Mama si copilul

Esti primul nascut in familie? Iata ce au descoperit cercetatorii

Publicat: 23 oct. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Esti primul nascut in familie Iata ce au descoperit cercetatorii
primul nascut in familie

Daca esti primul nascut in familie, te bucuri de niste abilitati in plus fata de fratii tai. Un grup de cercetatori de la universitatile Sydney si Edinburgh au aratat ca primii nascuti au abilitati de gandire mai bune si un IQ mai mare. Cum se explica asta, descopera in randurile de mai jos.

Daca esti copilul mai mic sau copilul mijlociu, s-ar putea ca acest articol sa te nemultumeasca. Potrivit unuistudiu, primul nascut in familie este probabil mai inteligent decat fratii lui. Cercetarea realizata de economisti de la Universitatea din Edinburgh, Analysis Group si Universitatea din Sydney a aratat ca copiii intai nascuti au abilitati de gandire mai bune. De asemenea au adesea si un scor de test IQ mai mare decat fratii si surorile mai mici, inca de la varsta de un an.

Rezultatele sugereaza ca acest lucru ar putea fi redus la copiii mai mari care primesc mai multa stimulare mentala. Desi parintii furnizeaza acelasi nivel de sprijin emotional copiilor lor, primilor nascuti li s-a acordat o atentie nedivizata cu sarcini care au stimulat abilitatile de gandire.

Studiul, care a utilizat datele colectate de Biroul SUA de Statistica a Muncii, a inclus aproape 5.000 de copii. Acestia au fost urmariti inca inainte de nastere pana la varsta de 14 ani. Cercetarea a luat in calcul si factori precum fondul familial si conditiile economice.

Primul nascut in familie, nivel mai bun de educatie

Primii nascuti au obtinut un scor mai mare la teste, inclusiv vocabularul de citire si imagine. Potrivit cercetatorilor, acestea ar putea reflecta „efectul ordinei de nastere”. Aceasta inseamna ca primul copil nascut intr-o familie continua sa aiba un nivel de educatie mai bun si sa castige salarii mai mari in continuare.

„Rezultatele noastre sugereaza ca schimbarile largi ale comportamentului parental sunt o explicatie plauzibila pentru diferentele observate in rezultatele educatiei si pe piata muncii”, a spus dr. Ana Nuevo-Chiquero, de la Scoala de Economie a Universitatii Edinburgh.

Exista insa un dezavantaj al fratelui mai mare. Un studiu din 2009 a descoperit ca primii nascuti au un risc de aproape doua ori mai mare de a face fata presiunii pentru a reusi in scoala decat fratii lor mai mici.

Al doilea nascut, probleme cu legea

Potrivit unui studiu condus de Joseph Doyle, economist la Massachusetts Institute of Technology, se pare ca al doilea nascut, mai ales daca este baiat este mai predispus la comportamente rebele. Cercetatorii au folosit date de la mii de familii din Danemarca si SUA, concentrandu-se mai mult pe familiile cu doi copii in care al doilea nascut este baiat. Studiul a concluzionat ca al doilea nascut este expus problemelor grave la scoala si/sau cu legea. Riscul este de 25 pana la 40% mai mare.

Potrivit unei explicatii, acest lucru se se intampla pentru ca ordinea de nastere schimba adesea stilurile de parenting. Primul nascut are model adultii, iar al doilea ia mai degraba ca model fratele mai mare. El va copia comportamentul celui mare, care uneori este irational. Cel de-al doilea copil poate sa aiba un comportament mai dificil si din dorinta de a atrage atentia parintilor. El poate crede ca fratele sau sora mai mare au parte de mai multa multa atentie.

Adauga un comentariu