Drumarii ieșeni și conducerea Consiliului Județean au anunțat ieri faptul că toată lumea este pregătită pentru sezonul de iarnă. Consiliul Județean Iași, prin Direcția Județeană de Administrare a Drumurilor și Podurilor (DJADP), a semnat contractul subsecvent privind activitatea de deszăpezire a arterelor în perioada 1 noiembrie 2019 – 15 martie 2020. Contractul subsecvent a fost încheiat cu asocierea formată din firmele SC Eky Route SRL, SC Enviro Construct SRL și SC Florconstruct SRL, în baza acordului-cadru aferent perioadei 2018-2020. Pentru ca utilajele de deszăpezire să poată interveni pe drumurile județene, în fiecare sezon este necesară încheierea unui astfel de document.
Spre finalul anului trecut, autoritățile județene au făcut licitația acord-cadru privind deszăpezirea drumurilor pentru doi ani, acord care cuprinde iarna 2018-2019 și 2019-2020. La licitație s-a prezentat asocierea prezentată mai sus. Firma lui Ioan Echimov, continuatoarea societății Eky Sam SRL, a jonglat cu contractul pentru a trage mai mulți bani decât a licitat.
Procedura inițială a fost de peste 13 milioane de lei
Procedura inițială a fost de peste 13 milioane de lei, oferta asocierii fiind extrem de apropiată de această valoare. Numai că operatorul nu s-a mulțumit cu acești bani. Pentru contractul din iarna trecută, pe perioada 1 noiembrie 2018 – 15 martie 2019, s-a licitat valoarea de 6,2 milioane lei, diferența fiind estimată pentru iarna care stă să vină. Doar că la acești 6,2 milioane de lei, Eky Route SRL a venit cu 150 de mii de lei în plus, rezultând peste 6,3 milioane de lei la contract. Aparent, firma ar fi modificat prețurile la timpii de așteptare. Este vorba de acea perioadă în care utilajele de deszăpezire nu ies din baze, timpi care însă sunt plătiți. Astfel, de la 35 lei pe timpul de așteptare, suma a ajuns la aproape 90 de lei, iar astfel a rezultat acea diferență de 150 de mii de lei apărută peste noapte.
Nu este prima dată
„Schema” subtilizării celor 150 de mii de lei a ieșit la iveală după ce drumarii au întârziat cu plata banilor ceruți de contractor. Organele de anchetă, instituțiile cu abilități de control ar trebui să fie foarte atente și la contractul din această iarnă, pentru a nu fi vreun alt tun la mijloc. În ceea ce privește autoritățile județene, acestea nu văd deocamdată totul în roz. „În cazul unor atenționări meteorologice, emise de Administrația Națională de Meteorologie, care impun intervenția utilajelor de deszăpezire pe drumurile județene, contractul subsecvent se poate prelungi. Asta se poate în perioada de valabilitate a acordului-cadru, strict pentru intervalul necesar eliminării efectelor fenomenelor meteorologice. Valoarea acestui contract subsecvent este de 7.596.628 lei ( inclusiv TVA)”, susțin cei de la Consiliul Județean.
Cum se va acționa în această iarnă
Aceștia au spus și cum se va acționa în această iarnă. „Pe drumurile administrate de CJ Iași se va acționa cu 22 de autobasculante dotate cu lamă și răspânditor de material antiderapant, zece autogredere, șase autofreze, opt încărcătoare frontale și o automacara. Pentru ca firmele să poată interveni prompt în teritoriu, și anul acesta vor fi organizate trei baze în localitățile Iași, Târgu Frumos și Pașcani, două baze secundare la Grajduri și Cotnari și trei puncte de sprijin la Vlădeni, Țibănești și Răducăneni. Toate utilajele vor fi dotate cu sisteme de localizare GPS, iar participanții la trafic vor putea urmări on-line, pe site-ul Consiliului Județean, starea drumurilor și stadiul intervențiilor”, au mai spus cei de la CJ Iași