National

Dr. Valeriu Gheorghiţă: „Nu se va face rabat de la nicio normă de siguranţă, calitate şi eficienţă în cazul acestui vaccin”

Publicat: 19 nov. 2020
Dr. Valeriu Ghiorghiță
Dr. Valeriu Ghiorghiță

Un vaccin aprobat la nivelul Uniunii Europene ar putea fi disponibil în ultimele zile ale anului 2020 sau în primele zile ale lui 2021, crede dr. Valeriu Gheorghiţă, preşedintele Campaniei Naţionale de Vaccinare.

Dr. Gheorghiţă a evocat perspectiva ca U.E. să dispună simultan de mai multe tipuri de vaccin. El a insistat că toate aceste produse vor trebui să respecte cele mai stricte standarde ale instituţiei europene de omologare.

„Vaccinul va ajunge în momentul în care va îndeplini toate standardele siguranţă, de calitate şi de eficienţă ale Agenţiei Europene a Medicamentului. Este cert că nu se va face rabat de la nicio normă de siguranţă, calitate şi eficienţă în cazul acestui vaccin. Sunt date care arată undeva spre sfârşitul lunii decembrie, începutul lunii ianuarie, am putea avea primul vaccin disponibil. Imediat ce acesta va fi aprobat, va fi distribuit în egală măsură în ţările Uniunii Europene. (…) Comisia Europeană a încheiat contracte cu 5 producători de vaccin diferiţi. Noi trebuie să avem garanţia că vom avea acces, până la final, la cel puţin un tip de vaccin (…) E posibil să avem simultan două sau trei vaccinuri disponibile, pe baza datelor prezentate de producător”, a precizat dr. Gheorghiţă.

Medicul Valeriu Gheorghiță afirmă că vaccinarea împotriva noului coronavirus „este cea mai eficientă şi mai scurtă cale prin care putem să revenim la normalitate”.

„Vaccinarea în general scade consumul de antibiotice. Vaccinarea antigripală scade consumul de antibiotice şi implicit scade riscul de dezvoltare a rezistenţei germenilor la antibiotice. În ceea ce priveşte infecţia cu SARS-CoV-2, boala COVID-19, trebuie să înţelegem cu toţii că avem, până la urmă, o veste extraordinară, aceea a perspectivei unui vaccin în perioada imediat următoare, motiv pentru care avem o rază de speranţă, avem un motiv de care să ne legăm şi un orizont de aşteptare şi cred cu toată tăria că este cea mai eficientă şi mai scurtă cale prin care noi putem, cu toţii, să revenim la normalitate, aşa cum o ştiam anterior”, a spus Gheorghiţă, potrivit Agerpres.

Acesta a explicat de ce medicamentele utilizate în momentul de față își pot pierde din eficiență: agenţii patogeni au capacitatea de a se adapta şi de a deveni rezistenţi la acestea.

„Practic, este un fenomen natural, pe care noi nu îl putem evita la nesfârşit, dar îl putem încetini, atât ca viteză de apariţie şi ca impact la nivelul societăţii. De altfel, se şi estimează în momentul acesta că rezistenţa anti-microbiană reprezintă una dintre principalele ameninţări la sănătatea publică a populaţiei. Este foarte important să utilizăm cu mare responsabilitate aceste antibiotice, din cauza riscului de dobândire a rezistenţei. Acesta este un aspect. Al doilea aspect este legat de infecţiile asociate asistenţei medicale, tocmai prin aceşti germeni multirezistenţi care, în final, se selectează în urma terapiilor antibiotice prelungite la pacienţi cu comorbidităţi, la pacienţi aflaţi în stare critică, în special la secţii de terapie intensivă”, a spus medicul.

 

Adauga un comentariu