Local

Elicopterul SMURD, trimis să aducă o persoană cu arsuri de la Buzău. S-a autoincediat cu benzină! – UPDATE

Publicat: 12 iul. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Elicopterul SMURD trimis să aducă o persoană cu arsuri de la Buzău. S-a autoincediat cu benzină - UPDATE
elicopter SMURD care aduce pacienți COVID-19 la Iași

Elicopterul SMURD a fost trimis astăzi să aducă o persoană cu arsuri de la Buzău.

UPDATE: „Pacienta În vârstă de 58 de ani s-a autoincendiat cu benzină. Acesta a suferit arsuri de 60 % pe suprafața corpului, pe membrele superioare, inferioare și pe torace. Femeia este diagnosticată cu sindom depresiv. Observăm o creștere a numărului de pacienți care, din cauza depresiei ajung să se autoincendieze. Le recomandăm, pentru a evita să ajungă în asemenea situație să-și trateze la timp aceste probleme psihice”, spune prof. dr. Diana Cimpoesu, șefa UPU SMUD Iași.

Știrea inițială

„Persoana cu arsuri pe torace și  memebre inferioare va fi adusă la Iași“, a declarat Diana Cimpoeșu, șefa UPU SMURD Iași.

Ieri, 10 iulie 2020, elicopterul SMURD Iaşi a executat o misiune specială. Au fost aduse de la Târgu Mureş un ficat şi patru cornee, de la donatori în moarte celebrală.

Un ficat şi patru cornee au fost aduse la Iaşi de elicopterul SMURD

Prof. dr. Diana Cimpoeșu a transmis faptul că vineri, 10 iulie 2020, elicopterul SMURD Iaşi a executat o misiune specială aducând de la Târgu Mureş un ficat şi patru cornee recoltate de la donatori în moarte celebrala. În cursul serii de vineri spre sâmbăta a fost realizat transplantul de ficat la Spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi, de către echipa condusă de prof. dr. Cristian Lupașcu. Ficatul a fost donat unei paciente, în vârstă de 47 de ani, cu Boala Wilson.

Transplantul de cornee se va desfăşura începând de luni, 13 iulie 2020, în clinica de Oftalmologie, de către echipa condusă de prof. dr. Dorin Chisăliță.

„Ieri elicopter SMURD IAŞI a executat o misiune specială aducând de la Tg. Mureş ficatul recoltat de la donator în moarte cerebrală, precum şi 4 cornee de la Tg Mureş şi Oradea. Transplantul de ficat s-a realizat aseară în Spitalul Sf. Spiridon de către echipa condusă de prof dr Cristian Lupaşcu.

Primitor, o pacientă de 47 ani cu Boala Wilson o afecţiune congenitală ajunsă acum într-un stadiu avansat. Un efort deosebit al echipelor medicale care acum se bucura de starea stabilă a pacientei. Transplantul de cornee se va desfăşura începând de luni în clinica de Oftalmologie de către echipa condusă de prof dr Dorin Chisăliţă.”, a declarat prof. dr. Diana Cimpoeșu, şefa UPU SMURD Iaşi.

Transplant renal la Spitalul Clinic “Dr. C.I.Parhon” din Iaşi

Pe data de 14 aprilie 2020 au avut loc două transplanturi renale la Spitalul Clinic “Dr. C.I.Parhon” din Iaşi. Primitori sunt două paciente din Iași, o pacientă de 57 de ani cu boala genetică renală și în program de hemodializă de 1 an. A doua pacientă are 48 de ani și face dializă de 2 ani de zile. Pacientele au primit rinichii de la familia unui pacient de 48 ani, aflat în moarte cerebrală după un accident vascular cerebral, şi-a dat acordul ca organele să fie donate pentru salvarea altor vieţi.

„Pentru noi ziua şi operaţia au fost ca în vremuri normale. Ne-am desfăşurat activitatea cum o facem de obicei. A fost vorba de o intervenţie de transplant de la un donator aflat în moarte cerebrală. Deşi suntem într-o situaţie naţională de urgenţă, donatorul cadaveric care a venit este considerat o urgenţă şi de aceea continuăm activitatea de transplant conform recomandărilor Agenţiei Naţionale de Transplant. Suntem singurul centru din România care mai face în acest moment transplant renal.

Astăzi (14 aprilie) au avut loc două intervenţii concomitente la două paciente de 57 şi respectiv 48 de ani. Acestea făceau dializa de un an şi de doi ani. Intervenţiile au decurs că de obicei. Au duratat 4-5 ore. Au avut implicate mai multe echipe de medici, terapie intensivă. Nu au fost incidente în cursul acestor intervenţii. Atât donatorul cât şi potenţialii primitorii pe care îi chemasem în eventualitatea transplantului la spital, aşa cum facem de obicei, au fost testaţi pentru COIVD-19. Aceasta a fost diferenţa între ce facem în mod deosebit şi ce am făcut acum. Echipa de recoltă a fost de asemenea testată în cursul zilei de ieri.”, declarase dr. Adelina Miron Spitalul Clinic “Dr. C.I.Parhon” din Iaşi.

Adauga un comentariu