Local

Elevii din Iași și viziunea lor despre Europa de mâine. IaȘi fii Cetățean European – un proiect de amploare în care sunt implicați elevii și dascălii ieșeni

Publicat: 06 mai 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Elevii din Iași și viziunea lor despre Europa de mâine. IaȘi fii Cetățean European - un proiect de amploare în care sunt implicați elevii și dascălii ieșeni

În ziua de 10 mai 2021, începând cu ora 15.00, în spațiul virtual, se va derula primul eveniment din cadrul Proiectului IaȘi Fii Cetățean European. Acest exercițiu de democrație este dedicat Zilei de 9 Mai – Ziua Europei și este propus de organizatorii din 11 licee de prestigiu din Iași cu scopul de a implica elevii în cunoașterea activă a rolului Uniunii Europene în viața românilor, dar și a Iașului.

Instituțiile implicate sunt: Liceul Teoretic de Informatică Grigore Moisil Iași (inițiatorul proiectului, prof. Maria Rados), Colegiul Național Costache Negruzzi Iași (prof. dr. Elvira Rotundu și prof. Carmen Tomescu), Colegiul Național Iași (prof. Mihaela Țurcănașu), Colegiul Național Mihai Eminescu Iași (prof. dr. Lăcrămioara Iordăchescu și prof. Sorin Sitea), Colegiul Național Garabet Ibrăileanu Iași (prof. Grigore Crăciun), Colegiul Pedagogic Vasile Lupu Iași (prof. dr. Serinela Pintilie), Colegiul Național Mihail Sadoveanu Pașcani (prof. Hariclea Monica Mercaș), Colegiul Economic Administrativ Iași (prof. dr. Tiberius Părpăuță), Liceul Teoretic Ion Neculce Tg. Frumos (prof. dr. Sergiu Enea), Liceul Teoretic Al. I. Cuza Iași (prof. Sebastian Chiruță), Liceul Teoretic Vasile Alecsandri Iași (prof. Ioana – Ruxandra Chiruță), în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Iași, Europe Direct Structură – gazdă Asociația pentru Ecologie și Dezvoltare Durabilă și BCR.

Evenimentul amintit își propune să reunească elevi, profesori, invitați speciali și constă într-un maraton de prezentări de eseuri, desene, clipuri video, toate fiind creații ale elevilor care pun în lumină reflecțiile acestora cu privire la valorile europene. Intervențiile invitaților vor puncta prioritățile și perspectivele Uniunii Europene într-o societate în continuă schimbare dar și în contextul pandemic pe care îl traversăm cu toții. Elevii participanți au vârste între 12 și 18 ani și au posibilitatea unui exercițiu de aprofundare a cunoștințelor despre organizarea, importanța, valorile Uniunii Europene pentru un ieșean.

Printre produsele inedite ale acestui eveniment se numără un film dedicat Uniunii Europene, un eBook care va cuprinde toate creațiile elevilor din cele 11 școli partenere, precum și o revistă online. Pe parcursul zilei de 10 mai, elevii prezenți la eveniment vor avea posibilitatea să își exprime propriile opțiuni asupra calității materialelor vizionate și audiate, cât și asupra modului de organizare a agendei activității și a temelor abordate, prin consemnarea unor reflecții în newsletter-ul ediției, care va fi ulterior pus la dispoziția publicului în varianta online.

Evenimentul se află la prima ediție, este popularizat pe Facebook și Instagram, și beneficiază de invitați de marcă precum prof. univ dr. Lucian Leuștean, de la Facultatea de Istorie a Universității Al. Ioan Cuza din Iași, Maya Clincu, Coordonator Rețeaua Europeană de Promovare a Implicării Tinerilor în Procesul Decizional “Coaliția Tinerilor Implicați” în cadrul Asociației de Atitudini Civice EuroDEMOS, Elena Ghioc, Education leader @IBM, co-founder Inițiativa România, și Aurora Matei, președinte Europa Direct Structură – gazdă Asociația pentru Ecologie și Dezvoltare Durabilă.

Adauga un comentariu