Rețeta de dulceață de afine fără zahăr este un adevărat răsfăț pentru papilele gustative, dar şi o alegere înțeleaptă pentru cei care își doresc un desert bogat în antioxidanți. Afinele naturale sunt o sursă de compuși bioactivi care susțin sănătatea cardiovasculară și cognitivă, iar dulceața obținută cu îndulcitori naturali sau alternativi cu index glicemic scăzut menține nivelul de zahăr din sânge sub control. În plus, această variantă se potrivește excelent persoanelor care urmează diete cu puțini carbohidrați și celor cu sensibilitate la zahăr.
Rețeta de dulceață de afine fără zahăr
Pentru a pregăti această rețetă de dulceață trebuie să pregătești 1 kilogram de afine proaspete sau congelate, 100 de mililitri de apă, 150 de grame de îndulcitor natural, sucul de la o jumătate de lămâie și 1 plic gelatină vegetală. De asemenea, poți folosi rețeta pentru a face desertul tău preferat.
Spală bine afinele și scurge-le. Dacă folosești fructe congelate, lasă-le să se dezghețe la temperatura camerei în prealabil, apoi scurge lichidul în exces. Pune afinele și apa într-o oală cu fund gros. Adu amestecul la punctul de fierbere, apoi redu focul și lasă-l să fiarbă la foc mic, amestecând ocazional, timp de 10 minute. Astfel, fructele își vor elibera sucul și aroma. Adaugă îndulcitorul ales și sucul de lămâie și amestecă până când se dizolvă complet. Lămâia nu doar că intensifică gustul, ci ajută și la stabilizarea culorii.
Dizolvă gelatina conform instrucțiunilor de pe pachet, în apă rece sau caldă,. Încorporează pudra de gelatină în dulceață și lasă să mai fiarbă 2-3 minute, amestecând ușor. Această etapă asigură consistența dorită. Toarnă dulceața fierbinte în borcane sterilizate, închide-le ermetic și întoarce-le cu capul în jos pentru a crea vid. După ce se răcesc complet, depozitează-le în cămară sau frigider.
Papanași cu dulceață
Ca să pregătești cei mai pufoși și savuroși papanași, 250 de grame de brânză de vaci bine scursă, 1 ou, 50 de grame de făină integrală și 1 lingură de îndulcitor natural pulbere. De asemenea, îți mai trebuie un praf de sare, 1 linguriță de extract de vanilie și ulei de cocos. Pentru servire sunt necesare 4-5 linguri de dulceață de afine fără zahăr, iaurt grecesc sau smântână light și coaja rasă de lămâie. Un alt desert care să-ți amintească de copilărie este siropul de zmeură.
Într-un bol, zdrobește brânza de vaci până obții o pastă fină. Adaugă oul, îndulcitorul, sarea și extractul de vanilie. Amestecă până la omogenizare. Încorporează făina treptat, până când compoziția se ține ușor de mână, dar rămâne moale. Presară făină pe suprafața de lucru și formează rulouri de circa 2 cm grosime. Taie rondele de aproximativ 3 cm lățime și fă câte o gaură mică în centru.
Încinge uleiul într-o tigaie la foc mediu. Prăjește papanașii 2-3 minute pe fiecare parte, până când devin aurii. Transferă-i pe hârtie absorbantă pentru a elimina excesul de ulei. Așază papanașii fierbinți pe farfurii. Pune deasupra o lingură generoasă de dulceață și un strat de iaurt grecesc sau smântână light. Poți presăra puțină coajă de lămâie pentru prospețime. Experimentând cu rețeta de dulceață de afine fără zahăr vei descoperi că deserturile pot fi delicioase și benefice, fără a compromite echilibrul nutrițional.