Titlurile zilei

Drumul Mănăstirii dintr-un cartier de lux, motiv de scandal! Aproape 400 de metri de arteră privată au apărut între două străzi publice. Șoferii înjură medicii și judecătorii care au montat limitatoare de viteză – FOTO

Publicat: 15 iun. 2021

Un drum din comuna Ciurea, aflat la limita administrativă a municipiului Iași, a fost umplut cu limitatoare de viteză. Inițiativa aparține proprietarilor drumului privat. Culmea, strada privată leagă două drumuri publice. Deranjați de traficul rutier, proprietarii au încercat să blocheze accesul

Un drum din satul Hlincea, comuna Ciurea, județul Iași, a devenit sămânță de scandal pentru locuitorii din zonă. Este vorba despre strada Mănăstirii, unde aproximativ 200 de familii dețin cotă indiviză din drum. În traducere, drumul este privat. Numai că porțiunea de 400 de metri unește două drumuri publice ce aparțin comunei Ciurea și municipiului Iași. Situația juridică încurcă tot traficul din zonă. Accesul spre strada Mănăstirii se realizează din municipiul Iași prin strada Cetățuia, artera care duce spre mănăstirea cu același nume.

Imediat la intrarea în satul Hlincea, șoferii sunt anunțați că accesul este interzis cu excepția riveranilor. După câteva sute de metri, un indicator arată că urmează un drum privat (strada Mănăstirii), ce se termină la intersecția cu strada Cetății. În cursul zilei de ieri, 14.06.2021, reporterii „BZI” au verificat zona și au observat că pe drumul privat au apărut noi reguli de circulație. Proprietarii au decis să monteze 4 limitatoare de viteză.

„Domnule, nu este normal, trec în fiecare zi pe aici. Dacă drumul este privat, nu au decât să pună bariere. De unde au pus cocoașele astea, abia poți să treci”, a precizat un șofer care se plângea că limitatoarele sunt prea înalte.

Proprietarii din zonă spun că au fost montate limitatoare din cauza mașinilor care treceau în viteză

Locuitorii din zonă arată că limitatoarele de viteză au fost montate în urmă cu aproximativ 30 de zile, tocmai pentru a proteja trecătorii.

„Eu sunt mutată recent aici. Din ce am înțeles, au fost montate pentru că treceau camioane sau treceau mașini cu viteză mare. Pe mine, de exemplu, mă deranjează praful pe care îl lasă în urmă. Este o zonă care se dezvoltă și toți trec pe aici”, a spus o femeie care locuiește pe strada Mănăstirii.

Artera este importantă pentru că face legătura și cu satul Vișani, comuna Bârnova, și mulți aleg această variantă pentru că alte rute ocolitoare suferă la capitolul infrastructură. La un moment dat, un vecin a precizat că un copil a fost acroșat de o mașină condusă cu viteză prin localitate.

„Aici este un medic care s-a ocupat de montare. Mai este și o judecătoare care a făcut reclamații. Partea asta de drum privat a fost asfaltată de investitorul care a construit blocurile din zonă”, a mai spus un localnic.

În trecut, terenurile erau deținute în arealul străzii Mănăstirii de societatea Ciurea Construcții SRL, controlată de mai mulți afaceriști italieni. Ulterior, au scos autorizații de construire și le-au vândut altor investitori locali. În comuna Ciurea au fost probleme legate și de calitatea locuințelor colective din cartierul Astoria.

S-au dus la Poliția Rutieră să ceară aprobare pentru o barieră

La un moment dat, locuitorii din Hlincea au cerut un aviz din partea Poliției Rutiere ca să blocheze drumul. Răspunsul însă a fost negativ.

„Prin urmare, tronsonul de stradă/cale de acces la care faceți referire, este în administrare privată, nefiind cedat spre administrare comunei Ciurea, situație în care administratorul/administratorii drumului privat sunt în măsură să hotărască forma de uilizare a acesteia, inclusiv restricționarea accesului, având obligația aplicării semnalizării rutiere la intrare. Proprietarii au solicitat închiderea cu bariere a tronsonului privat din strada Mănăstirii, însă cererea nu a fost avizată favorabil, motivat de faptul că ar fi restricționat accesul la alte două străzi și, datorită numărului mare de proprietari, nu poate fi gestionat accesul autospecialelor de intervenție ale Serviciului de Ambulanță și ISU”, se arată în răspunsul Poliției Rutiere.

În comuna Ciurea mai există o situație în care stâlpii de iluminat se află pe mijlocul drumului, fiind vorba de strada Petalelor.

Primarul din comuna Ciurea nu știe cum se va face deszăpezirea

Contactat de reporterii „BZI”, Cătălin Lupu, primarul comunei Ciurea, a explicat că nu există o soluție juridică pentru preluarea drumului de către autoritatea locală. Mai mult, acesta a atras atenția că activitatea serviciilor de colectare a deșeurilor este îngreunată de această situație. Ba mai mult, iarna, utilajele de deszăpezire vor fi blocate de limitatoarele de viteză prezente pe carosabil.

