Sanatate

După cât timp se vede sarcina pe test? Cum interpretezi rezultatele testului

Publicat: 17 mai 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
După cât timp se vede sarcina pe test Cum interpretezi rezultatele testului
În cazul în care nu sunteți sigure după cât timp se vede sarcina pe test puteți merge și la medicul specialist

Dacă doriți să știți după cât timp se vede sarcina pe test, aici veți găsi răspunsul. Trebuie să aveți în vedere că rezultatul poate fi influențat de anumiți factori. De multe ori vă puteți confrunta cu răspunsuri fals-pozitive sau fals-negative.

Pentru o siguranță mai mare a răspunsului dat de test, puteți consulta medicul specialist. Analizele la sânge au o rată de acuratețe mult mai mare față de teste.

După cât timp se vede sarcina pe test?

Dacă bănuiești că ești însărcinată poate ar fi cazul să îți faci un test de sarcină. Acesta te poate ajuta să afli răspunsul la întrebarea pe care o ai. Cu toate că testul ar trebui să îți ofere un răspuns exact, de multe ori din cauza anumitor factori, e posibil să ofere unul neașteptat. Acesta detectează hormonul HCG (Gonadotropină Corionică Umană) din urină și în funcție de el, vă poate afișa un răspuns pozitiv sau negativ. Un nivel mai mic de 5 mlU/ml înseamnă că nu sunteți însărcinată, însă dacă în corp se regăsește un nivel mai mare sau egal cu 35 mlU/ml sunteți însărcinată. 

De regulă, este recomandat ca testul de sarcină să fie făcut după o săptămână de la întârzierea menstruației. De obicei ciclul menstrual poate întârzia din diferite motive pentru câteva zile, precum stresul, stilul de viață sau alimentația. De asemenea, momentul zilei în care alegeți să îl faceți este important. Medicii specialiști vă recomandă să fie făcut dimineața deoarece concentrația de HCG din urină este mai mare și vă poate oferi un răspuns mai exact.

Cum interpretezi rezultatele testului

Interpretarea rezultatelor este destul de simplă. O liniuță roșie în dreptul literei C înseamnă că nu sunteți însărcinată, pe când două liniuțe roșii, în dreptul literelor C și T, reprezintă un test pozitiv. În cazul în care nu este prezentă nici o liniuță, înseamnă că testul este invalid și va trebui repetat. Cu toate acestea, în funcție de starea voastră de sănătate și momentul în care se realizează, pot fi mai multe interpretări. Rezultatul fals-pozitiv este atunci când linia abia se întrevede, ceea ce înseamnă că sunt șanse foarte mari să fiți însărcinată. De aceea este indicat să repetați testul peste câteva zile. De asemenea, rezultatul poate fi dat și din cauza unor tratamente bazate pe hormonul HCG, poate fi dat și în cazul femeilor aflate la menopauză, dar și în cazul anumitor afecțiuni precum tumorile ovariene sau avortul spontan.

Rezultatul fals-negativ poate indica faptul că nu sunteți însărcinată. De asemenea, poate fi interpretat astfel și atunci când nu se așteaptă suficient timp sau când acesta este expirat. Mai mult de atât, unele dintre teste nu sunt suficient de sensibile la prezența hormonului HCG și pot oferi un răspuns fals-negativ. De obicei cele mai multe au o acuratețe de 90-99 la sută.

În cazul în care nu sunteți sigure după cât timp se vede sarcina pe test puteți merge și la medicul specialist. Acesta va efectua anumite analize de sânge și vă va oferi un răspuns cât mai exact. Dacă ați aflat că veți fi mămică, puteți vedea și cum va arăta burta în sarcină pe săptămâni.

Adauga un comentariu