National

Drama a trei copii din Suceava, obligaţi să muncească până la epuizare la o fermă de măgari

Publicat: 06 iul. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Drama a trei copii din Suceava obligaţi să muncească până la epuizare la o fermă de măgari
Programul copiilor începea la 4 dimineața

Trei copii din Suceava au fost obligaţi ani la rând, să muncească până la epuizare la ferma de măgari a familiei. Până într-o zi, când unul dintre ei și-a făcut curaj şi a mers la Protecţia Copilului şi a povestit coşmarul zilnic de acasă.

Copii obligaţi să muncească la ferma de măgari a familiei

De cele mai multe ori, copiii din mediile defavorizate sunt cei mai predispuşi la muncă în gospodărie. Astfel este şi în cazul a trei copii din Suceava. Drama acestora a început în urmă cu 7 ani, când părinţii îi puneau să convingă oamenii să facă poze contracost cu măgarii de la fermă. Bineînţeles că după ce mai multe astfel de fotografii au apărut pe internet, autorităţile s-au autosesizat.

Luând în considerare faptul că ar putea fi vorba despre o formă de cerşetorie mascată, au decis să îi monitorizeze. Totul a părut în regulă o perioadă, până la un moment dat, când tatăl a cumpărat şi mai mulţi măgari, iar cei trei copiii au fost obligaţi să muncească zi-lumină la fermă.

Programul copiilor începea la 4 dimineața, după care băiatul de 8 ani și fata de 14 ani mergeau la școală, spre deosebire de sora lor mai mare, de 17 ani, care rămânea la fermă. Acest lucru se datora faptului că după ce a terminat gimnaziul, părinții nu au mai lăsat-o să se înscrie la liceu. Apoi, când se întorceau de la ore, copiii erau puși din nou la treabă. Şi bineînţeles, din cauza oboselii, la şcoală, copii nu mai dădeau randament.

DGASPC a luat atitudine în cazul copiilor exploataţi

În acest context, la începutul lunii mai, la îndrumarea profesorilor de la şcoală, fata de 14 ani a mers să ceară ajutor la Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. Autorităţile s-au autosesizat imediat şi au mers la părinţii ei, dar nu au avut cu cine să vorbească, aşa ca DGASPC a început demersurile pentru a-i lua pe copii din familie.

”Părinții au refuzat să comunice cu noi, nu au vrut să colaboreze, motiv pentru care am înaintat ordonanță prezidențială la Tribunalul Suceava. Ordonanța ne-a fost admisă și au fost preluați și cei doi minori”, a declarat Sabina Doroftei, șef serviciu urgențe DGASPC Suceava.

Astfel ca, în acest moment, toţi cei trei copii ai familiei din Suceava sunt acum în grija asistenţilor maternali. În afară de aceştia, familia mai are trei copii: unul este în plasament de ceva vreme, iar ceilalţi doi sunt acum majori, dar au fost și ei instituționalizați când erau minori.

De asemenea, într-o situație similară se află și copiii familiei Lemnariu din comuna Mogoșești, județul Iași. Micuții nu au sărbătorit Ziua Copilului și nici nu au făcut-o vreodată. Singurele venituri ale familiei Lemnariu provin din alocația oferită de stat și din munca în construcții pe care o prestează tatăl uneori prin sat. Problemele financiare ale părinților îi obligă pe copiii să aibă o copilărie plină de lipsuri.

Așadar, drama celor trei copii din Suceava obligaţi să muncească până la epuizare la ferma de măgari a familiei pare să se fi încheiat.

Adauga un comentariu