Sanatate

Dr. Irina Cațighera, despre depresia postpartum: „Este considerată cea mai severă complicație care poate apărea după o naștere” – VIDEO

Publicat: 24 ian. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Dr. Irina Cațighera despre depresia postpartum Este considerată cea mai severă complicație care poate apărea după o naștere - VIDEO
Depresia postpartum reprezintă o combinație de modificări emoționale, comportamentale și fizice, care apar la unele femei după nașterea unui copil.

Dr. Irina Cațighera, medic ginecolog la Maternitatea Cuza Vodă din Iași, a discutat în emisiunea BZI LIVE despre depresia postpartum. Din ce cauze apare și cine se poate confrunta cu această tulburare?

Depresia postpartum reprezintă o combinație de modificări emoționale, comportamentale și fizice, care apar la unele femei după nașterea unui copil. Potrivit specialiștilor, acest tip de depresie constituie o tulburare mintală, care debutează în primele patru săptămâni de la naștere. Această tulburare este determinată de schimbările chimice, sociale și psihologice, care apar ca urmare a venirii pe lume a unui copil.

Cum se manifestă depresia postpartum? Dr. Irina Cațighera: „Este considerată acum cea mai severă complicație care poate apărea după o naștere” – VIDEO

Depresia postnatală vine însoțită de o serie de simptome, care pot fi diferite de la o mamă la alta. Printre acestea se numără: lipsă de energie și senzație de oboseală tot timpul, senzație de tristețe, de dispoziție proastă și nevoia de a plânge în cea mai mare parte a timpului, pierderea interesului pentru lumea din jur, senzație de somnolenţă în timpul zilei, sentimente de vinovăție, deznădejde și autoînvinovățire, insomnie, senzație de agitație sau iritabilitate, pierderea poftei de mâncare sau supraalimentarea pe bază de stres ori senzație de îngrijorare permanentă faţă de bebeluş.

„Nu pot să nu menționez faptul că dintre acele cupluri care vin la cursul nostru, extrem de puțini părinți sau deloc vor dezvolta această depresie post partum. De ce? Este un curs la care se prezintă exclusiv, aș spune eu, acele cupluri la care sarcina este dorită, deci nu vorbim despre probleme socio-economice, sarcini nedorite, accidente, sarcini rezultate în urma unui viol, nu vorbim despre gravide abandonate de către soți, vorbim despre cupluri care chiar și-au dorit acest copil. Dar, referindu-mă la depresia postpartum, spuneam că este considerată acum cea mai severă complicație care poate apărea după o naștere.”, a declarat dr. Irina Cațighera, pentru BZI LIVE.

Cine se poate confrunta cu depresia postpartum? Dr. Irina Cațighera: „Ca și frecvență, depresia postpartum apare la mamele minore”

Depresia postpartum este generată, de cele mai multe ori, de dezechilibrele endocrine, de carențele vitaminice, de stres sau de oboseală. Aceasta apare, ca și frecvență, la mamele minore, deoarece, în cazul acestora, sarcina nu a fost una dorită. De asemenea, tulburarea este întâlnită și la femeile care au în antecedentele personale sau familiale depresie sau episoade depresive ori la mamele care au un copil dificil sau au trecut printr-o sarcină grea.

„Mecanismul este necunoscut, au fost luați în discuție diverși factori, însă nu s-a demonstrat nimic științific, printre care dezechilibrele endocrine, carențele vitaminice, stresul, oboseala, dar nimic, după cum spuneam, nu are fundament științific. Ca și frecvență, depresia postpartum apare la mamele minore, există un procent de 30%, pentru că e clar că la acele mame minore sarcina, de regulă, nu a fost una dorită. Apare la femeile care au în antecedentele personale sau familiale depresie, episoade de depresie.

Apare la acele mame care au un copil dificil, pentru că și copiii sunt ca și părinții, copii potoliți, copii mai dificili, care plâng foarte mult, la mamele care au avut o sarcină dificilă, cu numeroase episoade de iminență de avort sau iminență de naștere prematură, cam acestea ar fi situații. Sau la acele mame care au probleme de alăptare. Furia laptelui, cu toate complicațiile sale, mergând până la mastită, sigur că și alăptarea e o problemă.”, a mai spus medicul Irina Cațighera, în cadrul emisiunii BZI LIVE.

Adauga un comentariu