BZI LIVE

LIVE VIDEO – Este o figură, o personalitate apreciată și recunoscută în toată România! Un dialog cu informații, detalii utile și de interes, în Platoul BZI LIVE – FOTO

Publicat: 23 feb. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Luni, 24 februarie 2020, începând cu ora 15.00 în Studioul BZI LIVE revine şeful uneia dintre cele mai importante şi prestigioase instituţii de învăţământ superior din România, cu un impact esenţial în viaţă şi societate anume Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Ion Ionescu de la Brad din Iaşi. Astfel, rectorul – prof. univ. dr. Vasile Vintu este așteptat la un dialog pe subiecte ce ţin de: realităţi din învăţământul superior, proiecte naţionale şi internaţionale pe segmente educaţionale, de cercetare, programe didactice, investiţii în infrastructura universitară şi studenţească, laboratoare, cămine şi cantine.

Ediția vine în contextul alegerilor (programate miercuri, 26 februarie 2020 – n. r.) la poziția de rector și unde (a deținut două mandate consecutive iar Legea Educației Naționale din 2011 limitează la acest număr posibilitatea ca un cadru didactic universitar să ocupe această funcție – n. r.), actualul deținător al acestei pozițiii anume profesorul Vintu nu mai candidează. Astfel, domnia sa va aborda elemente din ceea ce a o semnat activitatea sa din ultimii opt ani, recenta prezentare a raportului de activitate în faţa noului Senat de la Agronomie, candidatura sa pentru conducerea acestui esențial for academic, viitorul instituției de învățământ superior ( prof. univ. dr. ing. Gerard Jităreanu, actualul președinte al Senatului USAMV și fost rector este singurul care va candida pentru un nou mandat de rector – n. r.), realităţi din mediul universitar românesc, modificările legislative anunțate în acest domeniu.

USAMV Iași, progrese substanțiale pe line academică în ultimii opt ani. Posibilităţi de practică la cel mai înalt nivel pentru studenţi, masteranzi şi doctoranzi

Pe de altă parte, rectorul de la Agronomie a arătat, într-un alt interviu pentru reporterii Cotidianului Bună Ziua Iași (BZI.) ca instituţia pe care o coordonează pune la dispoziţie studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor centre de pregătire practica ultra-moderne. „Studenţii USAMV Iaşi beneficiază de multiple posibilităţi de pregătire în afara ţării, mobilităţi Erasmus+ şi stagii de practică în ţara sau străinătate, în urma cărora pot fi obţinute competente specifice programului urmat. De asemenea, mai trebuie menţionat ca pe lângă competentele profesionale dobândite, studenţii au posibilităţi diverse de socializare în bazele proprii de practică din Iaşi, Vatra Dornei, Facaieni şi Frasin. Nu lipsesc nici condiţiile foarte bune de cazare, masa şi recreere în campusul studenţesc, cămine renovate şi dotate cu săli de bucătărie şi spălătorie, precum şi de o bază sportivă completă, cu terenuri şi sala de sport multifuncţionala. Calitatea învăţământului şi diversitatea posibilităţilor de angajare fac posibilă inserţia rapidă a absolvenţilor pe piaţa muncii, atât în ferme agricole, horticole, piscicole sau de creşterea animalelor, cât şi în firme de prelucrarea produselor alimentare, în instituţii descentralizate ale statului pentru agricultură, birouri de consultanţă, firme şi unităţi de turism, firme pentru întocmirea proiectelor de accesare a fondurilor europene, în cele de distribuţie a input-urilor pentru sectorul agricol şi agroalimentar şi în circumscripţii sanitar-veterinare”, transmite rectorul instituţiei, prof. univ. dr. ing. Vasile Vintu.

Investiţii uriaşe în centre de cercetare avansată de top în Europa de Est

De asemenea, rectorul a vorbit de recepţia lucrărilor la un centru pe zona industriei alimentare cu şase alteliere de micro-productie, de Institutul de Cercetări pentru Agricultură şi Mediu (ICAM) anume cel mai mare proiect din istoria de peste un secol al USAMV Iaşi. Alături de acestea, universitarul a arătat că e în plină derulare proiectul ce ţine de Centrul regional de cercetare avansată capabil să efectueze cercetare interdisciplinară, aplicată şi experimentală privind microorganismele înalt patogene cu potenţial de răspândire în masă, bolile infecţioase. „Toate sunt centre de cercetare de top, în România şi la cele mai înalte standarde din această regiune a Europei. În premieră vă pot spune că, chiar astăzi > am făcut recepţia la clădirea pentru Ingineria produselor alimentare unde avem şase ateliere de microproducţie precum cel pentru bere, produse din carne afumate sau patiserie. Mergem, pe fonduri europene, cu investiţia pentru Laboratorul de virusologie, vom continua procedurile pentru construirea unui Spital veterinar regional pentru cabaline şi animale de rentă şi a unui Institut Regional de Cercetări Horticole. Desigur, avem în funcţionare de ceva ani Institutul de Cercetări pentru Agricultură şi Mediu >. Cu o valoare de aproximativ 42 milioane de lei, ICAM-ul dispune de cinci departamente de cercetare din care amintim fitotronul cu 11 camere de creştere în condiţii controlate de umiditate, temperatura şi lumina, unde se pot testa pe tot parcursul anului diverse soiuri sau hibrizi, simulându-se condiţii diverse de creştere”, punctează şeful de la Agronomie.

„E timpul să facem o reforma morală în mediul academic. E nevoie de o nouă clasificare a universităţilor romaneşti”

Două alte subiecte sensibile, abordate deschis și echilibrat de profesorul Vinţu se axează pe reforma morala care trebuie făcută în mediul academic românesc şi de o nouă clasificare a universităţilor romaneşti. „Da, cred că trebuie să existe reguli clare care să ţină de Etică şi Morală din mediul academic românesc şi de stoparea plagiatelor, care direct spus înseamnă Furt. Apoi, avem nevoie şi de o nouă clasificare a universităţilor romaneşti. Asta pentru a exista concurenţă şi o mai bună prezentare a instituţiilor de învăţământ superior, pe baza calităţii actului didactic, al cercetării şi al dotărilor şi performantelor acestora. Apoi, să se vadă şi rata de inserţie pe piaţa muncii a absolvenţilor, pe domeniul specializării lor”, a concluzionat prof. univ. dr. ing. Vasile Vintu.

Toți cei care doresc să adreseze întrebări o pot face la rubrica de comentarii, accesând www.bzi.ro sau în direct, pe http://www.facebook.com/cotidianul.bzi.

Adauga un comentariu