Prima pagină » Eveniment-Social » Elevii ieșeni scutiți medicali, obligați prin regulament să participe la ora de educație fizică și sport în anul școlar 2022-2023!

Elevii ieșeni scutiți medicali, obligați prin regulament să participe la ora de educație fizică și sport în anul școlar 2022-2023!

15 oct. 2022, 02:00,
Denisa Pintilie, în Eveniment-Social

Ora de educație fizică și sport în anul școlar 2022-2023 vine cu modificări în regulamentul ROFUIF. Elevii inapți pentru a desfășura această activitate fizică vor trebui obligatoriu să fie prezenți în sală sau pe terenul de sport, cu încălțăminte adecvată, da nu și echipament. Sorin Popovici spune că elevii nu mai sunt nevoiți să aducă documentul prin care se dovedesc a fi apți

Elevii din învățământul preșcolar, primar, gimnazial, dar și cei de liceu au început noul școlar în data de 5 septembrie. Odată cu revenirea la școală, în ROFUIF autoritățile specializate în educație au menționat faptul că elevii sunt obligați să participe la orele de sport, indiferent dacă sunt apți sau nu pentru activitatea fizică ce trebuie îndeplinită. Ei pot fi de ajutor prin activități care nu reprezintă un efort fizic ce trebuie să-l îndeplinească.

 teren de sport

Pentru cei scutiți medical, profesorul de educație fizică va consemna în catalog, în dreptul rubricii respective „scutit medical în anul școlar”

Cum se desfășoară ora de sport în anul școlar 2022-2023

Dacă în urmă cu ceva timp, elevii ce erau scutiți medical nu se mai prezentau la ora de sport, regulamentul pentru noul an școlar 2022-2023 prevede că acești elevi trebuie să participe la orele de educație fizică. Aceștia nu vor desfășura activitățile făcute de elevii apți, dar neprezentarea la oră, vor aduce absențe în catalog.

În regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIF) actualizat în anul școlar 2022-2023, autoritățile din domeniul educației au menționat că toți elevii au obligația să se prezinte la orele de educație fizică și sport, chiar dacă aceștia au venit cu o scutire medicală. În regulament mai este precizat și faptul că acestora nu li se vor pune calificative și nici nu li se va încheia media. De asemenea, elevii nu sunt obligați să aibă echipament sportiv, dar încălțămintea trebuie să fie adecvată pentru sălile de sport. Absențele se vor trece în catalog dacă elevul nu se prezintă la oră.

„Dacă ne referim la elevii de la Colegiul Vasile Alcesandri, aceștia au fost informați prin procesul verbal de instruire la începutul anului școlar să vină în echipament corespunzător. Ei sunt scutiți doar de efort, nu și de frecvență. Ei mai pot cronometra, dacă eu solicit lucrul acesta, să noteze anumite rezultate pe care copiii le obțin la diverse probe”, prezintă Ionuț Ivașcu, profesor de educație fizică și sport și prim-vicepreședinte USLIP Iași.

copii pe terenl de sport

Neprezentarea elevilor scutiți medicali la ora de sport, duce la absență în catalog

Elevii inapți vor participa la activități în timpul orelor de educație fizică

 copii sarind in rand

Absențele se vor trece în catalog dacă elevul nu se prezintă la oră

Chiar dacă starea de sănătate nu le permite elevilor să participe la exercițiile fizice pe care ceilalți colegi le desfășoară, aceștia pot primi din partea profesorilor diverse sarcini. De exemplu, așa cum se arată în regulamentul ROFUIF, elevii cu probleme de sănătate pot ajuta la arbitraj, cronometrare, măsurare, înregistrarea unor elemente tehnice, măsurare, ținerea scorului etc. Pentru cei scutiți medical, profesorul de educație fizică va consemna în catalog, în dreptul rubricii respective „scutit medical în anul școlar”. Elevii trebuie să specifice atât documentul medical, numărul și data eliberării acestuia. Documentul va fi atașat la dosarul personal al elevului care se află la secretariat.

„Fiecare elev trebuie să fie prezent la ora. Singura noutate este ca elevii să nu mai fie nevoiți să aducă acel document care arată faptul că sunt apți sau clinic sănătos pentru orele de educație fizică. Deci, ceea ce vă pot spune este că, de anul acesta, doar cei scutiți medical vor aduce scutirea medicală. Vor trebui să fie prezenți la oră, iar dacă lecțiile se vor face în sala de sport, într-un spațiu care, știți foarte bine că are regulile lui, atunci obligația fiecărui elev este să fie prezent în sală”, declară Sorin Popovici, inspector educație fizică și sport.

Astfel, la ora de sport în anul școlar 2022-2023 se vor prezenta toți elevii, chiar și cei scutiți medical. Încălțămintea sportivă este obligatorie. Neprezentarea acestora duce la absență în catalog.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
01 iulie 2024
01 iulie 2024