Endometru îngroșat reprezintă o afecțiune în care mucoasa care căptușește interiorul uterului devine mai groasă decât normal. Această condiție poate apărea din cauza unui dezechilibru hormonal între estrogen și progesteron, hormonii care reglează ciclul menstrual. Acesta poate provoca sângerări menstruale, cicluri menstruale neregulate și, în unele cazuri, poate evolua spre cancer endometrial dacă nu este tratat corespunzător.
Endometrul, țesutul care căptușește interiorul uterului, se îngroașă în perioada ovulației și scade în grosime după menstruație. Totuși, în unele situații, grosimea endometrului nu se mai modifică ciclic, așa cum ar trebui, ci poate crește excesiv.
Endometru îngroșat, ce trebuie să știm?
Endometru îngroșat mai este cunoscut sub denumirea medicală de hiperplazie endometrială, fiind o afecțiune a sistemului reproducător feminin. Mucoasa uterului, adică endometru devine neobișnuit de groasă din cauza acumulării a prea multe celule (hiperplazie). O hiperplazie endometrială nu înseamnă cancer, dar la anumite femei crește riscul de a dezvolta cancer endometrial, un tip de cancer uterin.
Endometrul se modifică pe parcursul ciclului menstrual ca răspuns la hormonii sexuali feminini, estrogen și progesteron. Acest joc al nivelurilor de estrogen și progesteron are ca rezultat o mai bună pregătire a uterului pentru o posibilă sarcină, acționând asupra țesuturilor reproductive feminine.
În prima parte a ciclului predomină hormonul estrogen produs de ovare, care îngroașă mucoasa pentru a pregăti uterul pentru o eventuală sarcină. La mijlocul ciclului, un ovul este eliberat dintr-un dintre ovare, proces numit ovulație. După ovulație, nivelurile unui alt hormon numit progesteron început să crească. Progesteronul pregătește endometrul pentru a primi și a hrăni un ovul eventual fertilizat.
Dacă sarcina nu apare, nivelurile de estrogen și progesteron scad. Scăderea progesteronului declanșează menstruația și eliminarea mucoasei îngroșate. Odată ce căptușeala este complet îndepărtată, începe un nou ciclu menstrual și o nouă etapă de pregătire pentru o altă posibilă sarcină. Orice dereglare a acestui proces fin poate interveni, iar unul dintre rezultate este îngroșarea permanentă a mucoasei uterine, așa numită hiperplazie endometrială.
Ce cauze pot duce la hiperplazie endometrială
Hiperplazia endometrială este cauzată cel mai adesea de excesul de estrogen și insuficiența de progesteron. Acești hormoni feminini joacă un rol esențial în menstruație și sarcină.
În timpul ovulației, estrogenul ajută la creșterea celulelor de pe mucoasa uterului, în timp ce progesteronul pregătește uterul pentru sarcină. Când nu are loc nicio sarcină, o scădere a nivelului de progesteron determină uterul să-și piardă mucoasa. În acest fel începe menstruația și ciclul se reia, ulterior.
Femeile care au hiperplazie de endometru produc puțin, și uneori, deloc progesteron. Drept urmare, uterul nu elimină mucoasa endometrului. În schimb, căptușeala continuă să crească și să se îngroașe. Anumite intervenții pot produce artificial acest fenomen nedorit.
Hiperplazia endometrială rezultă din predominanța și insuficiența relativă a progesteronului. Cauzele tipice pentru excesul de estrogen includ ciclurile anovulatorii. Cauzele exogene includ terapia cu estrogen fără opoziție, terapia de substituția hormonală și tamoxifenul.
Cel mai frecvent întâlnit simptom la o femeie care suferă de hiperplazie de endometru este sângerarea uterină anormală. Femeile cu hiperplazie endometrială pot să se confrunte cu: menstruație anormală, cum ar fi ciclurile menstruale scurte, neobișnuit de lungi sau absente; cicluri menstruale mai scurte de 21 de zile (numărând de la prima zi a menstruației până la prima zi a următoarei menstruații); sângerări menstruale abundente; sângerări după menopauză. E important de reținut că un endometru îngroșat poate deveni canceros.