Boli si tratamente

Dublu transplant de plamani pentru un adolescent aflat la un pas de moarte din cauza e-tigarilor

Publicat: 14 nov. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Dublu transplant de plamani pentru un adolescent aflat la un pas de moarte din cauza e-tigarilor
dublu transplant de plamani

Dublu transplant de plamani realizat pentru prima data de o echipa de medici din SUA la o persoana care a suferit leziuni legate de vapare. Plamanii adolescentului au fost atat de deteriorati, incat acesta a ajuns rapid in topul listei nationale de asteptare pentru transplant.

Premiera medicala in SUA, acolo unde o echipa de chirurgi a efectuat un dublu transplant de plamani la un pacient care suferea de leziuni legate de vapare. Plamanii unui adolescent in varsta de 17 ani au fost atat de puternic inflamati si cicatrizati incat medicii au trebuit sa ii inlocuiasca. Scanarea CT (stanga foto) a dezvaluit ca tesutul era extrem de deteriorat, practic era lipsit de aer. Noul transplant de plamani (dreapta) apare in cea mai mare parte negru pe scanare, ceea ce indica faptul ca organul este plin de aer, asa cum ar trebui sa fie.

Cu mai bine de o luna inainte de acest dublu transplant de plamani, baiatul a fost sustinut pe un aparat ECMO, care ajuta la sustinerea functiei inimii si a plamanilor. „Nu ar fi supravietuit nici macar cateva minute fara el”, a spus dr. Hassan Nemeh, chirurg toracic la spitalul Henry Ford din Detroit. Acesta a facut parte din echipa de chirurgi care au realizat aceasta performanta medicala.

Dublu transplant de plamani la urgenta

Transplantul pulmonar a avut loc in urma cu aproape o luna si a durat aproximativ sase ore. Acum, adolescentul poate respira fara sprijin. El face si terapie fizica pentru a-si recapata puterea, au spus medicii. Dr. Nemeh a spus ca starea pacientului adolescent a fost atat de deteriorata, incat a ajuns rapid in topul listei nationale de asteptare pentru transplant de plamani.

„Plamanul in sine era atat de ferm si cicatrizat. Era atat de grav, nu ne-am mai confruntat pana acum cu asa ceva”, a spus dr. Nemeh. Scanarile CT ale plamanilor adolescentului au evidentiat inflamatii si cicatrici extinse ale tesutului. Zonele organului care contin aer apar de obicei in culoarea neagra la o scanare tomografica. In cazul adolescentului, zonele negre aproape ca lipseau. Tesutul mort a fost evidentiat pe ambii plamani. „Asta ne-a semnalat ca daunele au fost ireversibile”, a spus dr. Victor Coba de la spitalul Henry Ford, care a tratat si pacientul.

Pacientul, care avea doar 16 ani cand a fost internat pentru prima data la spital, va avea nevoie de luni intregi pentru a se recupera. Mai mult, va trebui sa respecte instructiuni speciale pentru a-si mentine sanatatea pe termen lung. El nu a participat la conferinta de presa, dar a cerut echipei medicale sa „impartaseasca fotografii pentru a-i avertiza pe altii” cu privire la pericolele vaparii. Intr-o declaratie scrisa, familia a precizat ca baiatul a iesit „din viata tipica a unui sportiv perfect sanatos de 16 ani, care isi petrecea timpul cu prietenii, jucand jocuri video, pentru a se trezi intubat si cu doi plamani noi”.

Substanta toxica care distruge plamanii

In SUA s-au inregistrat, incepand din martie, peste 2.050 de cazuri de leziuni pulmonare asociate cu tigarile electronice sau vapares. Boala a afectat oameni din fiecare stat american, cu exceptia Alaska si a ucis 39 de persoane. Majoritatea pacientilor afectati au raportat ca au folosit produse care contin THC, principalul compus cu inductie mare in canabis. Studiile sugereaza ca lichidele de vapare care contin aceasta substanta psihoactiva „pot juca un rol major in focar”. Echipa medicala de la Henry Ford nu a specificat ce fel de produse a folosit baiatul.

Vinerea trecuta, Centrul pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC) a anuntat ca anchetatorii au legat leziunile produse de vapare de o substanta chimica potential periculoasa. Este vorba de acetat de vitamina E, care poate fi adaugat in lichide ca agent de ingrosare. Aceasta „se lipeste de plamani ca mierea atunci cand este inhalata”, sustin anchetatorii. Compusul seamana, de asemenea, cu uleiul de THC, conform CDC, de aceea este adesea folosit pentru a dilua lichidele pentru vapat care contin THC.

Adauga un comentariu