Şefii de state din Uniunea Europeană discută despre un nou vaccin pentru varianta Omicron. Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat joi, la Bruxelles, că sunt dezbateri despre noul vaccin. „Sper să ajungem azi rapid la o concluzie cum obținem acest vaccin nou și cum va fi împărțit”, a declarat şeful statului.
Voichița Lăzureanu, medic infecționist la spitalul „Victor Babeş” din Timişoara, a vorbit, joi, în exclusivitate la Antena 3, despre studiile cu privire la apariţia unui vaccin nou, pregătit pentru a combate Omicron, noua tulpină a virusului SARS CoV-2.
„Vaccinul este în studii deocamdată, pe pacienți între 18 și 55 de ani. Se pare că are o eficiență foarte bună. El a fost comparat cu Astrazeneca, cu o eficiență mare în ceea ce înseamnă producerea de anticorpi și ca urmare și ca număr mic de pacienți care au necesitat spitalizare și respectiv deces. Se pare că încep trialurile și pe pacienți de peste 55 de ani și respectiv tineri și adolecenți, chiar peste 5 ani.
Vaccinul sperăm să fie disponibil cât de repede, pentru că este primul vaccin cu tehnologie așa-zisă veche, adică un virus întreg, inactivat chimic, pe care s-a bazat până acum aproape întreaga vaccinologie. Este exact ca și vaccinul anti-gripal sau vaccinul anti-rujeolă, rubeolă, oreon.
Cei care au fost împotriva noii tehnologii, sperăm că se vor vaccina cu acest nou vaccin.
Se studiază posibilitatea, ca acest nou vaccin pe bază de virus inactivat să poată fi administrat ca și booster și la persoanele care au fost vaccinate cu ARN mesager sau cu vector viral.
Deocamdată ar trebui să mergem pe vaccinarea obișnuită pe care am avut-o până acum la dispoziție, pentru că de abia acum încep studiile pe acest vaccin atenuat, dar mai avem de așteptat pentru aprobare. Încă nici nu s-a aprobat a adulți forme ușoare sau medii de boală. Cred că va mai dura până va fi aprobarea disponibilă și pentru copii.
Cred că aprobarea acestui vaccin va fi undeva după mijlocul anului viitor”, a spus medicul Voichiţa Lăzureranu.