Prima pagină » Local » Este nevoie de trombocite pentru un pacient internat la Spitalul de Copii „Sf. Maria” Iași
Este nevoie de trombocite pentru un pacient internat la Spitalul de Copii „Sf. Maria” Iași

Este nevoie de trombocite pentru un pacient internat la Spitalul de Copii „Sf. Maria” Iași

30 mai 2025, 02:00,
Codruța ȘOROAGĂ în Local

Vladimir Zavate, un pacient internat la Spitalul Clinic Judțean de Urgență pentru Copii „Sf. Maria” Iași, Secția Oncologie Pediatrică, are nevoie urgent de trombocite.

Vladimir Zavate, un pacient internat la Spitalul de Copii „Sf. Maria” Iași, are nevoie urgent de trombocite

Familia lui Vladimir Zavate s-a mobilizat și a postat în mediul online numeroase mesaje prin care cere ajutorul tuturor cunoscuților. Astfel, persoanele ce doresc să îi vină în ajutor băiatului pot dona trombocite la Centrul de Transfuzii Sanguine din Iași. Persoanele trebuie, însă, să precizeze pentru cine au decis să doneze sânge și spitalul în care este pacientul internat.

„Este nevoie urgentă de trombocite! Zavate Vladimir este internat la Spitalul «Sfânta Maria», Secția Oncologie Pediatrică. Se poate dona indiferent de grupa sanguină la Centrul de Transfuzie Sanguină Iași, str. Nicolae Bălcescu nr. 21, de luni până vineri, între orele 07:30 – 13:30. Nu uitați să menționați că donați pentru Zavate Vladimir”, au transmis reprezentanții Asociației „Donează Sânge, Fii Erou” – Iaşi.

Ce presupune donarea de trombocite

Trombocitele, cunoscute și sub numele de plachete sanguine, sunt componente ale sângelui, cu rol în procesul de coagulare. Sunt câteva categorii de pacienți care necesită donare de masă trombocitară, printre aceștia numărându-se cei oncologici, cu boli hematologice, care au suferit un transplant, cu traumatisme sau cei care au avut un accident. Pacienții bolnavi de cancer care sunt supuși tratamentelor cu citostatice se confruntă cu un nivel extrem de scăzut al trombocitelor. Cea mai eficientă metodă pentru refacerea acestuia este transfuzia cu „celule VIP”, așa cum sunt numite trombocitele de către doctori.

Există un aparat special ce separă componentele sângelui încă din faza de donare. Prelevarea trombocitelor se face într-un sistem autorizat, închis, steril și apirogen, cu instrumente sterile de unică folosință. Sângele este recoltat de la nivelul brațului, trombocitele fiind extrase imediat, restul sângelui întorcându-se la donator. Deoarece majoritatea globulelor roșii revin la donator, intervalul dintre două trombocitafereze este de 4 săptămâni. Mai exact, orice pacient sănătos poate dona trombocite în fiecare lună. Este un procedeu destul de simplu, o singură oră fiind necesară pentru a salva viața unui bolnav de cancer. Trombocitele pot fi utilizate atât în tratamentul tuturor formelor de cancer, cât și în tratarea unor maladii rare. Pot dona bărbații cu vârsta până în 45 de ani. Aceștia trebuie să aibă o greutate de peste 60 de kilograme, dar nu mai mult de 100.

Donatorii trebuie să fie sănătoşi, să nu prezinte simptome de gripă sau răceală. De asemenea, trebuie să nu fi luat aspirină sau antiinflamatoare în ultimele 5 zile şi să nu fi consumat alcool în ultimele 48 de ore. Înainte de donare, se recomandă consumul de lichide (apă, ceai, suc sau iaurt), cel puţin o jumătate de litru. Venele donatorilor trebuie să permită recoltarea, iar numărul de trombocite trebuie să fie mai mare de 200.000/mmc. Persoanele care doresc să doneze trombocite pentru Vladimir Zavate, pacientul internat la Spitalul Clinic Judțean de Urgență pentru Copii „Sf. Maria” Iași, trebuie să știe că Centrul de Transfuzii Sanguine Iași este deschis de luni până vineri, în intervalul orar 07:30 – 13:30.

Bugetul.ro
Bulgaria, umilință supremă pentru România! Țara noastră a fost exclusă definitiv din programul Visa Waiver, însă vecinii din sud vor avea acces neîngrădit peste Ocean
redactia.ro
Cine e miliardarul care a murit la polo după ce a înghițit o albină
Bugetul.ro
Adio, Parcul IOR din București în actuala formă! Primarul Robert Negoiță vrea să transforme locul de recreere din Sectorul 3 într-o oază modernă
a1.ro
Ramona Olaru s-a pozat într-o ipostază lipsită de inhibiții, în propriul balcon! Ploaia i-a pus în valoare siluetă de invidiat
Playtech.ro
Județul din România cu fenomene geologice unice în lume. Cei care ajung aici spun că peisajul nu pare de pe Pământ
observatornews.ro
Coaliția și-a împărțit Serviciile și judecătorii CCR, pe lângă ministere. Ilie Bolojan are drept de veto
Playsport.ro
Insula din România știută de puțini: locul ascuns cu cai sălbatici, cândva cuib al infractorilor, azi paradis uitat
Evz.ro
Donald Trump, anunț de ultimă oră. Ayatollahul Khamenei este o țintă ușoară. Update
realitatea.net
Românii au găsit o nouă metodă de a păcăli aparatele de reciclare. Reușesc să obțină o grămadă de bani cu un singur pahar de plastic
SportpeSurse
EXCLUSIV Imagini devastatoare cu casa părintească a lui Ion Țiriac din Brașov. Locuința a ajuns o dărăpănătură în care colcăie șobolanii. Primarul orașului face declarații tulburătoare despre miliardar: ““Nu l-a interesat niciodată”
Playtech.ro
Cum se taie corect pepenele. Aşa nu faci mizerie şi îl mănânci uşor, e tehnica restaurantelor
Dailybusiness.ro
Câți bani a câștigat Cristela în 2024. Cu ce afaceri se ocupă soția lui Călin Georgescu
RomaniaTV
Nicuşor Dan a decis premierul România, SURPRIZĂ uriaşă
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Statul a retras o sumă-record din conturile românilor pentru a plăti pensiile şi salariile în iunie
redactia.ro
Un nou accident aviatic în India. Nu există supraviețuitori
ego.ro
Am aflat secretul teribil al soacrei mele, iar acum nu știu ce să fac! Cum aș putea să îi spun soțului așa ceva!?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`