Local

Ea e profa pe care o îndrăgește orice licean! Carmen Răileanu: „Cel mai important pentru un tânăr este să știe bine o meserie”

Publicat: 05 aug. 2022
_____ Vizualizări 5 Comentarii
Ea e profa pe care o îndrăgește orice licean Carmen Răileanu Cel mai important pentru un tânăr este să știe bine o meserie
Ea e profa’ pe care o îndrăgește orice licean

Carmen Răileanu este unul dintre cei mai apreciați profesori de arte plastice de la Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” din Iași. De 23 de ani, de când lucrează în învățământ, sute de tineri au trecut prin „mâinile” dascălului care își iubește enorm profesia. Nu există an în care profesorul ieșean să nu le ofere elevilor de liceu oportunități, precum și șanse memorabile de a-și aprofunda cunoștințele și de a vizita lumea

Activitățile complexe coordonate de cadrul didactic Carmen Răileanu reprezintă o influență pozitivă în viața tuturor participanților. Implicarea profesorului în zeci de proiecte Erasmus a contribuit, în primul rând, la dezvoltarea pe plan personal a elevilor ieșeni.

Zeci de proiecte Erasmus, desfășurate cu succes

Carmen Răileanu este unul dintre profesorii ieșeni ce se poate încadra cu ușurință la categoria „așa da”. Când profesorul Carmen Răileanu nu este la catedră, nu uită de elevi sau de școală, ci lucrează pentru proiecte care aduc plus valoare procesului de dezvoltare al tinerilor de la Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” Iași.

O serie de proiecte importante din cadrul Programului Erasmus+ au deschis noi orizonturi tinerilor și-au pus învățământul ieșean într-o lumină favorabilă.

Recent, la Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” s-a desfășurat proiectul intitulat „Vitraliul – formă, culoare și lumină”, din cadrul Programului Erasmus+, Acțiunea KA1 – Mobilitatea persoanelor în scopul învățării, în baza contractului de finanțare încheiat cu ANPCDEFP, domeniul Formare profesională (VET). Astfel, atât cadrul didactic ieșean, cât și elevii participanți s-au deplasat în Spania și Italia ( Erasmus + KA1 – „Encouraging Creative Thinking” – Barcelona, Spania).

„A fost un proiect care s-a desfășurat pe parcursul a 13 luni, un proiect foarte amplu în care am încercat să facem elevii și societatea să conștientizeze de nevoia cunoștințelor în IT, a noilor artiști și a copiilor de la secția de arhitectură a colegiului nostru. Astfel, 34 de copii au mers în două mobilități în Verona, Italia și în Malaga, Spania, unde au lucrat cu firme de specialitate și au aprofundat tot felul de tehnici de a lucra pe calculator și a-și transpune ideile, astfel încât, atunci când ne-am întors acasă, noi am organizat workshop-uri pentru a-i învăța și pe ceilalți tineri ceea ce au dobândit acolo. Mai mult, am început să decorăm ferestrele colegiului, culorile vitraliilor văzându-se foarte frumos de pe holuri”, a declarat Carmen Răileanu.

De asemenea, în contextul proiectului Erasmus + KA2 – „Building up human values through art”, desfășurat în Spania, Carmen Răileanu a fost pusă în postura de coordonator artistic.

Mai mult, cadrul didactic a primit și certificat de participare la proiectul „Les memoires de 1916 ont-elles des frontiers? Constructions de la paix pour l’Europe” finanțat de către „Office Franco-Allemand Pour La Jeunesse” ce a avut loc în Franța.

Viziune europeană, în „mâini” de profesor

Faptul că, până în momentul de față, toate proiectele în care acest profesor, alături de elevi, dar și de alte cadre didactice, au adus doar lucruri benefice, o fac pe Carmen Răileanu să spere că lucrurile vor decurge la fel de bine, sau chiar mai bine.

„Am considerat dintotdeauna că doar școala și cultura pot ridica omul la un nivel superior. Așa cum înaintașii noștri, printre care și Gheorghe Asachi, au contribuit la bunăstarea Moldovei, prin înființarea de școli și universități, consider că și noi, profesorii, trebuie să avem un rol determinant în formarea tinerilor de astăzi. Cel mai important pentru un tânăr este să știe bine o meserie din care să-și câștige, măcar cu decență, pâinea. Din dorința de a înțelege cum au reușit alte culturi sau alte state europene să realizeze acest deziderat am aplicat pentru proiecte europene de tip Erasmus pe mai multe paliere, precum formarea profesorilor, colaborarea între școli, formarea vocațională și mentoratul. În urma acestor experiențe, dovedite a fi extrem de importante atât pentru mine, cât și pentru elevi, am convingerea că viitorul învățământului constă în schimbul de experiență. Drept urmare, anul acesta voi întreprinde toate demersurile pentru a aplica la concursul de obținere a titulaturii de Școală VET a Colegiului Tehnic «Gheorghe Asachi», fapt ce va permite elevilor să se formeze pentru carieră, sub forma de cursuri de practică specializată, la diverși operatori europeni”, a adăugat Carmen Răileanu.

 Alte proiecte ce au venit în ajutorul elevilor, sub îndrumarea lui Carmen Răileanu, au fost Proiectul privind învățământul secundar (Rose), „Schema de granturi pentru universități”, Programe de vară de tip punte, Şcoala de Vară   pentru Elevi și „Casă, acasă, spații infinite”.

Precizăm că titulatura de „școală VET” se dobândește prin mult efort și documentație, dar, într-un final, instituția se bucură de sprijin important din partea partenerilor europeni.

Comentarii
Adauga un comentariu