Prima pagină » Titlurile zilei » Dramaturgul Matei Vișniec cere salvarea Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași: „Domnule primar Mihai Chirica, vă rog, lăsaţi Cubul acolo unde este”

Dramaturgul Matei Vișniec cere salvarea Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași: „Domnule primar Mihai Chirica, vă rog, lăsaţi Cubul acolo unde este”

24 mai 2025, 02:00,
Iulia MARIA în Titlurile zilei

Situația incertă a spațiului de spectacole CUB de lângă Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași stârnește, în continuare, reacții puternice din partea lumii culturale. Celebrul dramaturg Matei Vișniec se alătură vocilor care solicită păstrarea acestei săli, devenită emblematică pentru scena artistică ieșeană

Pe fondul îngrijorărilor tot mai mari – legate de posibila desființare sau relocare a Teatrului³ CUB, spațiul alternativ de spectacole, amplasat lângă Teatrul Național din Iași, dar și a clădirii Uzina cu Teatru, așa cum au susținut actorii –, dramaturgul Matei Vișniec adresează o scrisoare deschisă primarului Mihai Chirica. Matei Vișniec cere autorităților să nu distrugă ceea ce el consideră „o inimă a Iașului” și o expresie vie a spiritului creativ al orașului.

Teatru³ CUB din Iași, un simbol al teatrului românesc contemporan, în pericol

Dramaturgul Matei Vișniec compară existența Teatrului³ CUB cu alte exemple celebre de intervenții moderne în spații istorice, de la Turnul Eiffel, la Piramida de sticlă de la Luvru.

„Nu vreau să compar ceea ce este incomparabil, dar pot fi comparate tipuri de gândire în istoria edilitară a umanităţii. Dacă după Expoziţia Universală de la Paris din 1889 ar fi învins părerea celor care spuneau că Turnul Eiffel strica armonia Parisului, acest monument nu ar mai exista astăzi şi nu ar fi unul dintre cele mai vizitate din lume. Dacă preşedintele Georges Pompidou s-ar fi lăsat convins, în 1971, de cei care spuneau că un muzeu de artă modernă conceput ca o uzină ar perturba stilul unui vechi cartier parizian, n-am fi avut, astăzi, la Paris acest incredibil Beaubourg, pe care nu-l ratează niciun turist când vine în Oraşul Luminilor. Dacă preşedintele François Mitterrand s-ar fi lăsat convins, în 1985, că ideea de a construi o piramidă de sticlă în mijlocul Palatului Luvru este una de natură să «rănească» privirile, precum şi ansamblul monumental din jur, nu am fi avut, acum, la Paris unul dintre cele mai fascinante puncte de atracţie. Câteva dintre cele mai fascinante expoziţii organizate în ultimele decenii la Palatul de la Versailles au asociat artişti moderni cu clasicismul palatului. Departe de a jigni oglinzile monumentale, stucaturile cu foiţă de aur şi toată arta acelui secol – numit al Regelui Soare –, operele artiştilor moderni creează dialog şi pun şi mai mult în valoare trecutul prin căutările prezentului. Încă o dată precizez, nu vreau să compar ceea ce este greu de comparat, dar de fiecare dată când s-au produs asocieri atipice pe plan urbanistic, s-au înfruntat două concepţii şi două tipuri de gândire. În Europa sunt foarte multe exemplele de reuşită, după ce edilii nu s-au temut să asocieze modernitatea cu tradiţia, propunerile surprinzătoare cu stilurile clasice. Cupola de sticlă plasată la Berlin, deasupra Reichstag-ului, Muzeul de Artă Romană de la Mérida, din Spania, modul în care a fost extins British Museum la Londra, dialogul dintre sticlă şi piatră la Atena, unde a apărut un muzeu incredibil la poalele Acropolelor, Palatul Congreselor de la Roma şi multe alte astfel de exemple pun în lumină un lucru: edilii care nu s-au temut de asocierea dintre nou şi vechi, dintre tradiţie şi modernitate au fost răsplătiţi în timp. Publicul s-a adaptat acestor asocieri pe care unii le-au contestat şi criticat copios. Publicul s-a lăsat sedus şi a apreciat acest tip de dialog architectural şi cultural, ba chiar memorial. Aceste îndrăzneli arhitecturale, urbanistice şi edilitare au devenit repere culturale, locuri de pelerinaj, surse de inspiraţie. Aceste îndrăzneli au stimulat socializarea, au devenit simboluri ale oraşelor sau ale cartierelor respective, au devenit chiar şi vectori economici prin succesul de public şi renumele lor”, a declarat dramaturgul Matei Vișniec.

