BZI LIVE

Ediție de real interes pentru toți angajații ieșeni! Cele mai interesante lucruri despre legislația muncii – FOTO

Publicat: 21 oct. 2019

Luni, 21 octombrie 2019, a demarat o nouă ediție pe segmentul educaţional, cultural, istoric, religios și artistic în Platoul BZI LIVE. De data aceasta, emisiunea – dialog a fost adresată tuturor angajaților din învățământul superior dar și celor care vor să se angajeze sau să urmeze o carieră în acest domeniu. Au fost atinse puncte de maximum interes și folos pentru toți aceștia. Invitat special a fost șef lucrări dr. ing. Iulian Agape de la Facultatea de Mecanică – Departamentul Inginerie Mecanică şi Autovehicule Rutiere respectiv liderul sindicatului de la Universitatea Tehnică (TUIASI) Gheorghe Asachi din Iaşi şi membru al Biroului Executiv al Federaţiei Naţionale Sindicale (FNS) Alma Mater. Alături de domnia sa au fost abordate elemente ce țin de realități din planul educaţional românesc, legislaţia muncii pe acest plan, puncte forte și puncte sensibile la nivel de sistem al învățământ superior. Pe de altă parte, despre condițiile de muncă, modificări care ar trebui făcute pentru îmbunătățirea acestora, activitatea didactică.

Rectorul TUIASI – prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval a realizat o premieră la nivelul Contractului Colectiv de Muncă

De menționat că, ediția BZI LIVE a avut în prim-plan și o premieră locală dar și de impact național la nivel de relație între angajați și o instituăie academică. Exemplul acesta și detaliile oferite sunt reprezentative pentru toți cei care activează în universități de stat din România. Concret, după ce la data de 20 martie 2017 expira Contractul Colectiv de Muncă (CCM), încheiat în urmă cu doi ani între Universitatea Tehnică din Iași, în calitate de angajator, și Sindicatul Salariaţilor din universitate, ca reprezentant al angajaților au avut loc negocieri pe această temă esențială. Astfel, deoarece existau condițiile contractuale și legale pentru prelungirea cu 12 luni a CCM (conform Legii Dialogului Social 62/2011 – n.r.), s-a convenit încheierea unui act adițional, în acest sens. În negocierea acestuia, au fost implicate două echipe a câte șapte persoane din partea conducerii Universității Tehnice și a sindicatului instituției, acestea incluzând prorectori, directori ai diferitelor servicii administrative, liderul și reprezentanţi ai sindicatului respectiv, consilierul juridic. În urma acelor discuţii a rezultat varianta finală a actului adiţional la CCM, care a fost semnat de către rector – prof. univ. dr. ing. Dan Caşcaval şi liderul de sindicat – şef lucrări dr. ing. Iulian Agape, invitatul BZI LIVE.

Contract de muncă realizat în condiții foarte favorabile pentru ambele părți

„Acest contract de muncă a fost realizat, în condiţii foarte favorabile pentru ambele părţi, şi în urma unor negocieri extrem de bune cu angajatorul! Oricum, se aşteaptă ca, la nivel naţional, să apară reglementările guvernamentale ce ţin de Contractul Colectiv de Muncă la nivel de ramură şi Legea Salarizării Unitare. În altă ordine de idei, este extrem de important că se va oferi un ajutor financiar pentru angajaţii noşti, la momentul în care au un copil, inclusiv prin adopţie. De specificat faptul că, până acum, de acest suport financiar beneficiau doar dacă ambii soţi erau angajaţi ai TUIASI, acum regulă schimbându-se, acum condiţia e ca unul din soţi să lucreze la Universitatea Tehnică. Mai departe, e un beneficiu şi acordarea a cinci zile libere lucrătoare, în baza unei cereri oficiale motivate, pentru orice angajat al Universităţii Tehnice, asta pentru rezolvarea unor probleme personale. Un alt plus al noului contract este şi modificarea legată de solicitarea unui concediu fără plată. Acum, acesta putea fi solicitat pentru un an şi trebuie să aibă la bază un motiv concret şi fără ca decizia să fie luată doar în baza Regulamentului de Ordine Interioară «ROI»! Sigur, dacă un tânăr are o bursă de doi ani în Statele Unite ale Americii «SUA», nimeni nu se va opune ca el să fie susţinut într-o asemenea oportunitate”, declara, acum doi ani, Iulian Agape.loading...

Adauga un comentariu