Prima pagină » Local » Dr. Tudor Ciuhodaru trage un semnal de alarmă: „Atenție la cumpărăturile de Paște. Sunt două pericole potențiale în fiecare farfurie”
Dr. Tudor Ciuhodaru trage un semnal de alarmă: „Atenție la cumpărăturile de Paște. Sunt două pericole potențiale în fiecare farfurie”

Dr. Tudor Ciuhodaru trage un semnal de alarmă: „Atenție la cumpărăturile de Paște. Sunt două pericole potențiale în fiecare farfurie”

15 apr. 2025, 13:12, 1 ,
Redacția BZI în Local

Medicul ieșean Tudor Ciuhodaru atrage atenție la cumpărăturile de Paște pentru că ouăle vopsite cu vopsele necertificate pot conține substanțe toxice, iar carnea de miel poate deveni periculoasă dacă provine de la miei prea mici sau nu este conservată corect.

Este recomandat să folosiți vopsele specializate pentru ouă și să cumpărați carne de miel din surse sigure, respectând regulile de igienă. De asemenea, mieii mici sau cei cu un conținut ridicat de grăsimi pot provoca probleme digestive sau cardiovasculare.

„Atenție la cumpărăturile de Paște. Sunt două pericole potențiale în fiecare farfurie: oul rău şi mielul toxic.
1. Vopseaua de ouă cumpărată de la colţul străzii vă poate crea multe probleme de sănătate. Chiar dacă sunt mai ieftine sau mai frumoase, vopselele tipografice sau cele făcute artizanal pot avea efecte nocive datorită plumbului şi oxizilor de metale: cupru, aluminiu şi staniu. Vopselele textile sau cele tipografice pătrund prin porii oului şi pot contamina albuşul sau gălbenuşul, existând riscul declanşării unor toxiinfecţii alimentare.
Recomandăm că la vopsirea ouălor să folosiţi doar substanţe certificate medicosanitar, achiziţionate din magazinele specializate, evident dacă nu folosiţi coloranţii naturali, ca în bătrâni, prin utilizarea foilor de ceapă sau a frunzelor de nuc.
Alte riscuri sunt legate de vechime şi mod de conservare. Este preferabil, mai ales atunci când sunt utilizate crude, în creme, maioneze, spumă de albuş, ca ouăle să fie foarte proaspete şi să fie spălate înainte de utilizare.
2. Carnea de miel: are valoare calorică ridicată şi este considerată ,,toxică” în anumite condiţii. Vorbim de 200 – 300 kcal la 100 grame şi un conţinut ridicat de potasiu iar organele, în special ficatul, conţin fier, zinc şi carnitină, cu rol energetic dar şi cantități mici de calciu, acid folic şi vitamina E. Prin componenta proteică importantă dar şi conţinutul ridicat de grăsimi saturate, cam 80 mg de colesterol la 100 grame are risc aterogen dar totodată este considerată de unii drept afrodiziac natural.
Probleme sunt în special cu carnea mieilor cu greutate mai mică de 10 kg sau sub 9 săptămâni, legate de conţinut, preparare şi, nu în ultimul rând, de provenienţă şi conservare.
Conţinutul ridicat de colagen bogat în oxipurine, fac această carne dificil de digerat, fiind considerată chiar ,,toxică” mai ales pentru pacienţii cu gută, afecţiuni gastrointestinale şi hepatorenale dar nu numai. Purinele sunt în cantitate redusă la mieii de 10-14 kilograme şi pot fi eliminate prin adăugarea cărnii doar în momentul fierberii. În plus, conţinutul crescut lipidic accentuează riscul aterogen, la cei cu afecţiuni cardiovasculare, precum şi cel de colici biliare şi pancreatite. Conţinutul crescut proteic are rol alergogen iar cel scăzut în fibre impune asocierea legumelor la preparare, pentru a preveni încetinirea tranzitului până la constipaţie.
Provenienţa şi conservarea corespunzătoare impun verificarea existenţei ştampilei sanitar-veterinare, precum şi a dentiţiei, ce trebuie să fie specifică rumegătoarelor, şi a copitelor, ce trebuie să fie fără gheare. Este recomandat să cumpăraţi miei doar din magazine autorizate, ce ţin cont de regulile de igienă şi păstrează carnea la temperaturi mai mici de patru grade”, a transmis dr. Tudor Ciuhodaru.

Bugetul.ro
S-a terminat pentru ANPC și Cristian Popescu Piedone. Decizia justiției confirmă eșecul autorității în procesele contra marilor bănci din România
redactia.ro
Iubita lui Rareș Ion rupe tăcerea. Acuzații grave la adresa lui Maru după ce tânărul de 20 de ani și-a pierdut viața
Bugetul.ro
Cutremur provocat de CEC Bank pe piața din România. Banca de stat numărul 1 din țară a decis să intre pe un teritoriu neexplorat, dar foarte dificil
a1.ro
Rețeta de cozonac a Annei Lesko. Vedeta le-a dezvăluit gospodinelor un secret despre timpul de dospire
Playtech.ro
Cum se păstrează corect anafura ca să nu mucegăiască. Ce trebuie să faci cu ea după ce o aduci de la biserică
observatornews.ro
Cine este pompierul înecat în lacul Siriu. Familia nu-şi poate explica tragedia, mai ales că tânărul fusese salvamar pentru o scurtă perioadă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
O vedetă de la PRO TV, decizie ciudată. E dezamăgire în familie
realitatea.net
Săptămâna Mare: Perioada cu cea mai mare încărcătură spirituală din an. Ce TREBUIE să faci în fiecare zi, pentru a fi ferit de boală și a avea parte de noroc
SportpeSurse
Neluțu Varga a demis antrenorul și conducerea de la CFR Cluj! S-au bătut în vestiarul ardelenilor
Playtech.ro
Ce se face cu anafura primită de Paște și cum trebuie păstrată corect în casă
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
TRAGEDIE înainte de Paște! A murit Dragoș Cristescu! Mare om a fost!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Minivacanţă Paşte 2025. Compensaţii financiare pentru cei care lucrează de marea sărbătoare, amenzi uriaşe pentru angajatori
redactia.ro
Ce s-a descoperit la autopsia lui Rareș Ion. De ce a murit, de fapt, tânărul care era prieten cu Vlad Pascu
ego.ro
Camelia Mitoșeru, mesaj pentru femeile care NU gătesc de Paște! Așa ceva...
Comentarii
  • Cand ai fost tu, mai limbricule, ultima data intr-un cabinet, sa profesezi? Intre plimbarile la Bucuresti si tinutul dupa coada lui Marcelino nu prea mai ramane timp! In schimb nu ratezi niciodata ziua de salariu !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
19 aprilie 2025
19 aprilie 2025