știm, este cel mai afectat. Dar, sexul masculin, bărbații, care prezintă o tulburare de tip depresiv, au anumite gânduri, adică ajung să își facă rău, deoarece ei sunt mult mai determinați. Pe scurt, putem spune că depresia la sexul masculin este mai gravă decât cea la sexul feminin. Din nefericire, la bărbați se poate termina tragic. Dar, cu ajutorul unui tratament, nu trebuie să ajungem acolo.”, a declarat dr. Codrina Moraru, medic rezident psihiatru, în emisiunea BZI LIVE.
În ceea ce privește simptomele generate de depresia care însoțește astenia de toamnă, medicul rezident a enumerat următoarele: apatie, lipsa chefului de viață, insomnie, dormit excesiv, tulburări de alimentație și dorința de singurătate.
„De cele mai multe ori, simptomele sunt foarte subtile, deoarece majoritatea persoanelor care vin în spital, anturajul, spun că ele nu și-au dat seama, era o persoană perfect normală, până nu a mai fost. Dar, putem observa că persoana respectivă poate este mai apatică, nu mai are chef de viață, încep să apară problemele la serviciu, în cadrul familial, nu își mai pot face treburile uzuale pe care le făceau. Poate apărea o lipsă de somn, insomnii sau, totodată, poate dormi în mod excesiv, simptomele sunt foarte subtile. Tulburările de alimentație, mănâncă mai mult sau poate, chiar, mănâncă mai puțin. Nu se alimentează, preferă singurătatea, începe să aibă anumite gânduri, lucruri care pot fi sesizate de cei apropiați. Consider că comunicarea este foarte importantă și o strânsă legătură atât cu membrii familiei, cât și cu membrii societății.”, a adăugat medicul rezident.
De ce sunt mai afectate femeile de anxietate sau depresie?
Femeile sunt mai predispuse la anxietate sau depresie, deoarece au parte de numeroase schimbări hormonale. De aceea, pentru a evita aceste tulburări, se recomandă un control endocrinologic, un consult ginecologic și un set de analize, pentru a vedea dacă simptomele prezente sunt corelate cu alte afecțiuni.
„Sexul feminin este afectat, în general, deoarece mai apar și anumite schimbări hormonale. Schimbările hormonale favorizează mai mult apariția acestor simptome. La sexul masculin nu apar aceste lucruri. De aceea, consider că este foarte important ca o persoană, care prezintă o anumită patologie psihiatrică, este bine să aibă și un control endocrinologic, pentru a vedea dacă tiroida funcționează, deoarece anumite modificări pot duce la simptome de depresie , un consult ginecologic și un set de analize, în general, tocmai pentru a vedea dacă aceste simptome poate sunt corelate cu alte afecțiuni.”, a dezvăluit dr. Codrina Moraru, în emisiunea BZI LIVE.