Matei Vișniec subliniază că, asemenea acestor repere arhitecturale, Teatrul³ CUB nu doar că nu deranjează peisajul urban, ci contribuie activ la valorizarea Teatrului Național.

„Cubul poartă în el un mesaj profund în calitatea sa de «pui rebel» al Teatrului Naţional. Ce ar fi demersul teatral fără curajul de a provoca, de a nelinişti, de a tulbura gândurile, de a ne scoate din dogmele şi părerile noastre preconcepute? Oare, de ce intră cu atâta plăcere publicul la Cub? Pentru că sala aceasta, prin proporţiile, căldura şi intimitatea ei, precum şi prin faptul că este lipită de clădirea istorică, vibrează de mesaje. Sute de mii de oameni au perceput, până acum, mesajul subtil al Cubului – un mesaj emoţional şi poetic, care este uşor de transcris. El spune ceva despre sufletul oraşului Iaşi, căruia nu i-a lipsit niciodată curajul de a fi în avangardă. Această sală de spectacol nu mai este de mult o soluţie temporară, ea a devenit un reper în viaţa teatrală a României şi în viaţa multor creatori și iubitori de frumos. Sigur, Cubul nu este nici Turnul Eiffel, nici Piramida de la Luvru, nici Centrul Georges Pompidou, nici Cupola de sticlă de la Berlin. Și totuşi, Cubul se înrudeşte cu ele prin tipul de gândire care i-a dat naştere şi prin succesul lui imens”, a spus dramaturgul Matei Vișniec.

Apelul emoționant către autorități și reacția lipsă a primăriei

Matei Vișniec i se adresează primarului Iașului, Mihai Chirica, rugându-l să păstreze Teatrul³ CUB în forma și locul în care este astăzi.

„Port de mulţi ani în suflet oraşul Iaşi, am avut chiar bucuria de a primi statutul de cetăţean de onoare al oraşului. Piesele mele au fost jucate mereu la Teatrul Naţional «Vasile Alecsandri» din Iaşi, iar una dintre ele a avut o longevitate incredibilă – s-a jucat, timp de 6 ani, la Cub, pentru că acest spaţiu intim îi era prielnic. Domnule primar Mihai Chirica, vă rog, lăsaţi Cubul acolo unde este. El nu deranjează nici peisajul şi nici această bijuterie care este clădirea Teatrului Naţional. Dimpotrivă, Cubul pune în valoare clădirea monumentală a teatrului. Poate că aceste argumente, sau poate că imensa tristeţe pe care o resimt mii de oameni în faţa perspectivei de mutare a Cubului, vă vor convinge, domnule primar Mihai Chirica, să lăsaţi această micuţă, dar fermecătoare inimă a Iaşului să bată în continuare. Inimile care au vibrat în această sală timp de atâţia ani, toate aceste miliarde de bătăi de inimă au sfinţit locul. Dacă deplasaţi Cubul, veţi lăsa în loc, de fapt, un cimitir, chiar dacă va fi acoperit cu iarbă tunsă impecabil şi cu flori frumoase”, spune dramaturgul Matei Vișniec.

În opinia dramaturgului, demolarea sau mutarea acestui spațiu ar echivala cu „ridicarea unui cimitir”, chiar dacă acoperit cu „flori frumoase”.

Scrisoarea vine în contextul în care autoritățile locale continuă să evite un răspuns public, clar, legat de soarta Teatrului³ CUB din Iași. Reporterii BZI au încercat, fără succes, să ia legătura cu primarul Mihai Chirica. Potrivit unor surse, edilul s-a întâlnit în cursul zilei de astăzi cu ministrul Culturii, Natalia-Elena Intotero, însă nu se cunoaște dacă subiectul Teatrului³ CUB din Iași a fost pe agenda discuțiilor.

Între timp, reacțiile din mediul artistic, dar și din rândul publicului continuă să curgă. Pentru mulți ieșeni și iubitori de teatru din toată țara, Teatrul³ CUB a devenit nu doar o alternativă de spectacole, ci un spațiu viu, încărcat de emoție și istorie recentă. Numeroși spectatori, regizori și actori și-au exprimat deja nemulțumirea față de incertitudinea care planează asupra acestui loc, devenit simbol al libertății de expresie artistică.

