Sfatul medicului

Durerile de cap la femei. Ce legatura au cu hormonii

Publicat: 09 dec. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Durerile de cap la femei. Ce legatura au cu hormonii
durerile de cap

Durerile de cap iti pot strica ziua de munca, iti pot afecta relatia cu familia si iti saboteaza nivelul energetic. Potrivit statisticilor o persoana din trei are dureri de cap, dar femeile sunt mai afectate decat barbatii. Printre motivele care se intampla asta se numara si schimbarile hormonale.

Durerile de cap au cauze dintre cele mai diverse, de la factori usor de controlat – foame, zgomot puternic, o noapte nedormita – pana la cauze greu de depistat chiar si de medici. Hormonii au si eu o legatura. Femeile se afla practic intr-un roller-coaster hormonal permanent. Nivelul hormonilor creste si scade in timpul ciclului menstrual, lasandu-le prada dezechilibrelor emotionale.

Nauman Tariq, director al Centrului de dureri de cap din cadrul Johns Hopkins, explica faptul ca schimbarile hormonale ar putea fi printre motivele pentru care durerile de cap sunt mai frecvente la femei decat la barbati. Declansatoarele hormonale sunt legate de: menstruatie, administrarea de contraceptive orale, sarcina, lactatie, menopauza.

Durerile de cap si hormonii

Estrogenul este responsabil pentru dezvoltarea si reglarea sistemului reproducator feminin. O durere de cap poate fi declansata de fiecare data cand exista o fluctuatie a nivelului de estrogen. Inclusiv atunci cand exista o caderea a nivelurilor de estrogen in jurul ciclului menstrual. De asemenea, femeile pot suferi mai multe dureri de cap in jurul inceperii menopauzei si atunci cand sufera histerectomie.

Tariq explica faptul ca fetele si baietii aflati la pre-pubertate au dureri de cap in acelasi ritm. Acestea apar mai des la fete odata ce ajung la pubertate si incepe ciclul menstrual si se echilibreaza dupa menopauza.

Pentru a vedea daca ciclul menstrual iti afecteaza durerile de cap, Tariq sugereaza pastrarea unui calendar pentru a urmari cand incep simptomele. Daca observati un tipar, medicul dumneavoastra ar putea sa va ofere tratament preventiv. De exemplu, v-ar putea prescrie sa luati medicamente inainte de a incepe ciclul menstrual lunar pentru a ajuta la diminuarea durerilor de cap. Va poate recomanda contraceptia orala sau terapia de substitutie hormonala, care poate benefica doar unora.

Migrena sau durere de cap de tensiune

Cel mai frecvent, durerile de cap la femei sunt de tip migrena si cefaleea de tensiune. Durerea de cap tensionala este descrisa in mod obisnuit ca fiind o banda in jurul capului. Migrena este o durere de cap moderat-severa, care de obicei, dureaza patru pana la 72 de ore. In aceasta perioada sunt incluse. Printre simptomele migrenei sunt incluse pete sau linii in zig-zag in vedere, durere pe o parte a capului (15% dintre pacienti pot avea dureri pe ambele parti), durerea agravata de activitatea fizica, sensibilitate la lumina, sunet sau miros, greata si / sau varsaturi.

Optiuni de tratament pentru durerile de cap cauzate de hormoni

Este posibil sa fie nevoie sa luati in considerare modificarile stilului de viata pentru a va ajuta sa va gestionati durerile de cap. Evitati declansatorii cunoscuti precum alcoolul si stresul si asigurati-va ca hidratati bine. Daca consumul de cofeina afecteaza modelele de somn, limitati cafeaua excesiva si bauturile energizante. In legatura cu somnul, atat calitatea, cat si cantitatea sunt importante.

Kinetoterapia, in special in jurul gatului si umerilor, poate fi extrem de utila in calmarea rigiditatii musculare care ar putea provoca o durere de cap. Terapia comportamentala si antrenamentul de relaxare pot ajuta, de asemenea, cu reducerea stresului pentru a trata durerile de cap.

Daca masurile de modificare a stilului de viata nu dau rezultatul dorit, consultati medicul. Tariq subliniaza camigrena, precum si cefaleea de tensiune pot fi gestionate. Intelegerea modului in care hormonii te afecteaza si cum pot provoca migrene sau dureri de cap este primul pas pentru a gasi optiuni de tratament care functioneaza pentru tine.

Adauga un comentariu