„Bucata de drum de acolo este privată. A fost asfaltată de investitorul care a construit blocurile. Noi am vrut să preluăm drumul, dar sunt câțiva proprietari care nu pot renunța la cota indiviză, au cumpărat prin programul Prima Casă. Noi le-am eliberat certificat de urbanism și apoi s-au dus la Rutieră. I-au lăsat să pună acele limitatoare. Noi vom mai avea discuții cu ei, dar nu știu ce soluție ar putea fi pusă în practică. Noi vrem să preluăm acea bucată de drum. La iarnă ce facem, cu deszăpezim, trebuie să trecem și pe terenul lor, trebuie să treacă mașinile de intervenție”, a declarat primarul Cătălin Lupu.

Comentarii
 • Exact dacă e drum privat de ce Primaria le luminează strada. Sa le taie lumina. Nu se merge cu viteza ca e drum îngust de 4 metri sis parcate mașini peste tot. O motivatie mincinoasa de la ofticosii aia ce stau acolo Am sa va claxonez de câte ori trec pe acolo

 • Ce titlu e asta? Ce medic și ce judecătoare? Titlul nu are legătură cu conținutul! Și da, acele „borduri” deranjează multă lume, cu excepția a 2-3 care fac ce vor!

 • Nu se poate bloca ca trece băiatul lui Mogulul Surdu cu Range roverul , are traseu la moșia din Visani pe mijlocul străzii , prin Bucium nu i place ca sta la coada , o sa l julesc intr o zi cu Dacia dacă tot nu se ferește , sa văd dacă știe sa scrie amiabila , dar nu cred 😂😂😂

 • Si in plus in 2014 drumurile au fost finantate prin proiect european si este chiar si strada si stradela manastirii prinsa in proiect. Chescu a asfaltat doar in fata blocurilor. Si in plus cat este de legal sa aduci modificari drumului? Nu ai voie nici o gaura sa o asfaltezi fara aprobare

 • Georgel, Terciu nu Chescu, o asfaltat drumul pentru ca primaria nu l-o asfaltat. Intretinerea drumului cade in seama celor care stau pe acel drum. Noi ne-am peticit drumul din banii nostri. Nu o venit primaria sa ne asfalteze vreun cm de drum.

  E normal sa il protejam de tartani ca tine care desi stau la gheboaia trec pe acolo in viteza si ne omoara animalele

 • Bai panarama… taranii sunt si ei oameni, dacatu te-ai f**t in cur sa ai mai mult bani ca altii nu e treaba noastra, dar incearca sa fii respectuos ca se poate afla si cine esti si atunci vezi tu taranii ce “ gentlemani” pot fi. Am sa va vad cu deszapezirea, cu iluminatul public, putem face si sesizare la dna intrucat primaria da curent pe un “drum privat” cum spui si atunci mai vorbim

 • Dealul ala belit este trecut cu risc maxim de alunecare de teren (vezi harta zonelor cu risc pe site-ul primariei Iasi). La ploi multe sau un mic cutremur se vor duce de-a berbeleacul cu totii la vale. Sa vezi atunci cocoase pe strada..

 • Cartier de lux … strada Mănăstirii, hahaha, pe deal la țărănoaia este lux?
  Lux inseamna pozitie buna in oras, conditii sa ajungi repede in centru, drum cu trotuar, nu alee privata

 • Daca e drum privat,de ce s-a asfaltat in 2016 cu bani de la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice prin Programul National de Dezvoltare Locala????
  Este publicata asfaltarea strazii Manastirii chiar pe siteul primariei Ciurea(vezi linkul de mai jos la punctul 2):

 • A da cartier de lux, unde primaria nu poate prelua cotele indivize pt. ca unii bogati au imprumutat de la banca sa cumpere apartament la tara. Tare asta. De ce nu povestiti despre cursele de masini, pardon rable ce se rasturnau prin curtile oamenilor la miez de noapte conduse de alcoolisti fara permis. Multe de zis… da e greu sa respecti proprietatea altuia.

 • Completare: drumul catre sat e altul si e asfaltat cu bani publici. Inainte de 2008 acolo era o livada si nu era nici pomeneala de drum. Atunci pe unde circulati voi astia nemultumiti?

 • Daca drumul este privat atunci sa arate proiectul si autorizația de construcție,Manastirea Hlincea sa închida drumul care duce de la case in drumul care urca la Manastirea Cetațuia.

 • Pe terenul liber al Manastirii va aparea un cartier de case pe cele 5 hectare și sa va mai vedem atunci BOGATANILOR cu rate pe 30 de ani.

Adauga un comentariu