WoW!

Dr. Tudor Ciuhodaru – „5 reguli simple” care previn infectarea cu virus gripal

Publicat: 03 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Dr. Tudor Ciuhodaru - 5 reguli simple care previn infectarea cu virus gripal
Știai că... te poți infecta simultan și cu gripă, și cu coronavirus?

Doctorul Tudor Ciuhodaru, de la Iaşi, ne spune cum putem preveni infectarea cu virus gripal. Sunt câteva aspecte importante, de care e bine să ţinem cont. Cu o minimă protecţie ne putem feri de toate neplăcerile cauzare de acest virus.

Mai mult, tot el ne prezintă şi cele 5 reguli simple pe care e bine ca oricine să le ştie. Respectarea lor este importantă cu atât mai mult cu cât, acum, este posibilă infectarea simultan şi cu gripă, şi cu coronavirus.

Ce trebuie să ştii despre virusul gripal

  1. “Oricine poate face boala, indiferent de vârsta. Dar cei mai expuşi sunt copiii mai mici de 5 ani (20.000 de spitalizări în fiecare an!), imunodeficientii şi cei cu afecţiuni respiratorii, cardio-vasculare cronice sau cei cu afecţiuni hematologice, metabolice sau insuficienţă renală.
  2. Transmiterea de la o persoană la alta se face cu mare uşurinţă pe cale aeriană (vorbire, tuse, strănut) sau prin contact direct sau indirect cu secreţiile respiratorii aflate pe mâinile acestora sau pe suprafeţe contaminate.
  3. Contagiozitatea maximă este cu 1-2 zile înainte şi 4-5 zile de la debutul bolii.
  4. Majoritatea celor care se îmbolnăvesc de gripă se vor recupera în câteva zile (în medie 3-4 zile). Însă tusea poate persista chiar 1-2 săptămâni.
  5. Cei din grupele de risc sunt predispuşi la complicaţii serioase precum pneumonii grave, crize astmatice, miocardită, insuficienta cardiacă.”

Cum poţi evita infectarea cu virusul gripal

Iată şi alte sfaturi oferite de medicul Tudor Ciuhodaru:

  • „Tratamentul pentru gripă trebuie instituit cât mai rapid, acesta fiind mult mai eficient dacă este aplicat în primele 2 zile de la debutul bolii.
  • Evitaţi automedicaţia. Orice tratament, inclusiv vaccinarea, trebuie făcut doar la recomandarea medicilor de familie sau a specialiştilor.
  • Antibioterapia fără discernământ este nu doar inficienta ci şi potenţial periculoasă! Poate duce la selecţionarea germenilor rezistenţi, agravarea afecţiunilor de bază sau da efecte secundare multiple nedorite.
  • Nu temporizaţi consultul medical imediat mai ales dacă va încadraţi în grupele cu risc sau dacă un copil de peste 5 ani are caz.”

5 reguli simple ca să te protejezi de gripă

Haideţi să ţinem cont de aceste reguli menţionate de doctorul Tudor Ciuhodaru:

  • “Evitaţi contactul cu persoanele bolnave: evitaţi aglomeraţiile (mijloace de transport în comun, spaţii publice) unde există risc crescut de a intra în contact cu o persoană infectată, nu staţi lângă persoanele care tuşesc sau strănuta, nu vizitaţi şi nu duceţi în colectivităţi, mai ales şcolare, persoanele bolnave.

!!!Nu duceţi copilul în colectivitate dacă prezintă febră, frison, tuse, secreţii nazale abundente.

Pacientul va fi izolat de restul familiei într-o cameră separată luminoasă, aerisita, cu o temperatură medie de 22 – 24 grade.

  • Respectaţi regulile generale şi individuale de igienă: utilizarea batistei şi spălatul pe mâini, pusul mâinii la gura atunci când tuşim sau strănutam. Evitarea contaminării prin atingerea cu mâinile a ochilor sau a gurii, aerisirea zilnică a locuinţelor precum şi igienizarea spaţiilor şi a suprafeţelor.’
  • Spălaţi-vă cât mai des pe mâini cu apă şi săpun. Spălatul trebuie să dureze cel puţin 20 de secunde, insistând pe pliurile şi spaţiile interdigitale. Apoi uscaţi mâinile cu prosoape de hârtie sau aer cald. Dacă nu sunteţi în apropierea apei puteţi utiliza, cu eficinta mai redusă, un dezinfectant pe bază de alcool.
  • Evitaţi stresul termic: îmbrăcăminte adecvată, consumul de lichide calde, evitarea deplasărilor matinale şi nocturne când este foarte frig. Alternarea repausului în spaţii încălzite precum instituţiile pubilice şi magazine.
  • Respectaţi un regim de alimentar adecvat: bazat pe fructe şi legume proaspete, bogate în vitamine şi respectaţi programul de odihnă”, a afirmat medicul din Iaşi.

Iată, așadar, cât de simple sunt aceste reguli care pot preveni infectarea cu virus gripal.

Adauga un comentariu