Prima pagină » Actualitate » Economistul Mircea Coșea a dat verdictul: Vor crește impozitele și taxele pentru se putea echilibra bugetul!
Economistul Mircea Coșea a dat verdictul: Vor crește impozitele și taxele pentru se putea echilibra bugetul!

Economistul Mircea Coșea a dat verdictul: Vor crește impozitele și taxele pentru se putea echilibra bugetul!

23 apr. 2024, 15:02,
BZI.ro, în Actualitate

Economistul Mircea Coșea a declarat că în România vor crește impozitele și taxele pentru se putea echilibra bugetul, anul viitor. Cunoscutul economist a precizat că este greu de găsit o soluție pentru a se echilibra decalajul de cel puțin trei angajați care să muncească pentru a susține plata pensiei unui singur pensionar din categoria „specialiștilor” din magistratură.

Mircea Coșea: Vor crește impozitele și taxele

În 2025, România va avea parte de un șoc, deoarece vor crește taxele și impozitele, avertizează economistul Mircea Coșea. Altă variantă, mai spune acesta, nu există pentru a se putea echilibra bugetul. Cel mai probabil, vor exista mai multe investiții decât până acum. De asemenea, Uniunea Europeană ar putea sprijini țara noastră pentru a o scoate la capăt cu PNNR-ul.

„România va avea, probabil, anul viitor un șoc, pentru că vor crește impozitele și taxele, că altfel nu se poate echilibra bugetul. Dar vom avea, probabil, investiții mult mai multe decât până acum și probabil că vom fi sprijiniți de Uniunea Europeană să o scoatem la capăt și cu PNRR-ul ăsta care s-a cam încâlcit. Toți, acum, au nevoie ca acest mal la Marea Neagră să fie consolidat, pentru că inflamarea belicoasă care va fi – pentru că va fi -, este în primul rând bazinul Mării Negre”, a declarat Mircea Coșea.

Cunoscutul economist a precizat că este greu de găsit o soluție pentru a se echilibra decalajul de cel puțin trei angajați care să muncească pentru a susține plata pensiei unui singur pensionar din categoria „specialiștilor” din magistratură.

„Nu se poate găsi o asemenea soluție. Și nu este vorba despre economie, ci despre politică. Pe timpul «Statului paralel» – mă rog, așa se numea atunci -, justiția a fost folosită ca o armă politică, a fost transformată în armă politică și avem atâtea cazuri. Această armă politică beneficiază de informație și beneficiază de o situație care e caracteristică actualei clase politice, și anume o poate șantaja, pentru că toată clasa politică are, cum se zice, schelete în dulap, toți sunt, într-un fel sau altul, culpabil de ceva. Deci, va trebui să fie o altă clasă politică, o altă magistratură. E foarte greu, dar se poate face altceva. Se poate impozita”, a menționat Mircea Coșea.

Greșelile impozitării progresive

Profesorul Mircea Coșea a vorbit și despre tema impozitării progresive, care a fost subiect de dezbatere în spațiul public în ultima perioadă.

„Impozitarea progesivă are un defect, și anume că impozitează pe cei care au succes. Deci, dacă ai succes în afaceri, dacă muncești mai mult, este impozitat mai mult, este un fel de frână în stimulare. România nu poate să includă acum acest lucru, pentru că nu are informatizată situația veniturilor și s-ar întâmpla multe lucruri grave. Cred că ar trebui să fie implementat într-o anumită formă, dar nu acum”, a zis economistul.

Mircea Coșea este de părere că România nu se îndreaptă spre faliment, doar că există o lentoare în dezvoltare.

„România nu va falimenta! Boala României este lentoarea. Mergem încet și ocolim fiecare pietricică. Ne dezvoltăm. Ne-am dezvoltat foarte mult, foarte mult. România s-a dezvoltat din 1990 până acum, însă într-un ritm foarte lent, pentru că nu am valorificat ceea ce avem la nivelul la care ar fi. Acum, avem, însă, o șansă. Șansa este cinică, pentru că suntem în război. Faptul că suntem cei mai apropiați de război, faptul că în România va fi cea mai mare bază NATO aduce României un spor de interes. Asta înseamnă investiții în plus. Investițiile aduc bani, aduc forță de muncă. Deja au început. Marea fabrică de pulberi, cea mai mare din Europa, se face în România, fabrica Reșița, înghețată, au fost dezghețate, facem iar armament și încet, încet apar lucrurile astea. Este cinic să te dezvolți prin arme, dar e o metodă de creștere”, a mai zis Mircea Coșea, care a menționat că anul viitor vor crește impozitele și taxele pentru se putea echilibra bugetul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
13 iulie 2024
13 iulie 2024