Titlurile zilei

După ce și-a găsit copilul spânzurat de un copac, această ieșeancă și-a jurat că va avea aceeași soartă! Medicii se luptă cu gândurile ei și încearcă zilnic să o salveze!

Publicat: 04 mart. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
După ce și-a găsit copilul spânzurat de un copac această ieșeancă și-a jurat că va avea aceeași soartă Medicii se luptă cu gândurile ei și încearcă zilnic să o salveze

O ieșeancă și-a găsit fiul spânzurat de un copac. Copilul nu a spus nimănui nimic. A plecat în grădina casei, și-a legat funia de gât și s-a aruncat în gol. Durerea mamei lui nu mai poate fi controlată nici de medici, nici de pastile, nici de familie. Își dorește același sfârșit ca cel al fiului ei.

Povestea șocantă a unei mame chinuite de sinuciderea fiului ei minor. O femeie în vârstă de 47 de ani din Iași trăiește de cinci ani cel mai urât coșmar. Aceasta și-a găsit fiul spânzurat în copac. De atunci, nimeni și nimic nu o poate opri din tentativele de suicid. Tot ceea ce spune medicilor și familiei este că vrea să fie alături de copilul ei plecat prea de timpuriu. Deși mai are încă un copil și nepoți, femeia pare să nu se poată desprinde de imaginea care i-a distrus viața: copilul ei, atârnat fără suflare de creanga unui copac din curte. Ajunge săptămânal la Institutul de Psihiatrie „Socola”, iar medicii fac tot ceea ce le stă în putință pentru a opri tentativele de suicid ale femeii.

Și-a găsit copilul spânzurat

Caz șocant la Institutul de Psihiatrie „Socola”. De cinci ani de zile, o ieșeancă ajunge săptămânal la spital, după ce fiul ei s-a sinucis. Femeia povestește medicilor că nimic nu o mai poate bucura de când și-a văzut copilul spânzurat.

„Pacienta în vârstă de 47 de ani a primit tratament antipsihotic, beneficiază de consiliere psihologică și este sub atenția medicilor psihiatri. Povestea ei ne-a șocat pe toți. Aceasta și-a văzut copilul în vârstă de 17 ani spânzurat în copac. Tânărul avusese tentative de suicid încă de la vârsta de 12 ani, din cauza faptului că tatăl său era alcoolic și de multe ori agresiv. Femeia a încercat de nenumărate ori să oprească tentativele de suicid ale fiului, însă eforturile sale nu au dat niciun rezultat. Inițial, pacienta a fost adusă în triaj de către familia acesteia, după ce a ingerat un pumn de pastile, la câteva zile distanță de momentul în care și-a găsit fiul spânzurat. Pacienta ajunge de fiecare dată la spital, după ce a ingerat pastile sau substanțe toxice”, spune dr. Petronela Nechita, medic primar psihiatru la Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași.

Nici medicamentele nu mai funcționează

Medicii povestesc faptul că stările femeii sunt ameliorate de medicamentele pe care le primește. Din păcate, medicamentele nu pot face față pentru a șterge din memoria mamei fiul atârnat de copac.

„Pacienta îmi povestește adesea că nu poate arunca din casă lucrurile fiului, fotografiile și nici nu-și poate șterge din memorie momentul în care l-a văzut spânzurat. Chiar dacă instinctele sinucigașe sunt controlate prin medicamentație, asocierile pe care le face atunci când vede lucrurile băiatului sau când își amintește de momentul în care l-a găsit spânzurat o determină să ia de fiecare dată aceeași decizie. La terapie, povestește medicilor faptul că-și dorește să fie alături de băiatul ei, imaginându-și că el o așteaptă undeva. Nici ceilalți membri ai familiei nu o mai pot scoate din starea provocată de decesul fiului ei. Mai are o fată care, la rândul ei, i-a oferit o nepoată. Nimic din toate astea nu compensează în mintea ei pierderea fiului”, mai spune medicul ieșean.

Se judecă pentru faptul că nu l-a salvat

Mama care și-a văzut fiul spânzurat se judecă pentru cele întâmplate. Consideră că, dacă ea ar fi făcut mai multe pentru copilul ei, dacă i-ar fi acordat mai multă atenție, acesta ar fi putu fi în viață. Din păcate însă, nici cei mai buni psihologi ieșeni n-au putut să-i inducă contrariul.

„Având probleme în familie din cauza soțului, femeia suține că ar fi putut face mai mult pentru copilul ei. Băiatul era agresat fizic de către tatăl lui. Totodată, întreaga familie punea presiune pe el pentru a obține rezultate școlare bune. Toate aceste situații au contribuit la tentativele de suicid ale copilului. Pentru o mamă, durerea de a-și pierde copilul este cea mai mare traumă. Femeile au cinci simțuri, iar bărbații doar patru. Cel de-al cincilea simț dezvoltat la femei este simțul matern. O mamă care își pierde copilul trece extrem de greu peste această traumă. O persoană care are nenumărate tentative de suicid și nu este sub tratament, la un moment dat, va reuși să-și ia viața”, adaugă dr. Petronela Nechita.

„Socola”, plină de copii cu tentative de suicid

Conform statisticilor înregistrate de Institutul de Psihiatrie „Socola”, de la an la an se observă o creștere alarmantă a numărului de cazuri de copii cu tentative de suicid. Începând cu vârsta de 12 ani, până la 18, aceștia povestesc medicilor istorii oripilante.

„În gardă ajung extrem de mulți copii cu tentative de suicid. Cei mai mulți dintre aceștia sunt victimele abuzului în familie, ale părinților plecați în străinătate, ale depresiei, ale unei despărțiri. Statistica arată că 50 la sută dintre aceștia au tentative de suicid prin spânzurare, 20 la sută aruncare de la înălțime, 15 la sută în fața trenului și 10 la sută prin ingerarea medicamentelor sau a substanțelor toxice. Cei mai expuși sunt băieții, în procent de 80 la sută din numărul total de cazuri. Sinucigașii au în general mai multe tentative până în momentul în care își iau viața. De aceea, recomandăm părinților să se adreseze unui specialist, chiar de la prima tentativă de suicid a copilului. Cu cât este mai rapidă intervenția medicilor specialiști, cu atât șansele copilului de a fi salvat cresc”, încheie medicul ieșean.

Adauga un comentariu