Local

Drum inundat în Iași. Pompierii intervin pentru a debloca traficul – Galerie Foto, Video

Publicat: 23 iun. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Drum inundat în Iași. În urma ploilor abundente, DN 28, mai exact drumul care face legătura între localitățile Sârca și Budăi a fost inundat. Traficul este blocat. Stratul de apă și mâl de pe carosabil ajunge până la 50 de cm. La fața locului intervin mai multe echipaje aparținând Inspectoratului pentu Situații de Urgență „Mihail Grigore Sturza” a județului Iași. Suprafața afectată este de aproximativ doi kilometri. De asemenea câteva gospodării au fost afectate. Revenim cu detalii

Intervenții ale echipelor DRDP Iași pe drumurile afectate de ploi

Intervenții ale echipelor DRDP Iași pe drumurile afectate de ploi. Echipele DRDP Iași au acționat la sfârșitul săptămânii trecute în regim de permanență pe toate sectoarele de drum din administrare, pe fondul episoadelor de instabilitate atmosferică accentuată și averse în cantități însemnate.

O atenție deosebită a fost acordată județelor Botoșani și Galați, dar și în Neamț și Iași, unde avertizările Cod Roșu și Cod Portocaliu au produs inclusiv pagube la nivelul infrastructurii rutiere.

Pe DN 24C, Ripiceni – Manoleasa, județul Botoșani, ploile abundente și aluviunile transportate de pe versanți și drumurile laterale, au condus la spălarea fundației drumului, cu degradări la nivelul îmbrăcăminții asfaltice, spre acostament, pe aproximativ 30 de metri.

În județul Galați, o viitură formată în zona de drum a DN 26, km 17, pe raza localității Tatarca, a produs ridicarea cu cca 1 m a îmbrăcăminții asfaltice, din cauza intensității șuvoiului de apă.

Intervenții ale echipelor DRDP: Îndepărtarea aluviunilor de pe partea carosabilă, decolmatări ale șanțurilor și podețelor

De asemenea, în noaptea de 20/21 iunie 2020, echipele Secției Drumuri Naționale Galați au ținut permanent sub observație podețul de pe DN 25, km 63, în zona localității Braniștea, pe fondul viiturilor cu debit crescut, cu risc de afectare a obiectivului menționat.

Ploile abundente au mai impus intervenția drumarilor Moldovei și pe DN 24A, Popeni – Floreni (județul Vaslui), DN 29A, Hudești – Darabani (județul Botoșani) sau DN 17B, extravilan Frumosu (județul Neamț), unde la acest moment se intervine pentru îndepărtarea aluviunilor de pe partea carosabilă, decolmatări ale șanțurilor și podețelor.

În continuare, echipele DRDP Iași sunt pregătite să intervină în orice moment pentru asigurarea circulației pe drumurile din administrare, în condiții în care meteorologii au emis noi atenționări Cod Portocaliu și Cod Galben de precipitații abundente și vijelii pentru întreaga țară, valabile până în dimineața zilei de luni, 22 iunie. De asemenea, la nivelul tuturor secțiilor de drumuri naționale din subordine va avea loc o evaluare a pagubelor produse de viituri, în vederea intervenției pentru remedierea degradărilor, de îndată ce vremea o va permite.

Pasarele pietonale peste drumul european din Lețcani

Altfel, patru pasarele pietonale vor apărea peste drumul european din Lețcani au fost blocate de izbucnirea pandemiei de COVID-19. Comuna Lețcani va cere sprijinul Ministerului Transporturilor pentru a putea continua proiectul pasarelelor pietonale peste drumul european. Proiectul viza limitarea numărului de accidente rutiere din zona Iașului

Primăria comunei Lețcani vrea să construiască patru pasarele pietonale peste drumul european care tranzitează localitatea spre municipiul Iași. Proiectul primăriei s-a blocat însă din cauza pandemiei de COVID-19. Primăria alocase inițial aproximativ 500 mii lei pentru demararea investiției, însă fondurile au fost direcționate pentru acțiuni împotriva virusului COVID-19.

Primarul comunei, Stelian Turcu, a spus că nici colectarea taxelor și a impozitelor nu a ajutat la demararea proiectului pentru cele patru pasarele.

„Pandemia de COVID-19 ne-a tăiat elanul în privința unor angajări pe cheltuieli. Urmează să facem demersuri să obținem și fonduri de la Ministerul Transporturilor, drumul național fiind în patrimoniul lor. Încercăm să facem o colaborare pentru a vedea cum putem împărți proiectul. Am prins proiectul în buget, însă toată situația din ultimele luni ne-a dat peste cap. Colectarea taxelor și a impozitelor este foarte greoaie. Nici cetățenii și nici firmele nu au mai venit să-și plătească impozitele. Marile firme care sunt în comună au redus numărul angajaților și nici nu și-au plătit acum impozitele”, a precizat Stelian Turcu, primarul comunei Lețcani.

Adauga un comentariu