BZI LIVE

Ediție BZI LIVE specială despre promovarea produselor tradiționale și dezvoltarea unei hărți cu trasee ale gastronomiei românești alături de șef lucrări dr. Mihaela Ivancia, prodecan Facultatea de Ingineria Resurselor Animale și Alimentare, USV Iaşi și Gabriel Hoha, coordonator DAJ Iași – FOTO

Publicat: 11 mai 2022
_____ Vizualizări 4 Comentarii

Joi, 12 mai 2022, începând cu ora 15.00 în Platoul BZI LIVE este programaţi o ediție-dialog specială despre promovarea produselor tradiționale și dezvoltarea unei hărți cu trasee ale gastronomiei românești de care ar putea beneficia turiștii care aleg să vină în Moldova alături de șef lucrări dr. Mihaela Ivancia, prodecan Facultatea de Ingineria Resurselor Animale și Alimentare (FIRAA) – Universitatea de Științele Vieții (USV) ”Ion Ionescu de la Brad” din Iași și Gabriel Hoha, coordonator Direcția pentru Agricultură Județeană (DAJ) Iași.

O hartă cu trasee ale gastronomiei tradiționale românești de care ar putea beneficia turiștii care aleg să vină în Moldova

Subiectul producţiei media pleacă de faptul că la nivelul județului Iași ar putea apărea o hartă cu trasee ale gastronomiei tradiționale românești de care ar putea beneficia turiștii care aleg să vină în Moldova. Totul are putea fi implementat cu ajutorul fondurilor europene. Aici ar putea fi incluse zone unde sunt și importante obiective istorice precum: Butea (Castelul de la Miclăușeni), Ruginoasa (Palatul domnitorului Alexandru Ioan Cuza), Hârlău – Deleni (Muzeul Vinului și Viei) sau arealul de lângă Municipiul Pașcani, a orașului Târgu-Frumos, Lețcani – Cucuteni.

Aici, vizitatorii s-ar putea caza și degusta produse tradiționale atestate ca: chișcă cu orez, pâine cu maia, chișcă moldovenească, alivancă, pastramă de oaie, ceafă de porc afumată și coaptă, pastramă de porc afumată și coaptă, slăninuță afumată, vărzări, băutură fermentată din mure, borș cu cimbru, borș cu leuștean, costiță afumată, pastramă afumată.

Hartă cu trasee ale gastronomiei tradiționale românești, la Iași

La Iași ar putea fi dezvoltat un proiect, spectaculos și gustos, ce ar implica o hartă cu trasee ale gastronomiei tradiționale românești. Totul ar putea duce la creșterea potențialului turistic al zonei. Finanțarea ar putea fi una europeană, prin Pilonul IV. Coeziunea socială și teritorială Componenta C11 – Turism și cultură. Șef lucrări dr. Mihaela Ivancia, prodecan Facultatea de Ingineria Resurselor Animale și Alimentare – Universitatea de Științele Vieții ”Ion Ionescu de la Brad” din Iași a promovat și dezvoltat această idee aparte. Contextul a fost legat de organizarea celei de-a IV-a ediții a Concursului de Identificare de Produse Tradiționale.

”Suntem bucuroși că am reușit să organizăm și cea de-a IV-a ediție a Concursului de Identificare de Produse Tradiționale. Având în vedere că, în cei doi ani de pandemie, am reușit să ne vedem doar în format hibird anul trecut, prezența fizică a tuturor participanților în seamnă foarte mult pentru noi și pentru aceasta le mulțumim lor și sponsorilor. Trebuie să le fim recunoscători și pentru faptul că, în aceste timpuri tulburi și sărăcăcioase ne-au făcut și nouă un loc între prioritățile dumnealor”, declară șef lucrări dr. Mihaela Ivancia.

Traseul gastronomiei tradiționale românești

Alocare financiară aferentă ”Traseului gastronomiei tradiționale românești” implică: digitalizarea valorilor aferente, marcarea și semnalizarea rutei/ obiectivelor incluse în cadrul rutei, marketing, management – 0,18 miloane euro fără TVA (90.000 euro/destinație x 2). Pentru ruta gastronomiei tradiționale pot depune proiecte consilii județene sau parteneriate între acestea. Pentru traseul gastronomiei tradiționale românești se vor folosi următoarele criterii eliminatorii și punctate, iar punctajul maxim ce poate fi acordat este de 55 puncte. Precizăm că pentru această evaluare, prin sintagma “obiectiv” se înțelege o zonă bine definită din punct de vedere al gastronomiei tradiționale românești, care poate fi situată într-un singur județ sau în județe adiacente.

