Prima pagină » Titlurile zilei » Ea este bătrâna care-și împarte casa cu șobolanii. Imagini de coșmar: Galerii în podea și „cuiburi” în pereți – FOTO

Ea este bătrâna care-și împarte casa cu șobolanii. Imagini de coșmar: Galerii în podea și „cuiburi” în pereți – FOTO

15 feb. 2023, 02:00, 4 ,
Elena DÎNCEANU, în Titlurile zilei

O bătrână din Hălăucești își împarte casa cu șobolanii. Ea locuiește într-o casă dărăpănată, fără curent electric, plină de crăpături. O nepoată și o vecină sunt singurele persoane care îi mai trec pragul. Maria Niță, căci despre ea este vorba, este o bătrână din comuna Hălăucești, județul Iași, în vârstă de 70 de ani, care trăiește de mai bine de 11 ani în niște condiții greu de imaginat

După ce soțul i-a decedat, iar singurul copil pe care îl are a luat drumul străinătății și rareori se mai întoarce acasă, greutățile au copleșit-o. Femeia a rămas singură și neajutorată, într-o casă dărăpănată, unde mirosul este greu de suportat. Când cineva ajunge la ea, are impresia că se întoarce în timp.

Povestea terifiantă a Mariei Niță, bătrâna care își împarte casa cu șobolanii

O soba darapanata cu o oala, o cana si niste boluri pe ea

Bătrâna din Hălăucești duce o viață greu de imaginat, într-o odaie întunecată, cu pereții negri de fumul degajat de soba care îi mai alungă femeii frigul din camera mică

Nepoata femeii, Mihaela Dănilă, și o vecină sunt singurele persoane care îi poartă de grijă bătrânei și o vizitează cât de des se poate. În urma gerului de săptămâna trecută, bătrâna a fost găsită aproape înghețată în casă, din lipsa lemnelor de foc.

„Pe bătrânică o știu de mulți ani. Ea nu este de aici, din Hălăucești, ea a fost venită aici de prin Tupilați, după ce s-a căsătorit cu soțul ei. Eu nu stau foarte aproape de ea, stau cam la 15 minute distanță, dar vin la ea cât de des pot și eu. Noi suntem rude foarte îndepărtate, dar totuși mă ocup de bătrână pentru că nu mai are pe nimeni. Are un băiat care e plecat, dar vine foarte rar pe acasă.

Bătrâna se deplasează foarte greu, din păcate, nu se poate îngriji singură, de aceea eu și cu vecina ei de acolo mai mergem la ea să îi ducem cele necesare. Când am găsit-o în casă, aproape înghețată, m-am speriat foarte tare și atunci am hotărât să fac o postare pe Facebook”, a spus nepoata femeii.

Apel pentru ajutor

Un colt al casei cu un contoar de curent si un intrerupator

Șoarecii și șobolanii și-au croit drum prin pereții din chirpici demult apuși de vreme

Astfel, nepoata femeii a cerut ajutor oamenilor.

„Am rugat lumea să o ajute măcar cu câteva lemne de foc, iar imediat s-a și mobilizat. Toată lumea vrea să aducă câte ceva, doar că acolo trebuie de golit camera și mai apoi pus un pat bun, un covor curat, ca să depășească măcar iarna asta, la vară vom vedea ce va fi.

Primăria ar trebui să îi facă, cu ajutorul oamenilor, o cămăruță, undeva, unde să stea fără șoareci și fără șobolani. Momentan, de la primărie nu am primit niciun răspuns, iar eu sunt neputincioasă că nu știu ce să fac până ce nu i se face curățenie și nu i se scoate tot afară de acolo, chiar nu pot să o ajut. Nu pot să spun la lume să aducă paturi, să aducă frigidere sau dulapuri, dacă eu nu am unde să le pun. Alimente, da, se aduc, pentru că i se face mâncare la bătrână, dar celelalte lucruri nu avem unde le pune”, a povestit Mihaela Dănilă, nepoata bătrânei.

Imagini care te lasă fără cuvinte

Batrana stand pe pat cu un baston in mana, iar jos o caserola cu mancare

Maria Niță, căci despre ea este vorba, este o bătrână din comuna Hălăucești, județul Iași, în vârstă de 70 de ani, care trăiește de mai bine de 11 ani în niște condiții greu de imaginat, după ce soțul i-a decedat, iar singurul copil pe care femeia îl are, a luat drumul străinătății și rareori când se mai întoarce acasă, în România

Bătrâna din Hălăucești duce o viață greu de imaginat, într-o odaie întunecată, cu pereții negri de la fumul degajat de soba care îi mai alungă frigul din camera mică și înghesuită, cu lucruri vechi. În cameră sunt două paturi rupte, printre care și-au făcut loc șoarecii și șobolanii ce și-au croit drum prin pereții din chirpici demult apuși de vreme. Podeaua din lut este găurită de rozătoare. Tavanul este „cârpit” cu bucăți de scândură pentru a nu putea ajunge ploaia în camera femeii.

