Local

Patru pasarele pietonale peste drumul european din Lețcani, blocate de pandemia de COVID-19! Ministerul Transporturilor poate sprijini proiectul primăriei de la marginea Iașului

Publicat: 08 iun. 2020
Pandemia de Covid-19 a lăsat comuna Lețcani fără fonduri pentru construirea a patru pasarele pietonale peste șoseaua europeană din localitate
Patru pasarele pietonale vor apărea deasupra drumului european din localitatea Lețcani

Patru pasarele pietonale care vor apărea peste drumul european din Lețcani au fost blocate de izbucnirea pandemiei de COVID-19. Comuna Lețcani va cere sprijinul Ministerului Transporturilor pentru a putea continua proiectul pasarelelor pietonale peste drumul european. Proiectul viza limitarea numărului de accidente rutiere din zona Iașului

Primăria comunei Lețcani vrea să construiască patru pasarele pietonale peste drumul european care tranzitează localitatea spre municipiul Iași. Proiectul primăriei s-a blocat însă din cauza pandemiei de COVID-19. Primăria alocase inițial aproximativ 500 mii lei pentru demararea investiției, însă fondurile au fost direcționate pentru acțiuni împotriva virusului COVID-19.
Primarul comunei, Stelian Turcu, a spus că nici colectarea taxelor și a impozitelor nu a ajutat la demararea proiectului pentru cele patru pasarele.

„Pandemia de COVID-19 ne-a tăiat elanul în privința unor angajări pe cheltuieli. Urmează să facem demersuri să obținem și fonduri de la Ministerul Transporturilor, drumul național fiind în patrimoniul lor. Încercăm să facem o colaborare pentru a vedea cum putem împărți proiectul. Am prins proiectul în buget, însă toată situația din ultimele luni ne-a dat peste cap. Colectarea taxelor și a impozitelor este foarte greoaie. Nici cetățenii și nici firmele nu au mai venit să-și plătească impozitele. Marile firme care sunt în comună au redus numărul angajaților și nici nu și-au plătit acum impozitele”, a precizat Stelian Turcu, primarul comunei Lețcani.

Patru pasarele peste drumul european din Lecțani. Sprijin de la Ministerul Transporturilor

Pentru că cele patru pasarele peste drumul european nu mai pot fi făcute cu fonduri locale, Primăria comunei Lețcani va cere sprijinul Ministerului Transporturilor. Cum banii s-au dus către acțiuni privind limitatea răspândirii COVID-19, primăria a rămas fără suficiente fonduri pentru pasarele.

„În câteva luni poate vom reuși să demarăm proiectul. Sper să aducem și fonduri la bugetul local, oamenii să-și plătească impozitele, contribuabilii neavând nici ei bani. Totul s-a decalat și asta ne-a dat peste cap. Am prins în buget fonduri, dar cum ne-a lovit pandemia, situația a fost alta. Încercăm să prindem iar în buget bani, dar sper să fim și sprijiniți. Să facem noi una, două pasarele printr-un contract multianual cu firma cu care am discutat deja, pentru că nu putem să terminăm totul anul acesta”, a mai spus primarul comunei Lețcani.

Firmă din județul Bihor pentru pasarelele de la drumul european din Lețcani. S-au găsit patru amplasamente

Pasarele pietonale vor fi amplasate pe drumul european 583 în fața sediului Primăriei, dar și în dreptul punctului Sandra Traiding. Primarul Stelian Turcu a mai spus și că alte două vor fi amplasate în dreptul Școlii Generale din localitate și în fața Grădiniței din Lețcani. Autoritatea locală a discutat deja cu o firmă de profil care ar urma să facă pasarelele respective. Firma Avaco & Ecokapa Group din județul Bihor poarte realiza proiectul de la Lețcani, aceasta având în portofoliu lucrări de parapeți, dar și pasarele metalice.

„Facem o solicitare scrisă pentru o cofinanțare de la Ministerul Transporturilor. Să punem noi bani pentru două și sper să primim bani pentru celelalte două. O astfel de pasarelă ar fi puțin peste 100 mii lei. Ne-am gândit la patru locuri unde să le amplasăm. Una ar putea fi în fața școlii din localitate, iar o a doua pasarelă pietonală ar putea fi în față la Sandra Automobile. O treia pasarelă ar putea fi instalată pe drumul din fața grădiniței, iar a patra lângă sediul primăriei din localitate. Dacă am promis, le facem. Dar toate s-au decalat. Sunt probleme financiare, este mai greu acum și sper să depășim situația”, a mai menționat Stelian Turcu.

Accidente rutiere cu victime în Lețcani, pe șoseaua spre municipiul Iași

În ultimii ani s-au înregistrat numeroase accidente rutiere în dreptul comunei Lețcani, soldate cu victime. Pe șoseaua europeană care duce spre municipiul Iași au avut loc mai multe evenimente rutiere în care unele persoane și-au pierdut viața. Pe drumul european din Lețcani se întâmplă frecvent accidente rutiere, iar autoritățile locale vor să limiteze numărul victimelor. Pentru cele patru pasarele pietonale este nevoie și de avizul Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Iași, administratorul drumului respectiv.

Adauga un comentariu