Actualitate

Editie BZI LIVE de istorie despre cele mai interesante povesti si personalitati ale Iasului, cu omul pasionat ce duce mai departe munca regretatului Ion Mitican – ing. Mihai Caba

Publicat: 22 iul. 2018
_____ Vizualizări 0 Comentarii
1

Luni, 23 iulie 2018, incepand cu ora 15.00 in luminile reflectoarelor Studioului BZI LIVE este programata o editie de ISTORIE despre cele mai interesante POVESTI si PERSONALITATI ale Iasului cu omul pasionat si implicat ce duce mai departe munca de evocare si de pastare VIE a memoriei momentelor, locurilor si oamenilor valorosi din trecutul cetatii (promovata de hatrii si regretatii trecutologi Ion Mitican sau Constantin Ostap- n.r.). Astfel, simpaticul inginer Mihai Caba, plin de energie si vivacitate va dialoga pe diverse aspecte cultural – istorice ale urbei si care vor avea in prim-plan secvente ce tin de monumentele orasului, marile figuri din zona intelectualitatii si protipendadei, despre primul SOARE ELECTRIC care s-a aprins la Iasi, in premiera nationala, la 11- 14 iulie 1868, in urma cu 150 de ani, va oferi detalii  legate de "iluministul si enciclopedicului" carturar moldovean, Gheorghe Asachi, despre care numerosii sai exegeti, mai vechi si mai noi, conchid "la unison" ca: "nu exista vreun domeniu al culturii, artei si tehnicii iesene si romanesti care sa nu-i revendice, ca initiator, numele lui!".

De asemenea, inimosul ing. Mihai Caba va expune si detalii ce tin de: "121 de ani de la inaugurarea noului Palat al Universitatii din dealul Copoului, considerat pe drept cuvant un…Fat Frumos iesean! Acesta a fost construit in perioada 1893 – 1897, dintr-o necesitate stringenta a satisfacerii afluxului necontenit de tineri studiosi care se indreptau cu multa vrere pe calea cunoasterii, deschisa de prima Universitate a Romaniei, infiintata la Iasi, la 26 octombrie 1860, din vremea si vrerea lui Cuza Voda", maretul Castan de la Visan unde "duminica, 25 mai 1856, adapostindu-se sub maretul Castan de la Visan, de stapanirii fanariote, unionistii ieseni, sub presedintia lui M. Kogalniceanu, au tinut si au infiintat Asociatia de lupta pentru Unire, organism lucrativ si suversiv pentru Unirea Principatelor. Au participat si au sustinut aceasta idee inaltatoare: V. Alecsandri, C. Negri, D. Ralet, P. Mavrogheni, pr.arhim. Neofit Scriban, C. Rolla, D. Cracti, C. Hurmuzachi, Em. Florescu, A. Panu, N. Cretulescu".

Caba va mai vorbi si despre George Toparceanu, "chiriasul grabit al Iesilor" la 81 ani de la moarte. Apoi, acesta va arata ca "De-a lungul timpului si-a înscris în cronica de aur a istoriei sale însemnate > în numeroasele domenii ale stradaniilor de gând si fapta împlinitoare si a vietuirii sale pe cele sapte coline. Ne vom opri acum, ca fapt doveditor, doar la una dintre acestea: Teatrul , acolo unde, iata, anul 2016 ofera cu darnicie Cetatii iesene, aflate sub semnul stralucitor al Thaliei, muza comediei si poeziei idilice , dar si al traditiei împamântenite pe aceste locuri, numeroase prilejuri aniversare de mare prestanta rememoratoare: la 27 decembrie 1816 a avut loc, la Iasi, >, primul spectacol de teatru interpretat în Limba româna: , o piesa pastorala într-un act, scrisa de Gessner si Florian".

Astfel, aceste file de poveste emblematice ale Iasului dar si multe altele vor fi detaliale si dialogate, IN DIRECT, pe pagina de Facebook BZI.ro cu interesantul personaj iubitor al fundamentale asezari urbane a tarii.         

Emisiunile BZI LIVE au un real succes, fiecare productie media adunand zeci de mii de vizualizari!

Ai ratat una din emisiunile BZI LIVE?! Nicio problema, le poti vedea dand un click pe link-ul de mai jos:

BZI LIVE – cel mai ambitios proiect media existent in Iasi! Iata lista emisiunilor noastre

Adauga un comentariu