”Toată lumea ne întreabă de ce produse tradiționale într-o societate în care semi-preparatele sau preparatele gata făcute la supermarketuri sunt la mare căutare. Răspunsul nostru este clar, în legătură cu promovarea unei alimentații mai sănătoase și, totodată, cu întoarcerea la mâncarea bunicilor care, deși cu ingrediente simple era foarte gustoasă. Un alt motiv pe care l-am avut atunci când am inițiat acest eveniment a fost să scoate la iveală cercetătorii, din elevii și studenții interesați și să le arătăm posibilitatea cereării de afaceri din aceste produse tradționale. Anul acesta s-a mai adăugat un motiv: Uniunea Europeană finanțează cu 0,18 milioane de Euro componentă de Turism și Cultură, prin Pilonul IV – Coeziune Socială și Teritorială”, a completat șef. lucrări dr. Mihaela Ivancia, prodecan FIRRA Iași.

Produse tradiționale în regiunea Moldovei și implicit în județul Iași

Universitarul adaugă și menționează: ”Astfel pot fi finanțate trasee ale gastronomiei tradiționale românești, ceea ce înseamnă evedent că trebuie, înainte de toate să identificăm produsele tradiționale care pot face parte dintr-un astfel de traseu. Edițiie anterioare ne-au arătat că sunt produse tradiționale în regiunea Moldovei și implicit în județul Iași. Cu siguranță, partenerii noștri de la Direcția Agricolă Județeană vă pot spune cât de multe produse tradiționale sunt deja atestate și, ele însele pot fi organizate într-un astfel de traseu gastronomic. În plus, tot cu partenerii noștri de la Direcția Agricolă Județeană Iași am discutat și despre punctele gastronomice locale care, bineînțeles, se bazează tot pe produse tradiționale. Și, astfel, iată că s-a conturat răspunsul complet la întrebarea: de ce produse tradiționale? La această ediție, produsele înscrise în concurs au fost împărțite în două secțiuni: preparate de bază și preparate dulci dar, ca în ultimii ani, avem și băuturi tradiționale”.

De reamintit că la competiția derulată la USVIași au răspuns la această provocare de identificare a produselor tradiționale echipe care s-au prezentat în acest an cu 13 feluri principale și 16 deserturi. Echipele au fost formate din elevi și studenți, coordonați și însoțiți de un cadru didactic. În total, anul acesta, s-au înscris în jur de 40 elevi și studenți respectiv 20 de cadre didactice. La final, munca lor a fost răsplătită fiind premiate cele mai apreciate bucate. Premiile au fost de 350 lei – locul I, 250 lei – Locul al II-lea și 200 lei pentru locul al III-lea, la fiecare secțiune în parte. Organizatorii au acordat și câteva premii speciale în valoare de 100 lei.

Concursul și-a propus promovarea unei alimentații sănătoase și încurajarea consumului de produse culinare realizate după rețete tradiționale

Lista produselor premiate cuprinde: varză cu afumătura la cuptor, slănină fiartă cu boia și usturoi, sărmăluțe cu urdă, turte coapte, cremă de ficat de pasăre, pârjoale moldovenești, păstrăv în cetină de brad, papanași cu dulceață de mure, cozonac tradițional moldovenesc, Poale-n brâu cu smântână, shiroști cu brânză și Vin Kagor.

”Concursul își propune promovarea unei alimentații sănătoase și încurajarea consumului de produse culinare realizate după rețete tradiționale și, totodată, se urmărește stimularea spiritului antreprenorial al elevilor și studenților prin valorificarea superioară a producțiilor agroalimentare obținute în fermele de mărime medie și mică. Participarea este gratuită, elevii și studenții înscriși respectând prevederile din Regulamentul oficial al concursului”, a conchis șef. lucr. dr. Mihaela Ivancia, prodecan al FIRAA. Pe acest plan, într-o manieră spectaculoasă și gustoasă, la Iași ar putea apărea o hartă cu trasee ale gastronomiei tradiționale românești.

Urmăritorii noștri pot adresa întrebări la rubrica comentarii, accesând www.bzi.ro sau, în direct, pe http://www.facebook.com/cotidianul.bzi. Emisiunile BZI LIVE au un real succes, fiecare producție media strângând zeci de mii de vizualizări.

Comentarii
  • Rusine! Rusine! Rusine! Voi nu ati auzit de Google App? Oare in ce secol ati ramas blocati domnilor profesori????? Ce va mai place ” copy-paste”…..

  • „Coordonator”? Da pe asta de unde ati mai scos-o????? E toata ziua director si Sef lucrari…bro! Omul e pe felia lui

  • „Toată lumea ne întreabă de ce produse tradiționale într-o societate în care semi-preparatele sau preparatele gata făcute la supermarketuri sunt la mare căutare” ….
    cat poate sa re duca mintea sa adresezi o astfel de intrebare? Distinsa doamna…asta se intampla in anii 90-2000. Dar paremi-se ca ati ramas blocata pe atunci….de unde si metodele dumneavoastra invechite de predare si comportament….

Adauga un comentariu