Local

Drumurile dintr-o comună ieșeană, afectate de calamități, vor fi reabilitate! Costurile sunt de 1,3 milioane de euro – FOTO

Publicat: 19 mai 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Drumurile dintr-o comună ieșeană afectate de calamități vor fi reabilitate Costurile sunt de 13 milioane de euro - FOTO
Aproape 1,3 milioane de euro costă reabilitarea drumurilor din comuna Dobrovăț

Aproape 1,3 milioane de euro este valoarea lucrărilor pentru reabilitarea drumurilor din comuna Dobrovăț, județul Iași. Sunt vizate arterele ce au fost afectate de calamități în iunie 2021. Oferta cu prețul cel mai mic va fi declarată câștigătoare

Comuna Dobrovăț, județul Iași, va beneficia de încă o serie de fonduri pentru reabilitarea drumurilor afectate de calamități. Compania Națională de Investiții (CNI) SA, care asigură finanțarea guvernamentală, va organiza, pe data de 09.08.2023, licitația pentru execuția lucrărilor. Valoarea estimată a contractului este de 6.418.509 lei, fără TVA, aproape 1,3 milioane de euro. Sunt vizate arterele afectate de calamitățile din 2021.

„În prezent, din cauza spălării părții carosabile nu mai sunt asigurate condițiile normate necesare desfășurării traficului rutier, ceea ce are un efect defavorabil asupra condițiilor de circulație, prin apariția gropilor și burdușirilor în zone adiacente platformei. Podețele de evacuare a apei colectate de șanțurile laterale străzilor lipsesc, iar în zonele de intersecție cu drumurile laterale nu există podețe laterale care să asigure continuitatea scurgerii apelor sau acestea sunt improprii.

Scurgerea apelor pluviale de pe platformă, colectarea și îndepărtarea acestora din zona străzilor este nesatisfăcătoare. Sistemele de colectare ale apei (șanțuri, rigole) și cele de evacuare a apelor din zona străzilor (podețe) sunt în mare parte inexistente și/sau colmatate și nu asigură scurgerea corectă a apelor pluviale”, se arată în caietul de sarcini.

Drumurile afectate de calamități din comuna ieșeană au o lungime de 3,1 kilometri

Conform proiectului, vor fi modernizate 11 drumuri sătești, cu lungimea de 3.127 de metri.

„Lucrările prevăzute a se executa sunt reprezentate de execuția săpăturilor și umpluturilor necesare pentru aducerea străzilor la platforma proiectată și la cotele proiectate din profilul longitudinal. Partea superioară a terasamentelor se amenajează prin realizarea unui strat de formă, din pământ, stabilizat cu adaos 50 la sută balast, în grosime de 10 cm. La realizarea lucrărilor de terasamente se vor respecta precizările din caietele de sarcini aferente”, se mai arată în documentația procedurii.

Și în comuna Valea Seacă urmează ca mai multe drumuri să fie reabilitate.

În comuna Dobrovăț va fi reabilitat alt lot de drumuri

Totodată, în comuna Dobrovăț va fi reabilitat alt lot de drumuri cu fonduri din Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”. Astfel, pe data de 25.05.2023, primăria din localitate va organiza o licitație pentru reabilitarea mai multor străzi. Valoarea estimată a contractului este de 2.782.705 lei, fără TVA, aproape 550.000 de euro. Autoritatea contractantă a luat în calcul asfaltarea unui număr de 5 drumuri sătești, cu o lungime totală de 2.608 metri.

Drumurile afectate de calamități dintr-o comună ieșeană vor fi reabilitate după ce comisia de evaluare va alege oferta cu prețul cel mai mic.

Adauga un comentariu