Boli si tratamente

Durerea face diferenta. Iata cum iti dai seama daca suferi de ulcer gastric sau ulcer duodenal

Publicat: 19 mai 2016
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Durerea face diferenta. Iata cum iti dai seama daca suferi de ulcer gastric sau ulcer duodenal
7

Mult timp s-a crezut ca principala cauza a ulcerului gastric o constituie hiperaciditatea gastrica, tratamentul constand in neutralizarea acesteia. Studiile din ultimii ani au asezat la loc de frunte infectia cu Helicobacter pylori, dar si abuzul de antiinflamatoare nesterioidiene.

Ulcerul stomacal este o leziune fara tendinta de cicatrizare ce apare pe suprafata mucoasei digestive a stomacului sau a duodenului, fiind provocata de sucurile gastrice acide. Leziunea ce apare in mucoasa stomacului se numeste ulcer gastric, iar cea in mucoasa duodenului – ulcer duodenal. Principala cauza a aparitiei ulcerului este dezechilibrul dintre propriul mecanism de aparare al mucoasei digestive si factorii nocivi ce-o agreseaza.

Factori declansatori
Exista o multitudine de astfel de factori nocivi declansatori ai ulcerului: infectarea cu Helicobacter pylori ( in aproape 50% din cazuri), tratamente de durata cu antiinflamatoare nesteroidiene, printre care si banala aspirina sau ibuprofenul, stresul puternic si constant, ereditatea, hiperaciditatea sau afectiunile ce cresc aciditatea gastrica, precum ciroza, bolile pulmonare cronice, insuficienta renala cronica, pancreatita cronica.

Numarul tot mai mare de cazuri de gastrita din ultimele decenii este cauzat de alimentele ,,imbogatite” cu E-uri!

Simptomele ulcerului
Dureri sub forma de arsuri, crampe, torsiuni ori eroziuni in partea de sus a abdomenului (in capul pieptului) si a ombilicului. In functie de aceasta localizare, se vorbeste de doua tipuri de ulcer: ulcer gastric, localizat la nivelul mucoasei gastrice, si ulcer duodenal, la nivelul duodenului, segmentul initial al intestinului subtire.

Factorii de risc, cauzele si mecanismele patologice pot fi asemanatoare, doar locul unde s-a instalat este diferit. Durerea, care ba apare, ba dispare, tine de la cateva minute la cateva ore, putand fi inlaturata prin administrarea unui preparat antiacid sau inhibitor al secretiei gastrice.

Lipsa poftei de mancare si scaderea in greutate
Balonare si senzatie de greata sau voma dupa masa
Scaun cu urme de sange inchis la culoare in cazul ulcerului hemoragic.

Durerea face diferenta
Simptomele celor doua tipuri de ulcer sunt asemanatoare, cu exceptia durerii. In ulcerul gastric, durerea apare la scurt timp dupa masa, cand stomacul e inca plin. In ulcerul duodenal, durerea se manifesta la cateva ore dupa masa, cand stomacul e deja golit, motiv pentru care poate da neplaceri si noaptea.

Ulcerele fara durere, cunoscute sub denumirea de ulcere silentioase, frecvente in cazul varstinicilor, diabeticilor, al celor ce iau multe antiinflamatoare nesteroidiene, nu prezinta niciun fel de simptome inainte sa apara complicatiile, mai frecvente in cazul ulcerului gastric decat in cel duodenal, printre care hemoragia si perforatia.

Tratament
Majoritatea ulcerelor stomacale, indiferent de cauza care le-a favorizat, cat timp nu s-a ajuns la complicatii, se vindeca printr-un tratament adecvat prescris de medic si o dieta speciala. De asemenea, este important sa se evite medicamentele care ii favorizeaza aparitia. Daca fara ele nu se poate, ori se iau la o jumatate de ora dupa masa, ori impreuna cu protectoare gastrice.

Atentie la obiceiurile daunatoare! Desi inca nu este clar daca abuzul de alcool si cafea, precum si fumatul ar provoca ulcer, e cert ca acestea ii pot declansa crizele si intarzie vindecarea.

Adauga un comentariu