Eveniment-Social

E OFICIAL! La Iași demarează o investiție de două milioane de euro într-o clădire – unicat! Compania Națională de Investiții a finalizat licitația pentru refacerea faimosului Observator Astronomic al Universității „Cuza” (EXCLUSIV)

Publicat: 19 oct. 2020
Compania Națională de Investiții a finalizat licitația pentru demararea refacerii clădirii unde funcționează obiectivul Observator Astronomic din Iași ce aparține de Universitatea
Universitatea "Cuza" din Iași a demarat etapa de consolidare și refuncționalizare la faimosul Observator Astronomic din Iași

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a obținut două milioane de euro pentru refacerea clădirii istorice intitulate Observatorul Astronomic din Copou. Deja, licitația derulată de Compania Națională de Investiții s-a finalizat. Firma care a câștigat marele pot este Iasicon S.A. Iași. Etapa de consolidare și refuncționalizare la faimosul Observator are ca termen de execuție 16 luni

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași a obținut un milion de euro pentru refacerea clădirii istorice Observatorul Astronomic din Copou. Deja, licitația pentru a desemna firma care să deruleze lucrările s-a finalizat. Iasicon S.A. Iași a câștigat marele pot. Fondurile sunt obținute de la Compania Națională de Investiții (CNI).

„Observatorul Astronomic face parte din categoria monumentelor istorice, a fost construit între anii 1878-1956, iar în 2013 a fost închis din cauza stării avansate de degradare. În mai 2016, am achiziționat servicii de concepție tehnice în vederea executării lucrărilor de consolidare și refuncționalizare a clădirii Observatorului. În septembrie 2016, am depus întreaga documentație la Compania Națională de Investiții, în vedrea înscrierii acestuia pe lista de investiții, propunere care a fost acceptată în 2017. În 2018 a fost realizată prima procedură de achiziție, procedură reluată în 2019. Valoarea lucrărilor de consolidare și reabilitare este de 9 milioane de lei, aproximativ 2 milioane de euro”, a declarat prof. univ. dr. Tudorel Toader, rector UAIC din Iași.

Observatorul Astronomic va fi redat cercetării științifice în domeniul astronomic și spațial

Astfel, rectorul Toader arată și că:

Observatorul Astronomic va fi redat cercetării științifice în domeniul astronomic și spațial. Dotările moderne vor permite efectuarea de cercetări în domeniul meteorologiei și mediului, cu specială referire la dinamica stratului de ozon și calitatea radiațiilor. Accesul publicului va fi permis cu ocazia evenimentelor atmosferice”.

Observatorul, ridicat între anii 1912-1913, l-a avut ca fondator pe Constantin Popovici, șef al catedrei de Astronomie, Geodezie și Mecanică a marii Universități din Iași. De asemenea, cadrul didactic a fost și primul director al Observatorului, în perioada 1913 și 1937. Din păcate, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, în mare parte, aparatura de aici a dispărut. De precizat că din 1966, la Observator a existat atelier de mecanică fină și un laborator electronic. După 1989, Observatorul a fost inclus pe lista obiectivelor aflate în Patrimoniul Național al Monumentelor.

Telescopul existent la Observatorul Astronomic din Iași datează din 1960 și a fost realizat tocmai în Germania

 

Mai mult, telescopul existent la Observatorul Astronomic din Iași datează din 1960 și a fost realizat tocmai în Germania. De reamintit că, pe lângă această clădire istorică pe care o are în proprietate UAIC, unitatea de învățământ a demarat deja lucrări de reabilitare la alte două imobile de patrimoniu. Este vorba despre fosta Casa Canano, din zona Fundație, și cunoscută drept Corpul E. Aceasta va avea destinație didactică. Pe de altă parte, în plin proces de reabilitare este și Casa Universitarilor Iași de pe Bulevardul Carol I, fosta Casă Canta. Aici se vor organiza manifestări și evenimente academice, dar și momente de loisir pentru comunitatea academică cuzistă.

Adauga un comentariu