Prima pagină » Actualitate » Elevii de gimnaziu și liceu, puși să studieze istoria romilor! De când va fi introdusă noua materie
Elevii de gimnaziu și liceu, puși să studieze istoria romilor! De când va fi introdusă noua materie

Elevii de gimnaziu și liceu, puși să studieze istoria romilor! De când va fi introdusă noua materie

20 oct. 2023, 10:49,
BZI.ro, în Actualitate

Elevii de gimnaziu și liceu vor fi puși să studieze istoria romilor. Materia „Istoria, robia și deportarea romilor” va fi materie opțională pentru elevii de gimnaziu și liceu din România. Este vorba de o istorie mai puțin cunoscută, ascunsă timp de sute de ani, potrivit Deliei Grigore, activistă pentru drepturile romilor.

Elevii de gimnaziu și liceu, puși să studieze istoria romilor!

Din anul școlar 2025-2026, elevii de gimnaziu și liceu vor putea alege ca disciplină opțională “Istoria, robia și deportarea romilor”, potrivit unui anunț făcut de Ligia Deca, ministul Educației.

„Istoria, robia și deportarea romilor” va fi introdusă ca disciplină școlară modulară, opțională pentru învățământul gimnazial și liceal.

Delia Grigore, scriitoare, academiciană și activistă pentru drepturile romilor, a explicat cum ar trebui implementat acest opțional și cât de important este în programa școlară.

„Mi-aș dori ca istoria romilor să fie cunoscută, începând cu sclavia, cu holocaustul, politica asimilaționistă din perioada regimului socialist și apoi perioada de astăzi cu recunoașterea romilor ca minoritate națională, mișcarea culturală și politică romă. Toate evenimentele, atât cele tragice, cât și cele de contribuție la istoria și cultura României, să fie menționate în manualele și în programele de istorie pentru toți. Îmi doresc o schimbare și la acest nivel”, a spus Delia Grigore.

Istoria minorităților nu se reflectă în manualele de istorie în acest moment, mai spune președinta Asociației Centrul Rromilor „Amare Rromentza”.

„Încă nu se reflectă la nivelul la care ar trebui, se reflectă foarte puțin sau deloc. Mai ales, partea tragică. Mi-e teamă că opționalul acesta, deși există, nu se va face. Va fi nevoie de profesori de istorie conștienți, dornici să ia acest opțional, să îl facă, să îl pregătească, să caute materiale. Noi vrem să ajutăm, avem cercetări, avem studii. Există Centrul Național de Cultură a Romilor- Romano Kher care are un departament de cercetare. Suntem noi- programul de studii de Limba și Literatura Romani de la Universitate din București, Facultatea de Limbi și Literaturi străine. A împlinit anul trecut 30 de ani de la înființare. Avem de unde să oferim materiale, cărți de istorie. Numai să ne caute“, a menționat Delia Grigore.

Delia Grigore: „Mi-e teamă că opționalul acesta, deși există, nu se va face”

Activista pentru drepturile romilor a menționat că opționalul s-ar putea să nu fie introdus la studiu de către școli.

„Fiind opțional, foarte puțini vor dori să facă acest lucru. E un efort în plus, trebuie să te documentezi în plus. Nu știu dacă au deschiderea aceasta, dacă își doresc. Vor fi profesori care vor face, dar nu știu câți vor fi. Mi-aș dori să fie în trunchiul comun. Dar e bine și așa, e un pas înainte”, a zis Delia Grigore.

Aceasta a adăugat că sunt deschiși pentru a contribui la implementarea acestui opțional în școlile din România, punând la dispoziție resursele valoroase pe care le are.

„Ne dorim să colaborăm. Și în regim de voluntariat. Din punctul meu de vedere, pentru noi este o cauză, nu un job. Ne dorim să colaborăm și chiar să se facă acest opțional, să existe manuale. Ne oferim, prin colegii noștri, să organizăm cursuri de formare. Noi avem un muzeu virtual al culturii romilor, primul muzeu din lume de tipul acesta. Este www.romanomuseum.com. Are zece ore de vizitare, în română, romani și engleză. Sunt o mulțime de materiale”, a mai spus Delia Grigore după ce s-a anunțat că elevii de gimnaziu și liceu, puși să studieze istoria romilor, ca opțional.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
13 iulie 2024
13 iulie 2024