National

Este obligatoriu până pe 27 mai! Documentul ce trebuie depus la ANAF

Publicat: 20 mai 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Este obligatoriu până pe 27 mai Documentul ce trebuie depus la ANAF
Declarația unică este pentru mai multe feluri de venituri

Sunt ultimele zile în care cei care obțin bani din alte surse în afară de salarii pot declara veniturile la ANAF, pentru a plăti impozitele datorate statului. Termenul limită este 27 mai.

Tot până atunci, salariații care vor să sprijine un ONG pot trimite formularele.

„Dacă ne referim strict la persoanele fizice, într-adevăr, cele mai importante formulare sunt cele două – declarația unică și formularul 230, pentru situația în care avem o cauză nobilă pe care am vrea să o susținem și vrem să redirecționăm o parte din impozitul pe care îl plătim către către stat”, afirmă Andreea Gheorghe, consultant fiscal, la Pro Tv.

E vorba de 3,5% din impozitul pe care îl plătim către stat din salariu. Așadar, cei care vor să facă o donație către un ONG, dacă n-au completat deja acest formular, mai au câteva zile. Formularul este foarte simplu de completat și multe ONG-uri chiar l-au pre-completat.

Declarația unică este pentru mai multe feluri de venituri

Declarația unică este aceea pe care trebuie să o completeze cei care obțin venituri din alte surse decât salarii.

„Termenul de depunere este 25. Anul acesta este 27. În principiu, este vorba de orice alte venituri pe care le obții în afara salariului, cum ar fi chirii, dividende, dobânzi, câștiguri pe piața de capital, dacă avem vânzare de acțiuni, spre exemplu, și venituri independente”, spune Andreea Gheorghe.

Probabil cea mai întâlnită situație este cea care se referă la chirii. Știm că suntem țara proprietarilor și sunt foarte mulți oameni care au apartamente închiriate.

„În principiu, anul acesta a venit cu câteva noutăți în ceea ce privește veniturile din chirii și cea mai importantă este includerea cotei forfetare de cheltuieli de 20%. Practic, ce se întâmplă este că din venitul total pe care îl obținem ca și proprietar al apartamentului pe care îl închiriem, vom reduce 20%, iar din rezultat, de fapt, acel rezultat este este considerat ca fiind venit impozabil și acel rezultat îl vom impozita cu 10%.

Dacă ar fi să facem un calcul grosier, dacă avem un venit lunar de 500 euro pe an am achita în jur de 480 euro impozit pe venit și, evident, suplimentar de acest impozit avem și obligația de a declara și a plăti contribuția de asigurări sociale de sănătate, în situația în care ne încadrăm într-unul din plafoanele menționate în codul fiscal”, precizează aceasta.

Adauga un comentariu