Razboi în Ucraina

După ce au fost amenințați direct de Rusia, lituanienii din apropierea Kaliningradului își pun speranțele în NATO 

Publicat: 22 iun. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
După ce au fost amenințați direct de Rusia lituanienii din apropierea Kaliningradului își pun speranțele în NATO 

Amenințările Rusiei la adresa Lituaniei și cetățenilor ei au provocat nervozitate printre unii rezidenți ai zonelor din apropierea exclavei rusești Kaliningrad, care spun că își pun speranțele în NATO pentru descurajarea oricărei intenții agresive a regimului Putin, extrem de agitat în ultimele zile după ce autoritățile de la Vilnius au pus în aplicare sancțiunile UE și pentru regiunea Kaliningrad.

Amenințați de Rusia, lituanienii își pun speranțele în NATO

Vitalijus Sidiskis, în vârstă de 59 de ani, este de părere că e greu de prezis cum va acționa Rusia, însă spune că rămâne calm, în condițiile în care Lituania este o țară membră NATO și UE.

„Nimic rău nu se va întâmpla pentru că Lituania este în NATO și în Uniunea Europeană. Nu cred că ne vor ataca agresiv”, a spus el, într-o declarație pentru Reuters.

Și alți locuitori ai unui oraș de graniță, Kybartai, aflat chiar lângă exclava rusească, spun că amenințările Rusiei au umbrit orice alte probleme, inclusiv inflația uriașă care a lovit direct în economiile lituanienilor.

„Noi lucrăm chiar lângă graniță, iar manevrele și focurile de armă ne îngrijorează un pic. Ne e teamă mai degrabă de război, de invazie. Economia este economie”, spune și Galina Mateikuniene, croitoreasă de 52 de ani.

Înainte de războiul lui Putin, mulți ruși din Kaliningrad obișnuiau să treacă granița în Lituania pentru a cumpăra din Uniunea Europeană, unii dintre ei la micuța florărie a Laimei Kudirkiene.

Lituanianca de 47 de ani spune că intenționează să rămână în Kybartai, în ciuda viitorului incert și spune că îi pare rău că a pierdut legăturile cu clienții ruși care obișnuiau să treacă pe la florăria ei.

„Își sărbătoreau zile de naștere și nunți. Era ceva foarte normal. Nu mai știu nimic de ei acum, pentru că legăturile au fost rupte”, spune ea.

Conflictul dintre Rusia și Lituania

Sâmbătă, 18 iunie, Lituania a pus în aplicare sancțiunile occidentale și asupra exclavei Kaliningrad, blocând tranzitul prin țară a mărfurilor rusești destinate acestui teritoriu, separat de teritoriul continuu al Rusiei.

Exclava Kaliningrad este dependentă de livrări constante din Rusia, iar decizia lituanienilor a provocat furie uriașă la Kremlin. Trimis de Putin la Kaliningrad la câteva zile de la anunțul Lituaniei, consilierul de securitate Patrușev a amenințat direct cetățenii lituanieni, despre care a spus că „vor simți un impact negativ serios”.

Nikolai Patrușev, fost spion KGB, fost șef FSB și actual secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei, a spus că acțiunile „ostile” ale Lituaniei arată că „Rusia nu poate să aibă încredere” în Occident, despre care a spus că și-a încălcat angajamentele luate în ce privește Kaliningradul.

„Rusia va răspunde cu siguranță la astfel de acțiuni ostile. Măsuri adecvate sunt analizate și vor fi luate în viitorul apropiat. Consecințele acestei decizii vor avea un impact negativ serios asupra populației Lituaniei”, a spus Patrușev.

Autoritățile lituaniene neagă că este vorba de o blocadă a Kaliningradului și spun că nu fac decât să pună în aplicare sancțiunile occidentale, impuse după ce Putin a dat ordinul de invadare a Ucrainei și de a declanșa un război sângeros care durează deja de aproape patru luni.

Adauga un comentariu