În timp ce autoritățile rămân tăcute, vocea artiștilor, precum cea a lui Matei Vișniec, răsună tot mai puternic în apărarea Teatrului³ CUB din Iași, o sală care, în ciuda aparentei sale modestii, poartă în ea o parte din sufletul cultural al Iașului.

Bugetul.ro
Adio, Parcul IOR din București în actuala formă! Primarul Robert Negoiță vrea să transforme locul de recreere din Sectorul 3 într-o oază modernă
redactia.ro
Anunț important pentru pensionari. Câți bani vor mai primi lunar românii după măsurile de austeritate ale guvernului Bolojan. Noul ministru al Muncii a spus totul
Bugetul.ro
Prigoana ANAF bagă spaima în proprietarii de mașini din România. Controalele autorității s-au întețit, iar inspectorii sunt neiertători cu cei care încalcă legea
a1.ro
Neurochirurgul Leon Dănăilă, prima declarație după ce s-a scris că a murit. Cum a apărut știrea falsă despre decesul său
Playtech.ro
Orașul din România în care plouă cel mai puțin pe tot parcursul anului. Este foarte popular
observatornews.ro
"Chiar a fost super uşor". Ce note aşteaptă un elev la Română, la Evaluarea Naţională
Playsport.ro
Mihai Leu, în comă indusă după o operație dificilă. Fostul mare pilot e...
Evz.ro
Succesul mult meritat sosește pentru trei semne zodiacale pe 24 iunie 2025
realitatea.net
Guvernul Bolojan. Accize majorate cu 10%, facturi mai mari la electricitate și gaze. Cu cât s-ar putea scumpi carburanții, țigările și alcoolul
SportpeSurse
Mihai Leu a fost operat și a intrat în comă profundă! Ioan Andone: ”A suferit o hemoragie”. EXCLUSIV
Playtech.ro
Țara europeană cu cele mai sigure autostrăzi. Aici se înregistrează cele mai puține accidente rutiere
Dailybusiness.ro
Evaluare Națională. Luni, 23 iunie, peste 159.000 de elevi de clasa a VIII-a susțin proba scrisă la limba și literatura română
RomaniaTV
EA este iubita lui Ilie Bolojan. Premierul e divorțat de prima soție și se iubește cu o tinerică. E foarte discret cu viața intimă!
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
S-a decis în Guvern, se aplică OBLIGATORIU de la 1 iulie 2025. Sunt afectaţi aproapte toţi românii
redactia.ro
Răsturnare de situație. Cine va fi până la urmă premierul României. Nicușor Dan va face anunțul azi
ego.ro
Am aflat secretul teribil al soacrei mele, iar acum nu știu ce să fac! Cum aș putea să îi spun soțului așa ceva!?!
Comentarii
  • Observ ca Franta incepe sa devina tot mai prezenta in mintile bolnave, fiind data de exemplu. La fel se intampla si in anii 40-50, doar ca in locul ei era Rusia. Si atunci ca si acum, „oamenii de bine” si progresistii (comunismul era considerat progresist la acea vreme) molfaiau cuvinte.

  • Cortul ăla infect nu e teatru, netoților.
    Țiganul ăla care se vrea actor răspândește mizerii prin țară, ca orice progresist care se respectă.

  • Născut ieșean.

    De data asta nea Matei a produs aer in locul unei piese bune ce aștept să apară.
    Cubul este o rușine,un surogat de sală bună de repetiții a brigăzilor artistice din comunism.
    În loc să vadă nea Matei ce facem cu repertoriu groaznic al teatrului,un fel de eu plătesc iar eu actor te păcălesc,nea Matei a găsit pricina.Cubul!
    Vorba unei femei blonde.Mars mă!

  • Lasati-l pe Mishu sa-si mai faca o cafenea cu maimute, elefant, statie electrica de incarcat, plasa cu becuri si terasa pana la Mitropolie!

