Prima pagină » Coronavirus » EMA, despre tulpina africană: „Este prematur, la ora actuală, să planificăm o adaptare a vaccinurilor”
EMA, despre tulpina africană:

EMA, despre tulpina africană: „Este prematur, la ora actuală, să planificăm o adaptare a vaccinurilor”

26 nov. 2021, 19:46,
în Coronavirus

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunţat vineri că este prematur să planifice o adaptare a vaccinurilor actuale la noua variantă a virusului SARS-CoV-2 detectată recent în Africa de Sud, informează AFP.

„Este prematur, la ora actuală, să planificăm o adaptare a vaccinurilor (…) pentru a combate această variantă emergentă”, au declarat reprezentanţii EMA, potrivit Agerpres.ro.

Denumită pentru moment B.1.1.529, noua variantă detectată în Africa de Sud prezintă mutaţii multiple şi este potenţial extrem de contagioasă, potrivit oamenilor de ştiinţă sud-africani, care văd în noua tulpină semnale ce anticipează un nou val al pandemiei de COVID-19.

Voichița Lăzureanu, despre noua variantă africană a COVID-19: „Cred că această variantă există în circulaţie de mai mult timp”

Alertă la nivel mondial din cauza noii variante africane COVID. Comisia Europeană cere suspendarea zborurilor către Africa de Sud. Voichița Lăzureanu, medic infecționist la spitalul Victor Babeş din Timişoara, a explicat cât de expusă este deja Europa la această variantă.

Israelul şi Marea Britanie au restricționat deja călătoriile în zona Africii de Sud, tocmai pentru a împiedica răspândirea noii variante. În Israel a fost deja raportat un caz de infectare cu noua tulpină, iar alte două persoane sunt suspecte. Cu toții sunt vaccinaţi anti-Covid. Noua variantă are peste 30 de mutații şi scade eficacitatea vaccinurilor. Experții OMS sunt chiar în acest moment la discuții cu oficiali sud africani din domeniul sanitar pentru a evolua situaţia din ţară.

Voichița Lăzureanu, medic infecționist la spitalul Victor Babeş din Timişoara, a explicat cât de expusă este deja Europa la această variantă.

„Ştim că este în circulaţie, știm că prezintă peste 50 de mutații dintre care se pare 32 de mutații pe acea proteină Spike pe vârf, adică de două ori mai multe ca varianta Delta. Aşa că rămân deschise întrebările: cât de contagioasă şi cât de transmisibilă această variantă şi care este eficacitatea vaccinurilor faţă de această variantă.

Am citit că este deja confirmată în Belgia prima persoana infectată cu această variantă virală cu aceste mutații numeroase. Eu cred că va fi mai repede. Cred că această variantă există în circulaţie de mai mult timp. Acum a început să fie izolată, identificată tot mai des, în tot mai multe ţări. Cu certitudine există pe continentul african, pe continentul asiatic, deci Europa pare că a confirmat primul caz.

Cel mai important este să încetinim răspândirea acestei tulpini, probabil eficacitatea vaccinurilor este mai mică. Să purtăm masca, să ne distanțăm, sigur să vaccinăm o proporție cât de mare cu a treia doză sau cu prima acolo unde este deficitară pentru a avea o mortalitate cât mai mică şi o viaţă cât se poate de normală”, a spus medicul Voichița Lăzureanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`