Întrebată de reporterii BZI care sunt lucrurile de care ar avea nevoie, bătrâna a răspuns, pe un glas tremurând: „Cu ce vreți dumneavoastră să mă ajutați. Am nevoie de mâncare și medicamente pentru reumatism, în rest, cum a vrea Domnul”.

Situația halucinantă a bătrânei din Hălăucești a impresionat o lume întreagă

Un pat in care sta pisica cu plapume si multe lucruri pe langa el

Singura alinare a bătrânei este pisica ei

După postările făcute în mediul online, lumea s-a mobilizat, iar oamenii au început să trimită femeii lemne pentru foc, alimente și bani.

„Toate alimentele primite i le-am dus inițial acolo, la ea, dar, după aceea, m-am gândit să le las la vecina ei, la frigider, să nu se strice sau să i le care câinii ori să intre cineva să i le fure, pentru că acum este foarte multă lume rea. Au mai fost care au intrat și i-au mai luat din lemne sau ce mai găseau, de aceea nu am mai lăsat nimic la ea. Doamna aceea va merge și îi va duce zilnic tot ce are nevoie.

Lumea chiar s-a mobilizat și a vrut să trimită chiar și paturi, și frigider, doar că, în momentul de față, la femeie în casă este necesară o curățenie generală, deoarece nu este loc unde să pui astfel de lucruri din cauza mizeriei. A solicitat cineva la primărie să trimită pe cei care fac muncă în folosul comunității să o ajute, însă momentan nu s-a primit niciun răspuns. Eu nu am ce să fac cu lucrurile și unde să le pun până ce nu se va face ordine”, a mai adăugat Mihaela Dănilă, nepoata bătrânei.

Primarul comunei a promis că se va ocupa de cazul bătrânei

Tavanul casei reparat cu 2 bucati de scandura

Tavanul este ”cârpit” cu bucăți de scândură pentru a nu putea ajunge ploaia în camera femeii

Primarul comunei Hălăucești, Burbulea Petru, a precizat că va face tot ce îi stă în putință să îi poată oferi femeii niște condiții optime de trai.

„Știm despre cazul bătrânei și noi am mai ajutat-o, i-am dus lemne de foc, i-am dus mâncare, am fost și i-am mai reparat soba, dar noi facem cât putem. Nu prea avem oameni la ajutorul social, iar cei pe care îi avem nu se duc sub nicio formă să o ajute.

Noi am luat în vedere și a mai fost cineva acolo care i-a mai făcut foc, curățenie, dar noi încercăm să o ajutăm să îi facem măcar o cameră, pentru că, acolo, casa e vai de capul ei.  Vom încerca să o mutăm în altă parte, dar e dificil, deoarece ea nici nu vrea să plece de acolo. S-a complăcut în situația asta, nu a vrut niciodată să se mute, dar noi totuși am luat la cunoștință toate sesizările și vom face tot ce ține de noi pentru a o ajuta”, a declarat primarul comunei Hălăucești, Burbulea Petru.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu bătrâna care-și împarte casa cu șobolanii.

Comentarii
  • Primare, fa-i tot acolo in curtea ei si bineinteles cu ajutorul oamenilor, al tuturor, o camera, un hol si o bucatarie, eventual o magazie pentru depozitare bunuri, lemne, etc si asa intradevar o ajuti pe batranica, oricate zile ar mai avea de trait. Daca intradevar vrei sa o ajuti, chiar poti pentru ca esti primar si ai si cunostinte, oamenii din sat de partea ta. Nu mai pierde timpul. Succes.

  • Ce fel de fiu are,am inteles ca nu vine acasa dar sa-i trimita ceva bani lui maica-sa sau un pachet ceva cred ca ar putea.

  • Pentru ina.Cine stie prin ce tara este,poate nu are decat pentru a supravietui si el.Crezi ca la zecile de mii sau sutelor de mii de fiii si fice din Romania plecate afara alungate de nevoile zilnice si de a pune ceva pe masa le curg lapte si miere in casa de nu vor sa trimita nimic la rudele ramase in tara?Cine stie cata suferinta,chin si dor se afla in continutul acelor pachete trimise in tara.Daca ar vorbi acele pachete ar fi trist.

  • Vai de mini ce primar au astia …Dupa ce i data in ziar si vede o lume intreaga se da rotund si primaroul lor ca ajuta sa nu cada de fazan.Bag mana in foc ca isi aducea aminte de bunica asta doar la alegeri pe o sticla de ulei si un pachet de zahar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *