Titlurile zilei

El este cel mai zelos polițist din Iași! A amendat cu 10 mii de lei un bărbat din Iași pentru că a intrat în piață cu soția lui, aflată în scaun cu rotile! Sancțiunea a fost anulată de judecători (Exclusiv)

Publicat: 04 feb. 2021
Un agent al Poliției Locale
Un agent de la Poliția Locală i-a dat o amendă colosală unui ieșean care susține că nu a făcut altceva decât să-și ajute soția, care s-ar afla într-un scaun cu rotile, fiind foarte bolnavă, să ajungă la piață

Un agent de la Poliția Locală Iași a dat mai multe amenzi de 10.000 de lei în plină stare de urgență. Pensionarii care au primit sancțiunile le-au contestat în instanță. Dat fiind faptul că prevederile Ordonanței Militare nr. 3/2020 au fost declarate neconstituționale, atât Maria Trofin, o octogenară, cât și, mai nou, Neculai Oprea au câștigat procesele intentate Poliției Locale. Magistrații din cadrul Judecătoriei Iași au admis plângerile și au anulat procesele-verbale întocmite de agentul Liviu Chiriac, de la Poliția Locală Iași. Totuși, agentul susține că nu a făcut altceva decât să respecte prevederile legale în vigoare în cursul anului trecut, în timpul stării de urgență, instaurată din cauza pandemiei de COVID-19

Un bărbat care susține că și-a dus soția, ce se află într-un scaun cu rotile și este foarte bolnavă, la piață s-a trezit cu o amendă de 10.000 de lei pentru depășirea intervalului orar 11:00 – 13:00. Incidentul a avut loc în perioada stării de urgență de anul trecut. Numai că Neculai Oprea a contestat procesul-verbal întocmit de agentul de la Poliția Locală Liviu Chiriac.
Magistrații din cadrul Judecătoriei Iași au admis contestația formulată de Neculai Oprea.

„Instanța admite cererea de chemare în judecată formulată de petentul Neculai Oprea în contradictoriu cu intimata Poliția Locală Iași. Anulează procesul-verbal de contravenție din 23 aprilie 2020, cu consecința exonerării petentului de la executarea sancțiunii contravenționale. Ia act de faptul că nu au fost solicitate cheltuieli de judecată”, au precizat judecătorii ieșeni.

Până în acest moment, decizia nu a fost contestată.

Neculai Oprea a dat în judecată Poliția Locală Iași după ce a fost amendat

Procesul dintre Neculai Oprea și Poliția Locală Iași a început pe 11 mai 2020. Prin cererea de chemare în judecată înregistrată pe rolul instanței, ieșeanul a solicitat anularea procesului-verbal de constatare și sancționare a contravențiilor.

„Pe 23 aprilie 2020, mi-am însoțit soția, persoană cu handicap de gradul II și cardiacă, până la biserică. De acolo, am mers până la piață. La intrarea în piață erau două mașini de Poliție. Soția mea a intrat în piață, iar eu am rămas pe loc vreme de 7-8 minute. Între timp, un agent constatator mi-a cerut declarația pe proprie răspundere, pe care eu i-am prezentat-o. Pe 4 mai 2020, am primit într-un plic procesul-verbal cu amenda în cuantum de 10.000 de lei”, a declarat bărbatul în fața judecătorilor ieșeni.

Acesta a cerut admiterea plângerii și anularea procesului-verbal contestat.

Ieșeanul: „Am fost sancționat pentru că mi-am dus soția, care era într-un scaun cu rotile, la piață!”

Ieșeanul Neculai Oprea a constatat cu stupoare că fusese amendat, pentru că, susține el, agentul de la Poliția Locală nu l-ar fi anunțat despre acest lucru în ziua respectivă. Mai mult, pensionarul a susținut că a fost șocat de cuantumul amenzii. Ieșeanul a fost sancționat pentru că, pe 23 aprilie 2020, ar fi fost prins în Piața Alexandru cel Bun, în afara intervalului orar 11:00 – 13:00, impus de autorități în timpul stării de urgență, instaurată pe fondul pandemiei de COVID-19. Această prevedere a fost inclusă în Ordonanța Militară nr. 3/2020. Conform articolului 28 din actul normativ, nerespectarea prevederilor legale constituie contravenție și se sancționează cu o amendă cuprinsă între 2.000 și 20.000 de lei, pentru persoane fizice.

Totuși, prin Decizia nr. 152/2020, Curtea Constituțională a admis excepția de neconstituționalitate invocată de Avocatul Poporului și a constatat că dispozițiile articolului 28 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 1/1999, privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență, sunt neconstituționale. Din acest motiv, judecătorii ieșeni au admis plângerea formulată de Neculai Oprea.

Altă pensionară, aceeași zonă, aceeași amendă dată de același agent de la Poliția Locală

Tot în urmă cu aproximativ un an, o octogenară din Iași, Maria Trofin, a fost sancționată tot cu 10.000 de lei, de același agent de la Poliția Locală, Liviu Chiriac, după ce ar fi plecat de acasă mai devreme de ora 11:00. Femeia de 86 de ani i-a explicat agentului că se deplasează foarte greu și că a fost nevoită să plece mai devreme din casă, pentru a se putea întoarce înainte de ora 13:00. Pensionara a relatat că ar fi vrut să meargă atât la farmacie, pentru a-și procura medicamentele strict necesare, cât și la Piața Alexandru cel Bun, pentru a-și cumpăra de-ale gurii.

Agentul Liviu Chiriac a amendat-o cu 10.000 de lei. Femeia a afirmat că a avut un șoc când a primit plicul cu procesul-verbal, deoarece ea nu înțelesese care era cuantumul amenzii, crezând că era vorba despre 100 de lei, nicidecum de 10.000 de lei. Ulterior, ieșeanca a contestat sancțiunea în instanță, iar Judecătoria Iași a admis pângerea femeii.
Șeful Poliției Locale Iași, comisarul-șef Liviu Zanfirescu, a precizat că, în perioada stării de urgență, în zona Pieței Alexandru cel Bun au fost emise mai multe procese-verbale în același cuantum.

„În perioada stării de urgență, în acea zonă au fost întocmite mai multe procese-verbale similare. Subliniez faptul că nu există o „normă” de amenzi care ar trebui aplicate de către agenții Poliției Locale. Aceeași discuție a fost și în trecut, când eram la Poliția Națională. Nici acolo nu au existat „norme” de amenzi pentru agenți. În cazurile din perioada stării de urgență a fost vorba despre unii agenți mai… zeloși de la noi”, a declarat Liviu Zanfirescu.

Agentul Liviu Chiriac: „Nu am făcut altceva decât să respect legea!”

Contactat telefonic ieri de reporterii cotidianului BZI, agentul Liviu Chiriac s-a apărat, susținând că a respectat legislația.

„Nu am făcut altceva decât să respect prevederile legislației în vigoare în perioada stării de urgență. În proporție de 80 la sută, în acea perioadă, au fost date avertismente. Amenzile au venit pentru persoanele care nu au vrut să recunoasă că au greșit. Știți cum mi-au spus unii pensionari când i-am prins că încălcau legea?! «Să îți pui banii pe piept!» Vi se pare normal?! Știți că tot se spune că nimeni nu este mai presus de lege, da?! Eu am aplicat avertismente, am dat și amenzi, dar, în contextul în care o persoană este prinsă că încalcă legea și mai este și recalcitrantă, ce ar trebui să facem noi?! Nu fac eu legea.

Nu este vina mea, ca agent, că pensiile sunt mici în România! Mai mult, înainte de a încălca legea, nu te gândești că ai pensia mică?! Actul normativ spunea că amenda pentru persoane fizice poate fi cuprinsă între 2.000 și 20.000 de lei. Eu am dat câteva amenzi de 10.000 de lei, adică la jumătate de maximul admis, da?! Spuneți-mi și mie: cu ce am greșit?!”, a declarat ieri Liviu Chiriac.

Acesta a adăugat că a fost chemat în cadrul Comisiei de Disciplină de la Poliția Locală, unde s-a apărat, susținându-și punctul de vedere cu dovezi. Mai mult, el a afirmat că octogenara a fost sancționată pentru că era cu jumătate de oră mai devreme pe străzi, iar, în ceea ce îl privește pe Neculai Oprea, acesta se afla în jurul orei 8:00 în zona Pieței Alexandru cel Bun.

„Domnul respectiv nu spune decât ceea ce îi convine. Nu este adevărat că era cu soția, care ar fi într-un scaun cu rotile! Nu aș fi fost nebun să îi dau amendă și nici nu aș fi avut o bază legală, dacă ar fi fost așa. Dumnealui era la piață la ora 8:00, în contextul în care ar fi trebuit să fie acolo cel mai devreme la ora 11:00! Repet: nimeni nu e mai presus de lege. Din ce am înțeles, în acea perioadă, un primar din București, cred, a fost amendat cu 10.000 de lei, pentru că era cu prietena dumnealui într-un parc la o oră la care nu avea voie! Dar așa sunt unele persoane: au sentimentul că li se cuvine orice și că, la ele, legea nu se aplică!”, a adăugat Liviu Chiriac.

„Legea nu se pune în aplicare cu inima!”

Agentul Liviu Chiriac a mai menționat că, din punctul său de vedere, legea trebuie respectată.

„Legea nu trebuie aplicată cu inima. Nicăieri nu scrie că, dacă ești pensionar și iei o pensie mică, ai voie să faci orice! Vă spun sincer că au existat persoane extrem de recalcitrante, o femeie a sărit chiar la bătaie că mi-am permis să aplic legea! După articolele apărute prin presă despre mine, am avut numai probleme! Probabil că, dacă nu aș fi respectat legea, aș fi fost ars în piața publică, aș fi fost răstignit! V-am spus: eu am dovezi că domnul Oprea era la ora 8:00 la piață și am dovezi că declarația pe propria răspundere, pe care avea obligația să o aibă la el, era incompletă! La fel, v-am spus că am fost chemat la Comisia de Disciplină și am prezentat dovezile că nu am făcut altceva decât să respect legea”, a subliniat Liviu Chiriac.

Agentul de la Poliția Locală Iași a mai spus că oamenii care sunt sancționați prezintă doar o parte din adevăr, respectiv „adevărul lor”.

„Când sunt prinși că au încălcat legea, unii devin foarte reclacitranți. După ce sunt sancționați, merg la instanță sau prin presă și se prezintă ca niște oameni sărmani, cu o poveste lacrimogenă, fără a recunoaște ce au făcut. Gândiți-vă că și Poliția națională a dat amenzi de 10.000 de lei în perioada stării de urgență și n-am auzit pe nimeni să se plângă sau să urle! Acolo, la Piața Alexandru cel Bun, în perioada stării de urgență, au fost și echipaje ale Poliției, nu doar ale Poliției Locale!”, a mai afirmat Liviu Chiriac.

Agentul de la Locală a încheiat mențonând că a fost mâhnit de comentariile pe care le-a citit la adresa lui, probabil chiar de unii colegi:

„Așa sunt unii: sunt viteji ca bărbații cu femeile! Și… atât! Dacă vreun coleg avea ceva să-mi reproșeze, îmi putea spune în față și îi explicam logic, pas cu pas, că nu am greșit cu absolut nimic!”

Comentarii
 • Polițiștii de la Locala sa verifice cantarele și documentele excrocule care vand in piata,e.lejer sa faci planul la amenzi cu bătrâni, rusine Politia Locala!

 • Un examen psihologic corect la care să fie supus acest gardian sigur l ar scoate definitiv din sistem. Nu se poate admite asemenea exces de zel împotriva unor oameni ce nu mai au mult de trăit încât te întrebi cum nu i a crăpat mâna când a scris 10000 de lei amendă? Are discernământ acest gardian ce înseamnă cum spun bătrânii o sută de milioane de lei amendă? Pune l domnule Zanfirescu să numere până la 10000 și vezi dacă știe!. Cine a ajuns să ne vorbească de egalitatea legii pentru toți? Cei ce ascultau pereții prin hoteluri puși de primarul Nichita!

 • Prostalanii de la locala ce poti sa le ceri daca ei provin de la saiba cug, fortus,etc sau angajat cu porcu in spate si acu fac legi pe strazi!!!!! De pietari nu se iau pt ca crapa moca de acolo!!!de vina iar infractorii la costum care cica ne conduc…….tara kkkktttt

 • Politia locala aplica legea batranilor, celor cu deficiente etc. dar cand sunt chemati pentru ca un vecin nu respecta orele de liniste si petrec de seara pana a doua zi dimineata, aproape zilnic, pe acestia nu-i amendeaza ca deranjeaza un bloc intreg. Parca ar fi mana in mana. Ce lege spun ca respecta ei?

 • Dumnezeu sa te fereasca prostul vrednic,am o întrebare pentru domnii astea ,,zeloși,,de la Locală de ce nu sânt așa zeloși cu intermediari ,hoții, și escrocii, care prostesc zilnic clienții din Piața Nicolina ,cu moldovenii care vand orice pe tarabe începând de la scrumbie putredă fără termen de valabilitate și acte de proveniență la unguiente,medicamente tot felul de produse alimentare de o calitate și valabilitate îndoielnică de ce nu sânt zeloși cu aceștia?din cauză că ciugulesc de acolo o conserva ,1kg de mere ,un compot,o scrumbie etc și se înmoaie zeloși devin blândzi ca mielușeii.Piețele Iașului colcăie de escroci și intermediari deghizați în producatori în halele destinate secretelor esti întîmpinat de fel de fel de jigodii atât de la noi cat si din RMoldova care vand cas adus din Botoșani,Suceava făcut din degivrant,lactoza și alte ingrediente ouă, pui de Liderii pîndiți la flacăra bărăganului că așa zișii producatori stau la bloc,așa că domnule Comandant faceți și dv o tură prin piețe neanununtat și o sa faceti aceleași constatări,polițiști, incapabili,lipsiți de profesionalism,aroganți și zeloși,da și corupți

 • „legea nu trebuie aplicata cu inima”! După ce ești prost te mai crezi și deștept! Ai facut de râs toată Politia Locală! Și da, ți-o spune un coleg care are inimă!

 • Un mic control printre putorile de la locală piata alexandru !!! E jale cu ei ‘ și când te gândești ca au salarii de 5000 !!!!

 • Zice bine proverbul ca pestele la cap se-mpute.
  Totul provine de sus.
  Acestor gardieni publici, patrule de noapte, nu trebuia sa li se dea uniforma de Politie. Nici insemne si nici privilegii de politie.
  Daca nu s-ar fi electrificat strazile, nivelul lor este sa fi aprins / stins lampile cu gaz.
  In schimb daca te uiti la ei, sunt buni la toate
  – paza, precum casutele sparte pe pietonal de pustii aia, noaptea. Sau precum busturile furate din parcuri. A ras un oras intreg de ei.
  – serviciul circulatie, ca n-a trecut un an de cand l-au prins pe ala beat mut prin Dacia in masina. A ras un oras intreg de ei.
  – amenzi da faca planul. Da, acest caz si cazul octogenarei. Tipic militienesc, amenda venita acasa, la fel fac si cu masinile oprite. Oamenii astia se fac de ras zi de zi.
  – spionarea amantelor, ascultarea scartaitului patului la hotel. Asta e cartea lor de vizita. A ras o tara intreaga.

  Si toate acestea in conditiile in care in piete e jale, tigarile de contrabanda se vand la nici 10 metri de gardieni, in parcuri se bea alcool si raman munti de coji de seminte sub banci.

  Pe banii nostri. Seful lor e pensionar dar ia si salariu, gardienii iau si ei salarii, sporuri, ies la pensie la 48 de ani insa munca o face Politia Nationala.

  Am vazut cu ochii mei langa hotel Moldova cum un turist strain a incercat sa dialogheze cu un gardian in limba engleza.
  „Ci zîci ăsta, uāi?”, s-a speriat umflatul catre colegul de patrula.
  Or fi ei gardieni locali, dar rusinea e nationala. Nu rusinea lor, ca n-au. Ei amendeaza batrane si insotitori de infirmi.

 • Zamfirescule, dute acasa, ai si pensie si salariu. Si nu numai tu, la fel si adjunctul tau si inca vreo cativa militieni (amici de ai vostri), sefi serviciu, birou din Politia Locala. O caruta de bani luati din pensia MI si salariu asta de la Primarie. Lasati tinerii sa aiba un loc de munca, va ajunge. Gata, aveti super, mega venituri. Poate aude si Primarul Chirica, consilierii locali, cei care pot lua masuri.

 • Zanfirescule, de ce minti!Cand erai la Politia Nationala intrebai prima data de amenzi si cuantumul lor.Tu si cu altii ca tine nu stiati de altceva.Deci VINOVATUL principal e Zanfirescu ca nu sta cu pensia babana pe care o are acasa si le inoculeaza si celor de la Politia Locala un numar mare de amenzi cu valoare cat mai mare.

 • OBSERVAȚI VĂ ROG CÎT DE ALUNECOS E ACEST ȘARPE???ÎN DREPTUL LUI LA REPLICĂ SE VICTIMIZEAZĂ EL TRANSFORMÎNDU-SE ÎNTR-UN JUSTIȚIAR HĂITUIT DE DIFERITE ENTITĂȚI.AȘ VREA SĂ ÎL VĂD PE ACEST CHIRIAC(MAN) SĂ ÎȘI FACĂ PREZENȚA PE SARMISEGETUSA ÎN ZONA POMPELOR ATUNCI CÎND DEALERII DE IERBURI,PRAFURI ȘI CE MAMA DRACULUI MAI VÎND ÎȘI DISTRIBUIE MARFA NESTINGHERIȚI ZIUA-AMIAZA-MARE!NU ARE CURAJ…JUR!!!ȘI MULTE,MULTE ALTELE CU MAI MARE DERANJ PTR.IEȘENI.

 • aiurea…acest handicapat intelectul se viseaza mare justitiar, absolvent de drept, conducator de osti, destine, samd. mai mult de atit, nu realizeaza mizeria intelectuala in care se balacareste si se ascund dupa litera legii pe care chipurile o cunoaste! Sa te lupti cu batrinii si femeile e jent pentru tine daca te crezi barbat, cu toate ca dupa modul narcisist in care te aperi, banuiesc ca iti place sa te joci singur cind nu te vede nimeni!

 • politia locala este un wc public,cand va este a va face pipi sau kaka direct pe aceste wc-uri publice facetiva nevoile,mortii mamei voastre de jeguri si pisam pe nevestele voastre si fetele voastre

 • Alo, postacii, linistiti-va! Asta e asa prost că pute de la distanță. De ce nu spune cum Grumeza urla în stație să se dea maximul la amenzi? De ce îi este frică? De ce își ia toată vina pe el? Într-adevăr așa prevede legea dar care este efectul ? 0 barat. Domnule primar chemați individul și să spună, cu mâna pe inima lui aia mare, cine îi forța să dea amenzi maxime.

 • Ce te mai iubesc oamenii, nene omule al legii.
  Esti asa de popular ! Vedeto ! Carismaticule !
  Stalp al legii !
  Fii linistit, ai frigiderul plin.

  Daca si colegii te probozesc, apai stii cum.stai si sa nu te miri de cara simpatie te bucuri.

 • Da acești slavi paznici de bănci cred ca deja au multă putere … și salarii nesimțite cineva din conducere ii susține …. a-și face o petiție pentru susținerea unor probe sa li se verfifice cunoștințele despre munca prestata și atribuțiile lor inclusiv verificare psihologică !!!!!

 • Dle primar,cu un minim de efort puteți rezolva elegant problema mârlanilor locali,o testare psihologica și una fizică și a-ți rămas cu o rata de locali pe care ai puteți folosi că paznici la primărie.Dar trebuie să înceapă curățenia cu Zamfirescu,Sandu și soția,Grumeza și nepoții…samd.p.s.au unii dintre ei niste burți,de le fac invidioase până și pe gravide!!!

 • Da, prostimea stătea închisă în casa, nici la cimitir n-aveai voie sa mergi și, unii polițiști dădeau niște petreceri acasa, ca ei sunt mai presus de lege, și a doua zi dădeau amenzi la prostime! Care oamenii legii?

 • Ce făcea dl Zanfirescu cand pe 24.ian. acel bezmetic a atentat la viața dlui primar?
  Era în apropierea locului unde s-a comis fapta.
  Probabil si-a cerut scuze de la dl. primar.
  Dle. Primar, de ce nu luați atitudine față de acest slujitor al dvs.? Sunteti multumit de dânsul?
  In legatura cu dl. agent de politie locala, cum e capul așa-i si trupul…

 • Rusine chiriac.ai curaj sa dai drept la replica?? Vorbesti de colegi?? Tu esti mai femeie decat toți.un nenorocit.un fricos.iti meriti soarta.aceea de a fi vârful prostiei .prin tine toată instituția e hulita.degeaba încerci sa postezi in victima.esti calau.

 • Afara cu acest nenorocit.tine el morală cu legile.mai nenorocitul ordinarule cum mai poți scoate capul pe strada? Gunoiule.tu nu ai părinți bunici copii??

 • Cred ca trebuie anulate multe din asa zisele lor atribuitii si indatoriri.Gardienii astia s a pazeasca strazile si parcurile , institutiile statului .Nu au treaba la dirijat circulatia ca mai incurca !nu trebuie s a dea amenzi pt parcari ilegale ca nu au atributi.Dar ei in excesul de zel caracteristic prostului isi abroga o gramada de atributii.Ei alearga babutele si chivutele la 1 si 8 martie care vind flori, ei amendeaza producatorii (alte babute ) care vind pe linga piata ca nu mai au loc de ,,ciorani bisnitari” .La cei de la ,,nationala” le comvine sa va bage la inaintare fraierilor , la scandaluri si ,,prafuri” , la contrabanda si prostitutie, voi din exces de zel ,,puneti botul” si o luati in freza prostilor.Cum se lasa seara nu vezi picior de ,,gardian” unde sunteti mai ,,zelosilor” ? stati ascunsi la caldurica pe salarii pe care multi profesori nu-l au !

 • Reclama si-o face singur omul, nu altii.
  Demisia? Demisia???
  Care demisie, despre ce vorbim noi aici? Aaaa, despre onoare. Pai, onoare…si patrie !

 • Poate pentru contrabanda de țigări întrebați la politia națională si la frontieră care au atribuțiuni pe această linie. Cum trec țigările granița? Sunt rețele de crimă organizată care se ocupă cu contrabanda, prostitutia, cerșetoria, droguri. Înțeleg că aveți ceva cu politia locală dar să vedem competențele. Politia Locală nu are competențe pe crimă organizată .

 • Verificare urgentă psihologică la toți polițiști locali de la piata alexandru !!! Va garantez ca nu trece nici unul !!!! O verificare urgentă câta șpagă luați de la Schitu Ducă !!!

 • Pentru cetățeanu care crede că politistul local trebuie să verifice calitatea la brânză in piața: vezi că fiecare piața are un medic veterinar care e unul din cei care ia șpaga să lase la vânzare toate produsele expirate, contrafăcute sau păstrate în conditii mizere.

 • Politia Locala trebuie desfiintata.
  Indivizii care o populeaza nu au nici pregatire de specialitate,nici conditie fizica ,cat despre intelect si stare psihica m_apuca spaima!

 • Reprezinți o instituție ! Ai vorbit cu șefii tăi dacă ai dreptul la replică?Eu cred că ai gafato man .Doar pentru asta te pot exclude.Faza e că am un feeling că o să o facă urgent.Cum ai ajuns la PL Iași ?de unde vii?ce exemplu ești tu în societate?dar în familie ?pardon ,Ai familie?Ai bunici?copii?

 • Pai daca ne apucam sa dam nume, lista-i lunga. Stiu pe unu care da telefon la sediu sa ii dicteze aia articolele in baza carora sa scrie chinuit (nici bac-ul, sau luat cu porcul in spate) procesele verbale. Este, Mitruță?

 • Colegule mai usor ca era si sectia 1 la piata acb.noi nu am dat amenzi de 2oomil ca tine.mai avem un picut de minte si inima pt persoane vulnerabile.a fost liniste la sectie cat ai fost paznic la cămine.ai venit aici esti bolnav abia te mai tarai

 • Mai este un parlit Bujor Andrei de la sectia 6 care ma amendat ca am incalcat o linie continua zilele trecute si el merge beat si drogat la volan

 • Chiriac ai uitat câtă ură ai avut pe aia de te.au amendat la suceava?tu vorbesti de moralitate? Esti penibil.du.te la pensie man.

 • Ce tot implicipoliția națională chiriac?nu exista la noi asa ceva ce ai facut tu.esti un comisar de cârpă.rusine sa.ti fie.incurci treburile la noi la sectie.nu faci nimic.te dai bolnav.nu intervii .nu te dai jos din auto .du.te la paza.acolo e locul tau.stiu toți colegii ca esti sifonul sefutilor.

Adauga un comentariu