DSVSA Iași efectuează, în această perioadă, acțiuni obligatorii de evaluare a stării de sănătate la bovine, ovine și caprine. În cadrul acestor acțiuni vor fi prelevate probe de sânge de la animale și se va efectua vaccinarea anticărbunoasă (împotriva antrax). Manopera pentru analizele și examenele de laborator este suportată de la bugetul de stat
Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Animalelor (DSVSA) Iași efectuează acțiunile sanitar-veterinare obligatorii anuale care vizează identificarea și supravegherea stării de sănătate a animalelor. Astfel, medicii veterinari de liberă practică, din comunele din Iași, verifică bovinele, ovinele și caprinele. În cadrul programului, medicii efectuează recoltarea de probe de sânge de la bovine, ovine și caprine, precum și vaccinarea anticărbunoasă (antrax). La bovine are loc supravegherea și testarea de tuberculoză bovină și supravegherea, o dată pe an, la toate bovinele si bubalinele (specie de vite cornute înrudite cu taurinele, cuprinzând bivolii- n.r.) în vârstă de peste 6 săptămâni, care pot fi bolnave și transmit boala.
În fiecare din cele 98 de comune din județul Iași sunt medici veterinari cu contracte de liberă practică. Aceștia au protestat anul acesta pentru că nu au primit salariile aferente ultimelor trei luni din anul 2020. Aceștia au primit până acum doar salariul pentru o lună, chiar dacă instanța de judecată le-a dat dreptate. ANSVSA trebuie să le plătească și celelalte luni restante.
Toate focarele de pestă porcină africană din Iași au fost stinse de medicii sanitar-veterinari
Iașul nu mai are niciun focar de pestă porcină africană în gospodării! Medicii sanitar-veterinari au luat măsurile necesare pentru ca Iașul să nu mai fie pe lista județelor cu focare active. Au fost stinse, în total, 38 de focare active, până pe data de 1 iulie 2021. Au fost afectate de pesta porcină africană (PPA) 1.324 de animale, dintre care 62 au murit din cauza virusului, iar alte 1.262 au fost incinerate. Cele mai mari pierderi au fost înregistrate în comuna Răducăneni, unde au fost incinerate peste 700 de capete, dintr-o fermă cu 800 de porci. Afacerea de jumătate de milion de euro a doi antreprenori din Iași care se ocupă de fermă este închisă în continuare. Numărul de porci mistreți care sunt bolnavi de pestă porcină africană a crescut în acest an.
A crescut numărul porcilor mistreți îmbolnăviți de pesta porcină africană
În ultima săptămână au fost găsiți 203 porci mistreți, care s-au îmbolnăvit cu virusul PPA, iar alți 33 de mistreți au fost vânați. De la începutul anului, până în prezent, au fost uciși 333 de porci mistreți, care au fost confirmați cu pesta porcină africană. În aceste situații, închiderea unor focare durează câțiva ani. Printre măsurile dispuse de specialiștii din Iași, pentru combaterea răspândirii pestei porcine, se regăsesc efectuarea inspecțiilor sau a patrulărilor zilnice de către gestionarii fondurilor cinegetice, pentru depistarea de porci mistreți morți sau bolnavi. Medicii veterinari din județ vor fi anunțați despre cazurile de mistreți găsiți morți, iar recoltarea probelor de la mistreții împușcați sau găsiți morți se va face de către medicul veterinar oficial sau de către personalul tehnic instruit al gestionărilor fondurilor cinegetice, în condiții de biosecuritate severe.