WoW!

Durerile in talpa indica afectiuni serioase si nu e voie sa le ignoram. Ce probleme de sanatate pot fi „citite” in talpa piciorul

Publicat: 26 oct. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Durerile in talpa indica afectiuni serioase si nu e voie sa le ignoram. Ce probleme de sanatate pot fi citite in talpa piciorul

Numeroase probleme de sanatate, pornind de la diabet si pana la deficiente nutritionale, pot fi depistate daca iti studiezi cu mare atentie picioarele.

Durerea in talpa piciorului poate interesa unul dintre oasele piciorului, un nerv care se extinde pana aici sau pielea. Pot fi sever afectate mersul, statul in picioare, precum si estetica. Iar afectiunile ce pot sa apara nu sunt deloc de neglijat.

Dupa cum spune dr. Octavian Puiu, unul dintre cei mai apreciati ortopezi din Romania, cu o experienta de aproape 40 de ani in domeniu si 23 de carti publicate, „cea mai intalnita afectiune legata de talpa piciorului este reprezentata de osteofitele de calcaneu, asa-numitele ciocuri. Acestea au mai multe grade, iar durerea se manifesta in special la mersul prelungit. Osteofitele de calcaneu nu se opereaza niciodata, in schimb se trateaza cu roentgenoterapie si laseroterapie. Aceasta afectiune apare mult mai des in cazul femeilor decat in cel al barbatilor si in general intre 40 si 60 de ani”.

O alta afectiune este tarsalgia, in fapt o inflamatie a fasciei plantare. „Aceasta afectiune se datoreaza incaltamintei de proasta calitate, precum si igienei precare. Tarsalgia se poate complica cu micoza interdigitala si cu fenomenul de keratoza plantara”, ne-a precizat dr. Octavian Puiu.

O durere ascutita in calcai este un semn al tarsalgiei – inflamatia unei fascii de la nivelul plantei, adica o intindere anormala a acestei bande de tesut dincolo de extensia sa normala. Alte semne ale acestei afectiuni: durerea apare la primii pasi dimineata si deseori se intensifica de-a lungul zilei. De obicei durerea este concentrata in calcai (unul sau ambele) dar poate fi simtita si in curbura piciorului sau in spatele piciorului. Poate fi determinata de alergari si sarituri excesive daca nu exista suficient support. Cel mai mare risc pentru aceasta afectiune il au persoanele care merg mult desculte sau poarta pantofi vechi sau papuci pentru mult timp, persoanele supraponderale si cele care merg mult pe suprafete dure.

Daca durerea persista mai mult de cateva saptamani sau tinde se sa agraveze, este bine ca pacientul sa se adreseze medicului. Purtarea de pantofi fara toc si cu un suport plantar bun pot fi de folos pana la consultul medical. Tratamentul poate include antiinflamatoare si diverse insertii ortopedice, speciale introduse in pantofi.

Atunci cand in talpa este o durere surda persistenta, acesta este un semn major al diabetului. Nivelul crescut al glicemiei poate determina leziuni ale nervilor picioarelor – astfel cele mai mici zgarieturi, taieturi sau iritatii aparute din cauza presiunii sau frecarii de obicei trec neobservate, mai ales de catre persoanele care nu stiu ca au diabet. In cazul diabetului, a declarat dr. Octavian Puiu, „apar fenomene de insuficienta circulatorie periferica ce incepe cu degetele si care ajunge la un ulcer varicos ce se trateaza cu ozonoterapie sau chirurgical. La diabet apar dureri foarte mari in talpa, necroza si se poate ajunge la distrugerea completa a tesutului si a osului.”

Cauzele externe ale afectiunilor pot fi reprezentate de paraziti sau boli de piele

Sunt si mai multe cauze externe ce pot produce afectiuni ale talpii. Pielea uscata este una dintre cele mai evidente si usor de tratat afectiuni care provoaca mancarimi in talpa. Afecteaza persoanele in varsta mai des decat tinerii si apare mai ales in lunile reci ale anului.

O alta cauza externa este dermatita de contact. Aceasta este un fel de reactie alergica a pielii la anumiti factori, cum ar fi sapunuri, cosmetice, detergenti, plante iritante (urzici), sau vopseluri din sosete, pantofi, etc.

Psoriazisul poate afecta si el talpa piciorului. Unele tipuri de psoriazis se manifesta pe laba piciorului si pe talpi. Pielea devine rosie, inflamata, apar coji uscate, crapaturi si chiar sangerari. Se trateaza cu creme speciale pe baza de corticosteroizi, sau cu unele tratamente naturiste care amelioreaza mancarimile si uscaciunea excesiva a pielii afectate.

Alte cauze ale afectiunilor de la talpa:

Viermii paraziti. Unele specii de viermi paraziti nu sunt intestinali, ci intra in piele si cresc acolo, sub forma unui cerculet de piele intarita, care se usuca, se decoloreaza si provoaca mancarimi.

Candidoza Intertrigo. Ciuperca candida albicans nu afecteaza doar vaginul si limba, ci si pielea de pe picioare, daca este mentinuta doza potrivita de umezeala si caldura. Ca orice ciuperca, candida iubeste umezeala calda si sosetele sintetice sau incaltamintea nepotrivita o pot incuraja sa atace pielea.

Ciuperca piciorului. O alta infectie a pielii cu o micoza, ciuperca piciorului se trateaza usor, cu creme antifungice si lotiuni, dar si printr-o igiena corecta. Provoaca mancarimi groaznice, piele inrosita si chiar crapaturi dureroase, daca este lasata sa se extinda.

Adauga un comentariu