Prima pagină » Sanatate » Durere de cap persistentă, ce afecțiuni poate ascunde? Iată când poate deveni cu adevărat periculoasă!

Durere de cap persistentă, ce afecțiuni poate ascunde? Iată când poate deveni cu adevărat periculoasă!

31 mart. 2025, 08:43,
Redacția BZI în Sanatate

O durere de cap persistentă ar trebui să ridice un semn de întrebare, pentru că poate fi cauzată de mai mulți factori, inclusiv stres, oboseală, tensiune arterială, musculară, infecții, probleme dentare sau anumite medicamente. De asemenea, poate fi un simptom al unor afecțiuni cronice, iar în cazuri mai rare, durerea poate indica probleme grave.

Durerea de cap sau cefaleea poate fi resimțită ca o durere ascuțită, o jenă sau o durere pulsatilă localizată pe una sau pe ambele părți ale capului, izolată într-o anumită zonă sau poate porni dintr-un punct, afectând apoi tot capul. Aceasta se poate dezvolta treptat sau brusc și poate dura de la mai puțin de o oră până la câteva zile, devenind o durere persistentă.

Durere de cap persistentă, ce afecțiuni poate ascunde

Durerea de cap apare destul de frecvent. De cele mai multe ori, ea este inofensivă. Fie că este cauzată de oboseală, stres, alimentație sau depresie, migrenele pun rareori sănătatea în pericol. De obicei, se manifestă pe perioade scurte de timp. Sunt însă și cazuri în care durerile de cap intense pot ascunde tumori sau pot anunța producerea unui accident vascular cerebral.

O durere de cap poate apărea, de exemplu, ca urmare a unor activități fizice intense sau epuizante. Și asta deoarece ele duc la inflamarea vaselor de sânge din cap, gât și scalp și intesifică tensiunea. Totodată, o poziție incorectă a corpului la birou sau deshidratarea pot provoca cefalee. Acest tip de dureri nu pun sănătatea în pericol și trec, destul de repede. Poți aștepta să treacă de la sine dau, dacă sunt intense, poți apela la un analgezic.

Atât timp cât nu simți presiune craniană și nu ai tulburări de vedere sau pierderi de echilibru, nu ar trebui să te îngrijorezi în legătură cu durerea de cap resimțită. Totuși, programează-te la medic dacă cefaleea ta se prelungește neobișnuit de mult și apar stări de somnolență; convulsii; pierderi de cunoștință sau slăbicune musculară.

Ce înseamnă când ai dureri în spatele capului

Durerea care se resimte în spatele capului este caracteristică cefaleei de tensiune. Ea se produce atunci când mușchii capului și ai gâtului sunt tensionați, de cele mai multe ori ca urmare a unei posturi incorecte. Persoanele care nu stau corect la birou sau merg aplecat se confruntă des cu astfel de dureri în spatele capului, care se resimt de multe ori și în zona gâtului, la ceafă, iar apoi iradiază la nivelul întregului cap.

Cefaleea poate fi atenuată prin corectarea posturii, cu ajutorul unor medicamente antiinflamatoare sau cu recuperarea medicală. O altă cauză a durerii în spatele capului poate fi artrita, atunci când afectează prima, a doua sau a treia vertebră a coloanei vertebrale.

Mai rar, durerea de cap în spatele capului poate fi provocată și de hipertensiunea intracraniană, care apare ca urmare a pierderii de lichid cefalorahidian. O particularitate a durerii este severitatea crescută, spre deosebire de cefaleea de tensiune. Ea este însoțită și de alte simptome precum greață, vărsături și greață, amețeli, țiut în urechi, vedere dublă și sensibilitate la lumină și sunete.

O altă cauză poate fi nevralgia occipitală, care este cauzată de inflamații sau de leziuni ale nervilor occipitali. Nervii occipitali pornesc de la baza gâtului și urcă până la spatele craniului. Nevralgia poate fi cauzată de compresia nervilor, traumatisme, boli inflamatorii ale nervilor, anumite tulburări vasculare și tensiunea musculară. Dacă ai o durere de cap persistentă este indicat să soliciți un consult medical pentru a nu-ți pune sănătatea în pericol.

Bugetul.ro
Adio, 0,50 lei din garanția SGR! Românii care colectează sticle și PET-uri vor avea parte de schimbări importante în viitorul nu foarte îndepărtat
redactia.ro
Doliu în politica românească. A murit un membru important USR. S-a și filmat înainte să se arunce de la etaj
Bugetul.ro
Orașul în care nu a mai plouat de 600 de ani. Una dintre cele mai exotice capitale de pe planetă se bucură și de un fenomen meteorologic neobișnuit
a1.ro
Artista din România care și-a asumat relația cu o fată. Cum s-a filmat alături de noua ei iubită | VIDEO
Playtech.ro
Rugăciunea puternică pe care este bine să o rostești de Izvorul Tămăduirii pentru sănătate și binecuvântare în familie
observatornews.ro
"A murit din cauza incompetenţei". Anastasia s-a stins sub ochii părinţilor din cauza unei infecţii virale. Sora ei geamănă, la un pas să aibă aceeaşi soartă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Trei regiuni din România vor fi lovite de ciclonul ce a generat cod roșu în Europa
realitatea.net
Se anunță scumpiri în lanț. Expiră plafonările pe care Guvernul nu se știe dacă le va mai prelungi
SportpeSurse
Frații Pavăl de la Dedeman au dat marea lovitură! Au plătit o avere pentru comoara din București
Playtech.ro
Ce zodii sunt puse la încercare în mai. Trec prin situații grele sau o mare cumpănă
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Bomba zilei! Salarii majorate cu 25% pentru bugetari, diferenţa se plăteşte retroactiv, adaptată la inflaţie, din 2018
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Românii nu vor mai plăti cash sau cu cardul. Noua metodă de plată care va deveni obligatorie
redactia.ro
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale Papei înainte de a muri. Gestul emoționant pe care l-a făcut cu puțin timp înainte să intre în comă
ego.ro
Anca Alexandrescu, de nerecunoscut! În aceste imagini, îți e greu să-ți dai seama că ea este FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`