  • Bai Visinec, mai lasa-ne BRE'. Smulgeti CAPUSA aia NEAGRA si ORIBILA

    Joaca bre in acel CORT in alta locatie ! iti este greu ?
    Ce tot milogesti la o POIATA NEAGRA si ORIBILA. Esti in CONTRASENS cu adevarata capodopera intitulata TEATRUL NATIONAL „VASILE ALECSANDRI”.
    Ce tot bolborosești, mergi doua statii si danseaza pe scena in alt loc. Oameni ca voi UMBRITI adevaratele capodopere. Voi sunteti adevaratii ACTORI care MASCHEAZA adevaratele COMORI si nu le lasati sa fie asa cum trebuie.
    Dute mai omule si prefate pe scena si in DANCU, in HOLBOCA, langa TALCIOC, pe camp in DACIA, in satul BREAZU. Acolo nu e bine ? va e lene ? Plecati cu tampeniile astea. EJECTATI ACEST MAMIFER NEGRU si ORIBIL din preajma adevaratului Teatru.
    Scoateti CAPUSA aia oribila.

  • Eu despre TNI

    Atunci când la TNI a început renovarea, parcă apăruse provizoriu CUB. Renovarea s-a încheiat, panglica s-a tăiat, iar cubul trebuia să dispară…e urât, hidos, contrastează puternic cu Teatrul. S-a mărit trupa Teatrului? Cei de la CUB nu au loc sa joace în clădirea Teatrului? Sau trupa CUB e independenta de trupa Teatrului National din Iași?

  • Subscriu…cubul era provizoriu atat cât TNI era in restaurare, acum nu-si mai justifică existența!
    E inistetic, acoperă latura nordica a TNI , il sufocă, lasati cladirea sa respire , sa fie pusă in valoare!
    Nu-s fan Chirica dar acum ii dau dreptate !

  • trebuie sa dispara acel cub! O cladire improvizata, pe langa o capodopera istorica!

  • Ce s-ar intampla daca ar fi mutat acel cub ,care acopera vederea spre Filarmonica si Statuia lui Miron Costin, pe latura cealalta a Teatrului National , langa Uzina cu Teatru ? Uzina poate fi renovata , Cubul ar fi in apropierea atelierelor de teatru, a depozitului de decoruri si a atelierului de costume. Toate ar fi mai la indemana.S-ar lasa libera vederea spre Mitroplie , privind dinspre Filarmonica. Cubul ar putea fi decorat de catre artistii graficieni,iar actualul spatiu unde este amplasat Cubul sa redevina spatiu verde. Oricum curtea Teatrului arata ca o ograda a unui godpodar nepriceput, cu decoruri lasate in aer liber, petice de pamant si iarba, masini parcate aiurea. Da, Cubul ar fi mai bine pus in evidenta si mult mai functional langa Uzina cu Teatru si nu trebuie inlaturat definitiv.

  • Aceasta constructie de la inceput a fost anuntata ca fiind provizoriu amplasata langa, in parcul Teatrului National. Acum i-a venit sorocul sa fie dezafectat spatiul ocupat si sa fie reamplasata in Judet, la Podul Iloaiei, Targu frumos sau intr–un cartier din Iasi unde bantuie foamea de cultura si din cauza circulatiei greoaie din Iasi nu se pot deplasa doritorii la spectacole decat visavis de Filarmonica !
    Culmea, cum poate functiona bine merci Ateneul in Tatarasi si Cubul n-ar putea functiona in alt cartier din Iasi sau in alt oras din Judet.
    Datorita lenei manageriale logistica culturala a Iasului a fost crunt lovita, s-au pierdut dealungul timpului VALOROASE IMOBILE, Cinematograful Super Copou, Cinematograful Dacia, Cinematograful Victoria, Cinematograful Tineretului, Sala de spectacole a Casei Sindicatelor s.a.m.d.
    Unde a fost atunci vocea actualilor contestatari ai actului de asanare a mediului inconjurator a Teatrulu National ???

  • Acea maghernita, numita de acest idiot ,,simbol al teatrului romanesc”, este o rusine si o jignire adusa cladirii Teatrului National, adevarat monument istoric. Vin ,,artistii” astia acum si insista cu niste texte de doi lei, ca acest ,,cub” sa ramana acolo. Tovarasilor artisti, intelegeti o dat pentru totdeauna ca acea constructie este o coliba haioasa si ILEGALA. Oricat ati incerca voi sa aratati ca este ,,un simbol”, nu va iese ,,piesa” deloc. Jucati in alta parte piesa asta oribila di lasati sa fie demolata acea contsructie ilegala si hidoasa.

  • un admirator

    De ce nu se juaca piese zilnic in Sala Mare de la ora 17 si de la ora 20 ? Nu mai este nevoie de CUB ( improvizatie hidoasa in arhitectura orasului )

  • Cortul se potriveste langa TNI la fel cum cultura (?!) Woke se potriveste cu firea umana.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`