Prima pagină » Actualitate » După o absenţă de aproape 40 de ani, difteria, o boală extrem de contagioasă, a fost depistată în Europa

După o absenţă de aproape 40 de ani, difteria, o boală extrem de contagioasă, a fost depistată în Europa

03 aug. 2022, 13:32,
în Actualitate

Deşi au trecut aproape 40 de ani de la ultimul caz de difterie, boala extrem de contagioasă şi infecţioasă a fost confirmată la mai multe persoane din Elveţia.

„Difteria gâtului, o infecție contagioasă a tractului respirator superior cauzată de bacteria Corynebacterium diphtheriae, a fost confirmată la două persoane”, a confirmat Samuel Wyss, purtătorul de cuvânt al Secretariatului de Stat pentru Migrație (SEM).

difterie boală contagioasă

Există încă 4 cazuri probabile de difterie care aşteaptă rezultatul analizelor

Primele cazuri de difterie în Europa, boală extrem de contagioasă

Primele cazuri de difterie în Europa au fost raportate la două persoane ce au fost testate pozitiv pentru boala infecţioasă, la un centru de azil din Elveția. Precizăm că acestea sunt primele cazuri în această țară din 1983 încoace.

În acelaşi timp există încă 4 cazuri probabile, care aşteaptă rezultatul analizelor, iar alte 92 de persoane au fost plasate în carantină.

Până în momentul de fata cei afectaţi de difterie nu au prezentat simptome respiratorii, având în vedere că boala este fatală în cele mai multe cazuri.

Cu toate acestea, conducerea azilului a dispus ca două etaje ale instituţiei să fie puse în carantină, iar persoanele bolnave să fie izolate.

Precizăm că difteria este o boală infecţioasă, extrem de contagioasă, ce se transmite pe cale aeriană sau prin contact direct cu o persoană bolnavă, adică prin contact fizic, tuse sau strănut. Boala poate apărea în cadrul oricărei categorii de vârstă, însă este predispusa în mod special la copiii nevaccinaţi sub 15 ani.

Conform Oficiului Federal de Sănătate Publică (OFSP), există două tipuri ale bolii: difterie respiratorie sau faringiană și difterie cutanată.

Autoritatea sanitară a menţionat pe site-ul său că ultimul caz de difterie faringiană din Elveția a fost raportat în 1983, şi ca puținele cazuri din ultimii ani au implicat difterie cutanată.

difterie boală contagioasă

Conducerea azilului a dispus ca două etaje ale instituţiei să fie puse în carantină

Simptomele bolii „mână-gură-picior”

Într-un context asemănător, aducem în atenția părinților un alt motiv de îngrijorare, și anume simptomele bolii „mână-gură-picior”. Cele mai comune simptome ale acestei infecții sunt febra ridicată, respectiv 39-40°C, care apare cu 24-48 de ore înaintea erupției, și odinofagia, cauzată de leziunile veziculare și ulcerative de la nivelul mucoasei bucale (linguale, gingivale, faringiene), motiv pentru care copiii nu pot mânca și pot refuza până și lichidele, ceea ce duce la deshidratare.

De cele mai multe ori, pacienții se confruntă inițial cu apariția unor macule la nivelul cavității bucale care, ulterior, în 24-48 de ore de la debut, se transformă în mici vezicule cu un contur clar, cu un perete subțire, de culoare gri, înconjurat de un halou eritemtos, foarte dureros. Aceste leziuni veziculoase se ulcerează și lasă adevărate răni la nivelul cavității bucale, făcând imposibilă alimentația.

Așadar, în acest caz, doar laptele rece și iaurtul, vor fi singurele alimente care nu determină usturimi în momentul contactului cu mucoasa bucală. Ulterior, va apărea erupția maculo-papulo-veziculo-eritematoasă, la nivelul palmelor și a tălpilor, și, mai rar, la nivelul coapselor și a trunchiului. Spre deosebire de alte boli eruptive, precum varicela, cu care se și confundă, uneori, erupțiile nu sunt însoțite de prurit. Aceste leziuni dispar treptat, fără dezvoltarea crustei și fără a lăsa cicatrice. În unele cazuri, la aproximativ 4-6 săptămâni de la debutul bolii, pacienților le pot cădea unghiile de la mâini și picioare.

Acum însă, au fost raportate primele cazuri de difterie, o boală extrem de contagioasă, în cadrul unui azil din Elveția.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`