Prima pagină » Razboi în Ucraina » Elveția refuză să trateze soldați răniți din Ucraina în spitalele din țară

Elveția refuză să trateze soldați răniți din Ucraina în spitalele din țară

19 iul. 2022, 11:45,
în Razboi în Ucraina

Guvernul federal din Elveția a obiectat la cererea NATO de a trata ucrainenii răniți în război din motive de neutralitate. Potrivit ziarului Tages Anzeiger, anumite cantoane elvețiene și-au exprimat în mai dorința de a trata răniții, dar opoziția din partea guvernului a zădărnicit inițiativa

Elveția este o țară neutră din punct de vedere militar. Acest lucru i-a ferit de invaziile făcute de Hitler în Al Doilea Război Mondial. În trecut s-a vorbit despre neutralitatea Elveției în momentul în care un avion de vânătoare NATO s-a apropiat foarte mult de o aeronavă civilă rusească.

Elveția nu va trata soldați răniți din Ucraina

Elveția este o țară neutră şi acest duce la refuzul de a trata soldați răniți în Ucraina în spitalele din țară. Solicitarea a fost făcută inițial de către un departament al NATO numit Centrul Euro-Atlantic de Coordonare a Răspunsului la Dezastre. Acest organism coordonează evacuările medicale din Ucraina la nivel internațional.

Această solicitare a declanșat investigații de către serviciul medical coordonat al Elveției, Oficiul Federal de Sănătate Publică și Departamentul Federal de Afaceri Externe. Trei săptămâni mai târziu, autoritățile federale au respins admiterea ucraineanilor răniți din motive legale și practice.

Principalele obiecții au fost că ar încălca statutul Elveției ca stat neutru conform dreptului internațional. De exemplu, Convenția de la Geneva și Acordul de la Haga din 1907 cer statelor neutre să se asigure că soldații reabilitaţi nu mai pot participa la operațiuni militare după recuperarea lor.

În ceea ce privește civilii răniți, guvernul a fost de părere că este aproape imposibil să distingem civilii de soldați, având în vedere că mulți civili din Ucraina iau armele pentru a-și apăra țara. În schimb, oficialii elvețieni preferă să ajute răniții prin direcționarea ajutorului umanitar către spitalele civile din Ucraina.

Cât de neutră este Elveția?

Războiul din Ucraina obligă Elveția să-și explice neutralitatea. Ceea ce a fost văzut de mult timp ca o formulă pentru pace și prosperitate este din ce în ce mai privit din străinătate ca oportunist. Războiul din Ucraina a reaprins o dezbatere despre neutralitatea Elveției. O dezbatere internă despre definiția și domeniul de aplicare a neutralității a izbucnit, cu două tabere opuse. Unul este conservator, reprezentat în principal de Partidul Popular Elvețian, de dreapta, și vrea să păstreze o interpretare strictă a neutralității. Planifică o inițiativă populară care ar include neutralitatea cuprinzătoare în constituția elvețiană.

Tabăra opusă, mai liberală, care reprezintă o majoritate a guvernului, face presiuni pentru neutralitate activă. La sfârșitul lunii mai, în timpul Forumului Economic Mondial (WEF) de la Davos, președintele Ignazio Cassis a inventat un nou concept: „neutralitatea cooperativă”. Acesta a fost răspunsul lui celor care, au întrebat cum poate cineva să rămână neutru în fața atacului rusesc asupra Ucrainei. Oficialii au anunțat că vor publica un raport guvernamental care, printre altele, este menit să sublinieze „cum s-ar putea dezvolta în continuare înțelegerea noastră asupra neutralității”. Finlanda și Suedia, două țări neutre, şi-au declarat deja intenţia de a adera la NATO.

Așadar, Elveția nu va trata soldați răniți în Ucraina, lucru ce înseamnă că statul nu intenţionează să adere momentan la NATO.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`