Actualitate

Enigma medicilor ieșeni: Este sau nu tratamentul cu plasmă hiperimună eficient pentru pacienții cu COVID-19? Doi bolnavi au murit, iar la ceilalți nu s-a observat nicio ameliorare! Dr. Florin Roșu „Studiile nu sunt încurajatoare”

Publicat: 26 aug. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Enigma medicilor ieșeni Este sau nu tratamentul cu plasmă hiperimună eficient pentru pacienții cu COVID-19 Doi bolnavi au murit iar la ceilalți nu s-a observat nicio ameliorare Dr. Florin Roșu Studiile nu sunt încurajatoare
Medicul Florin Roșu susține că nu s-au observat îmbunătățiri în evoluția stării de sănătate a pacienților care au primit tratament cu plasmă hiperimună

Zece pacienți internați la secția de Terapie Intensivă de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași au beneficiat de tratamentul cu plasmă hiperimună. Doi dintre aceștia au murit la scurt timp, iar la ceilalți nu s-a observat o îmbunătățire a stării de sănătate. Medicii se întreabă dacă tratamentul este cu adevărat benefic

Din luna aprilie și până în prezent, la secția de Terapie Intensivă de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, 10 pacienți cu COVID-19 în stare critică au beneficiat de tratamentul cu plasmă hiperimună. Deși s-a insistat asupra eficacității acestui tip de tratament și asupra promovării lui, medicii de la Terapie Intensivă nu au observat modificări în starea pacienților după administrare. Mai mult decât atât, doi au murit la scurt timp după. Dr. Florin Roșu, coordonatorul secției de Terapie Intensivă, spune că nu există suficienți donatori de plasmă pentru a putea demonstra dacă plasma hiperimună este sau nu eficientă în tratarea pacienților.

Tratamentul cu plasmă hiperimună nu a dat niciun rezultat la Iași! Din 10 pacienți, niciunul nu și-a revenit după administrare

Medicii de la secția de Terapie Intensivă de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași au încă dubii în ceea ce privește eficacitatea tratamentului cu plasmă hiperimună. Se pare că la Iași, din 10 persoane care au beneficiat de acest tratament, două au murit, iar cele opt au fost externate. Chiar și așa, medicii nu pot demonstra că starea celor opt pacienți s-a ameliorat datorită tratamentului cu plasmă hiperimună.

„Din punct de vedere științific, plasma hipeimună ar trebui să funcționeze, să imunizeze practic pacientul aflat în stare critică. Nu am avut până acum pacienți la care am putut lega administrarea de plasmă de îmbunătățirea stării lor de sănătate. Studiile nu sunt încurajatoare. Este încă o boală nouă, cu destul de multe necunoscute. Noi sperăm că funcționează. Facem tot ceea ce ne stă în putință pentru a ține acești pacienți în viață și apelăm la toate resursele. Printre acestea, se numără și plasma hiperimună, dar care nu și-a demonstrat încă eficacitatea”, spune dr. Florin Roșu, coordonatorul secției de Terapie Intensivă de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași.

Dr. Florin Roșu: „Avem nevoie de mai mulți donatori pentru a putea trage o concluzie”

Doi pacienți cu COVID-19 în stare critică au murit la scurt timp după ce li s-a administrat plasmă hiperimună. Medicii spun că aceștia sufereau și de alte comorbidități și că organismul a cedat în ciuda eforturilor și tratamentului cu plasmă. La Iași nu există niciun pacient care s-a vindecat cu ajutorul plasmei hiperimune, iar medicii explică că au nevoie de mai mulți donatori pentru a arăta dacă tratamentul este sau nu eficient.

„În momentul de față nu putem trage o linie și să spunem dacă este sau nu eficient acest tip de tratament. Dacă ar exista mai mulți donatori de plasmă hiperimună, atunci și noi am putea administra tratamentul mai multor pacienți atât în stare gravă, cât și în stare mai bună. Abia în acel moment am putea observa care sunt beneficiile acestui tip de tratament. Momentan, cu numărul mic de pacienți cărora li s-a administrat, nu am văzut nicio ameliorare. Avem nevoie de mai mulți donatori pentru a putea trage o concluzie”, mai spune dr. Florin Roșu.

Nici cei 500 de lei oferiți de către autorități pacienților vindecați de COVID-19 nu i-au motivat să se prezinte la donare

În urmă cu aproximativ două săptămâni, primarul municipiului Iași, Mihai Chirica, anunța că pacienții vindecați de COVID-19 vor primi 500 de lei dacă vor dona plasmă hiperimună. Această decizie a venit tocmai pentru a determina populația să se prezinte la donat. Cu toate acestea, o singură persoană a primit tratamentul cu plasmă. Se pare că pacienții vindecați nu sunt stimulați de remunerația oferită de către Primăria Municipiului Iași. În continuare, se așteaptă la Centru Regional de Transfuzie Sanguină din Iași pacienți vindecați de COVID-19 să doneze plasmă hiperimună. Așa cum spun medicii, doar o creștere a numărului de cazuri ar putea demonstra dacă acest tratament este sau nu salvator de viață.

„Pacienții cu COVID-19 în stare critică care ar putea beneficia de tratamentul cu plasmă hiperimună trebuie să aibă aceeași grupă de sânge și RH cu cele ale donatorului”, încheie medicul Florin Roșu.

În 4 luni de zile, din peste 2.000 de pacienți vindecați de COVID-19, doar 10 au putut dona plasmă hiperimună

Aparatul de plasmafereză a fost montat la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină din Iași în data de 16 aprilie. De atunci, doar câțiva pacienți vindecați de coronavirus s-au prezentat la donare. Unii, așa cum susțin reprezentanții centrului, și-au anunțat intenția și ulterior s-au răzgândit. Alții nu se încadrau în criteriile de eligibilitate pentru donare și au fost respinși. Doar 10 pacienți cu COVID-19 din peste 2.000 vindecați la Iași au fost compatibili și au donat plasma pentru a salva viața unor persoane aflate în stare critică. Un număr insuficient pentru a oferi medicilor speciliști șansa de a demonstra dacă tratamentul este sau nu eficient. Până în acest moment, rezultatele obținute de către cadrele medicale din Iași nu susțin eficacitatea tratamentului.

Adauga un comentariu