Prima pagină » Local » Dr. Tudor Ciuhodaru, despre tulpina Omicron a noului coronavirus: „Este o variantă suspectă, deci precauție absolută”
Dr. Tudor Ciuhodaru, despre tulpina Omicron a noului coronavirus: „Este o variantă suspectă, deci precauție absolută”

Dr. Tudor Ciuhodaru, despre tulpina Omicron a noului coronavirus: „Este o variantă suspectă, deci precauție absolută”

30 nov. 2021, 15:00,
BZI.ro, în Local

Medicul ieșean Tudor Ciuhodaru a analizat ultimele date despre varianta Omicron a Covid-19 și a prezentat măsurile care trebuie luate de Guvernul României pentru a preveni răspândirea noul coronavirus. În opinia europarlamentarului, românii nu au de ce să se panicheze.

„Belgia a fost prima țară din Europa care a depistat un astfel de caz. Repet ceea ce a zis ministrul belgian: vreau să repet că este o variantă suspectă, nu știu dacă este periculos, deci precauție absolută, fără panică în așteptarea unei analize științifice suplimentare! A spus și OMS că timp de două săptămăni va da date suplimentare apropo de contagiozitate, patogenitate și măsurile de sănătate publică ce vor fi afectate de apariția acestei noi variante”, a declarat dr. Tudor Ciuhodaru, pentru B1 TV.

Dr. Tudor Ciuhodaru, recomandări pentru Guvernul României în contextul apariției noii tulpini Omicron

Datele experților în sănătate vor stabili exact ce restricții se vor trebui implementa în viitor. Mai mult decât atât, dr. Tudor Ciuhodaru recomandă ca Executivul să deruleze mai multe acțiuni de prevenție.

„Evident că prin prisma mutațiilor este variantă îngrijorătoare, dar aceste lucruri trebuie să se confirme și în viața reală. Ceea ce este extrem de important sunt, de fapt, cei patru piloni pe care i-am propus de la începutul acestei pandemii, apropo de controlul și rezolvarea acestei situații, adică pe lângă distanțare, mască, vorbim despre testare. 5-10% dintre aceste teste ar trebui dublate de secvențierea genomică, pentru a depista la timp apariția noilor tulpini, ca să știm la ce ne așteptăm. Am recomandat și în Parlamentul European, ca recomandare în comisia de sănătate. Importante ar fi și testele serologice, ca să vedem care este gradul de imunitate în rândul cetățenilor, la nivelul întregii țări. Există studii că imunitatea legată de trecerea prin boală la nivelul României este favorabilă”, a declarat dr. Tudor Ciuhodaru.

Medicul ieșean, despre certificatul verde Covid-19

Medicul ieșean Ciuhodaru nu consideră extrem de util certificatul verde COVID-19, având în vedere faptul că tot mai multe date arată că și persoanele care se imunizează cu vaccin anti-Covid-19 se infectează, sunt simptomatici, transmit mai departe virusul și pot deceda în urma infectării cu SARS-COV-2.

„(…) În Israel, toate cele trei cazuri erau la persoane vaccinate. Așa că, dacă vorbim despre măsuri de combatere a transmiterii în această pandemie – măsuri de prevenție, măsuri de analiză epidemiologică, gândiți-vă că noi vorbim despre pașapoarte verzi în contextul în care  se vede și aici că vaccinații pot fi infectați și pot transmite boala”, a mai transmis medicul, pentru B1 TV.

În altă ordine de idei, tot mai mulți medici transmit că noua mutație a noului coronavirus este una agresivă și contagioasă, printre aceștia regăsindu-se și dr. Vasile Cepoi, directorul DSP Iași. Printre simptomele cele mai frecvente raportate de pacienții infectați cu varianta Omicron se pot enumera durerea de cap și oboseala acută.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *