BZI LIVE

LIVE VIDEO – Ediţie BZI LIVE specială despre evocarea unei mari personalități a mediului universitar şi academic din România respectiv un domeniu esenţial alături de istoricul şi arheologul prof. univ. dr. Lucrețiu-Ion Bîrliba, decanul Facultății de Istorie din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – FOTO

Publicat: 21 apr. 2021

Joi, 22 aprilie 2021, începând cu ora 15.00 este programată o nouă şi interesantă ediţie în Studioul BZI LIVE! Invitat special este istoricul şi arheologul prof. univ. dr. Lucretiu-Ion Bîrliba, Catedra de Istorie Veche şi Arheologie respectiv decanul Facultăţii de Istorie a celei mai vechi instituţii moderne de învăţământ superior românesc, „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iaşi.

În prim-planul editiei-dialog va fi evocarea marelui profesor, academician şi istoric Ioan Caproşu, trecut la cele veşnice în urmă cu câteva zile. Pe de altă parte, cu un parcurs şi o pregătire profesională, ştiinţifică la cele mai înalte standarde, implicat arheolog respectiv un foarte bun specialist pe zona epigrafiei latine, profesorul Bîrliba are în spate o carieră exemplară! În această producţie media vor fi abordate aspecte legate de activitatea universitarului, atât pe zona didactică, ştiinţifică, de cercetare, editoriala sau pe linie arheologica. De asemenea, vor fi prezentate elemente ce ţin de programul managerial pe care îl are în vedere, pentru următorii ani, ca decan. Care vor fi priorităţile acestuia, cum vede învăţământul on-line sau ce strategii are în vedere pentru Facultatea de Istorie, în această perioadă grea, reprezintă alte repere ale dialogului.

Doliu la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași. Vineri, 9 aprilie 2021, a murit prof. univ. dr. Ioan Caproșu

Doliu la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași. Vineri, 9 aprilie 2021, a murit prof. univ. dr. Ioan Caproșu. Acesta a fost un istoric, medievist și profesor universitar doctor la Facultatea de Istorie. Din octombrie 2012 este membru de onoare al Academiei Române.

„Prin trecerea la cele Sfinte a profesorului Ioan Caproşu, UAIC a pierdut un dascăl desăvârșit, un cercetător științific de prestigiu, un OM care a modelat zeci de generații de istorici.
Dumnezeu să îl odihnească!, a declarat în exclusivitate pentru BZI prof.univ. dr. Tudorel Toader, rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Și decanul Facultății de Istorie a UAIC Iași, prof. univ. dr. Lucreţiu-Ion Bîrliba a transmis un mesaj de condoleanțe.

„Moment tragic nu doar pentru comunitatea Universității din Iași, a Facultății de Istorie de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, ci și pentru toți istoricii din România. A plecat într-o lume mai bună, un membru de onoare al Academiei Române și un istoric desăvârșit „, a declarat în exclusivitate pentru Cotidianul BZI Prof. univ. dr. Lucreţiu-Ion Bîrliba, Decanul Facultății de Istorie a UAIC Iași.

Colectivul Facultății de Istorie din cadrul UAIC Iași a transmis un mesaj prin care își manifestă regretul la aflarea veștii decesului prof. univ. dr. Ioan Caproșu.

„Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași anunță cu adâncă durere trecerea la cele veșnice a Profesorului Ioan Caproșu, istoric emblematic al perioadei medievale și premoderne românești, important editor de documente slave și românești privitoare la istoria Iașilor și a Moldovei. Decan al Facultății de Istorie (1990-1996), membru de onoare al Academiei Române, Profesorul Caproșu a avut contribuții esențiale în editarea principalelor corpora de documente românești vechi (din colecția Documenta Romaniae Historica) și în istorie socială și economică românească (O istorie a Moldovei prin relațiile de credit până la mijlocul secolului al XVIII-lea, Iași 1989, Relațiile ecomomice ale Brașovului cu Moldova, Chișinău 1992, împreună cu Constantin A. Stoide. Profesorul și-a folosit priceperea și dăruirea în editarea primei ediții filologice a Bibliei de la 1688 (împreună cu reputații filologi Alexandru Andriescu și Vasile Arvinte). Orașul Iași îî datorează lucrările Documente privitoare la istoria orașului Iași și Iașii vechilor zidiri până la 1821, în colaborare cu Dan Bădărău.
Știința istorică românească și Facultatea de Istorie pierd pe unul din cei mai mari dascăli și cercetători ai trecuturilor ținuturilor noastre.
Dumnezeu să-l odihnească!”

Ioan Caproșu s-a născut la data de 26 august 1934, în comună Mitoc din județul Dorohoi. A absolvit cursurile Facultății de Istorie din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. După absolvirea facultății, a rămas în cercetare (la Institutul Xenopol din Iași), pentru a trece apoi în învățământul superior, astăzi având gradul de profesor universitar. A devenit specialist în istorie economică.
În anul 1979 a obținut titlul științific de doctor în istorie cu teza „Camăta în Moldova, până la mijlocul secolului al XVIII-lea”. În anul 1975, a fost distins cu premiul „Nicolae Bălcescu” al Academiei Române; a fost cooptat în Comitetul național de redacție al colecției Documenta Romaniae Historica. În anul 1990, aceeași Academie i-a acordat premiul „B.P. Hașdeu” pentru volumul I din „Monumenta linguae dacoromanorum. Biblia 1688”, Pârş I, Genesis, 1988 (editat cu Vasile Arvinte).

Lucrări semnificative

„Iașii vechilor zidiri. Până la 1821” (Ed. Junimea, Iași, 1974; ed. a II-a, Iași, 2007) – în colaborare cu Dan Bădărău;
„O istorie a Moldovei prin relațiile de credit. Până la mijlocul secolului al XVIII-lea” (Ed.Universității „Al.I.Cuza”, Iași, 1989);
„Documente privitoare la istoria orașului Iași (1408-1790)” – 10 vol. (Ed. Dosoftei, Iași, 1999-2008) şi mai multe volume din seria A, Moldova a colecției „Documenta Romaniae Historica”.

Urmăritorii noștri pot adresa întrebări în rubrica de comentarii, accesând www.bzi.ro sau, în direct, pe http://www.facebook.com/cotidianul.bzi. Emisiunile BZI LIVE au un real succes adunând zeci de mii de vizualizări.

Adauga un comentariu