National

Dr. Valeriu Gheorghiță a clarificat mai multe aspecte în legătură cu vaccinarea

Publicat: 07 mart. 2021
Valeriu Gheorghiţă cu mască
Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19

Persoanele din mediul rural vor putea fi vaccinate contra COVID cu ajutorul centrelor mobile, cel mai probabil de luna viitoare, a anunţat dr. Valeriu Gheorghiţă, duminică, la Antena 3.

„Pentru anumite campanii, la sate, este mult mai ușor de gestionat. La un moment dat și în România se va întâmpla același lucru, să mergem noi să întâmpinăm fiecare persoană.

Chiar mă gândeam zilele trecute, la piață, ce bine ar fi să fie un centru mobil la intrarea în piață”, a spus medicul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID.

Întrebat dacă este posibilă înființarea centrelor mobile în piețe, medicul a răspuns că „vor fi disponibile astfel de abordări. Strategia noastră nu este fixă, urmează să mergem cu centre mobile în mediul rural”.

În ce privește momentul în care se va întâmpla acest lucru, Valeriu Gheorghiţă a afirmat că totul depinde de numărul de doze disponibile, iar fezabil i se pare luna aprilie.

Autoritățile se gândesc inclusiv la înființarea unor centre mobile în cabinetele medicilor de familie.

De ce unele persoane vaccinate mai pot face COVID

Vaccinul împotriva coronavirusului nu reduce la zero riscul de infectare cu Sars CoV-2, însă scade riscul de complicaţii şi al formelor severe de boală, a spus coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID, medicul Valeriu Gheorghiţă, duminică, la Antena 3.

„Vaccinul categoric scade riscul de a contracta această infecţie cu coronavirus, dar datele acum arată că nu se reduce la zero riscul.

Indiferent de tipul de vaccin, sunt aproximativ 5% din persoane care nu răspund imun. Dar şi persoanele cu răspuns imun slab dezvoltă un răspuns celular.

Oricum, apare această protecţie faţă de formele severe de boli, deci scade riscul de complicaţii şi asta ne interesează, ca cei la risc să nu dezvolte forme severe.

Avem destul de mulţi tineri infectaţi, iar media de vârstă la cei internaţi a crescut, ca atare trebuie să ne adaptăm.

E important să asigurăm şi vaccinarea celor tineri, ei plinmbă virusul dintr-o parte în alta”, a explicat medicul Valeriu Gheorghiţă, duminică, la Antena 3.

Adauga un comentariu