International

Erdogan s-a oferit să medieze reglementarea conflictului dintre Kiev și Moscova

Publicat: 06 ian. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Erdogan s-a oferit să medieze reglementarea conflictului dintre Kiev și Moscova
Erdogan s-a oferit să medieze reglementarea conflictului dintre Kiev și Moscova

În cadrul unei convorbiri telefonice cu liderul ucrainean, Volodimir Zelenski, președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, s-a oferit să medieze reglementarea conflictului dintre Kiev și Moscova.

Potrivit Agenției de presă Anadolu, președintele turc și-a anunțat disponibilitatea sa de a-și asuma misiunea de moderator și mediator pentru a asigura o pace stabilă între Ucraina și Federația Rusă.

Moscova a anunțat că este pregătită pentru un dialog deschis cu Ucraina

Liderii celor două țări au discutat, joi, de asemenea, despre situația cu privire la coridorul creat pentru exportul cerealelor ucrainene de la Marea Neagră și disponibilitatea Ankarei de a ajuta la ”accelerarea procesului” cu privire la situaţia de la Centrala Nucleară Zaporijjia.

Agenția adaugă că, joi, Erdoğan a discutat telefonic și cu omologul său rus, Vladimir Putin. Moscova a anunțat că este pregătită pentru un dialog deschis cu Ucraina, dar cu condiția ca Kievul să îndeplinească cerințele propuse de Moscova și să țină cont de „noile realități teritoriale”. Președintele turc, la rândul său, a remarcat că apelurile la negocieri ar trebui susținute de o ”încetare unilaterală a focului”.

A intrat în vigoare armistiţiul temporar ordonat de Vladimir Putin

Armistițiul de 36 de ore anunțat joi de președintele Rusiei, Vladimir Putin, a intrat în vigoare. Totuși, ucrainenii nu au acceptat propunerea rușilor deoarece se tem că este o capcană.

Armistițiul de 36 de ore anunțat de Vladimir Putin a intrat în vigoare vineri, potrivit televiziunii ruse de stat citate de Sky News. Rușii susțin că vor respecta încetarea focului vineri și sâmbătă, deoarece este perioada în care se sărbătorește Crăciunul ortodox pe rât vechi.

„Astăzi, la prânz, regimul de încetare a focului a intrat în vigoare pe întreaga linie de contact”‘, a declarat Primul Canal al televiziunii de stat a Rusiei.

„Ea va continua până la sfârşitul zilei de 7 ianuarie”, a precizat sursa de mai sus.

Anunțul a fost primit cu scepticism de oficialii ucraineni și occidentali, care cred că Rusia are un motiv ascuns.

Adauga un comentariu