Prima pagină » Local » Evaluarea secretarului Denisa Ionașcu a stârnit dispute aprinse în CL Iași. Consilierii USR și PSD s-au opus
Evaluarea secretarului Denisa Ionașcu a stârnit dispute aprinse în CL Iași. Consilierii USR și PSD s-au opus

Evaluarea secretarului Denisa Ionașcu a stârnit dispute aprinse în CL Iași. Consilierii USR și PSD s-au opus

29 ian. 2022, 02:00,
Vlad Rotaru, în Local

Evaluarea secretarului Denisa Ionașcu a creat tensiune în CL Iași. Între consilierii locali au fost discuții aprinse mai bine de o oră pe criteriile de evaluare a secretarul municipalității. Într-un final, au fost desemnați doi aleși locali care vor face parte din comisia respectivă

Discuții aprinse printre aleșii locali în privința comisiei de evaluare a activității secretarului Consiliului Local (CL), Denisa Ionașcu. Consilierii locali au nominalizat două persoane care vor face parte din comisia respectivă, alături de primarul Mihai Chirica. Totuși, discuțiile au escaladat din cauza consilierilor USR și PSD, care au încercat să o apere pe Denisa Ionașcu și să atace Executivul municipalității. Proiectul de hotărâre a fost dezbătut aproape o oră, consilierii nefiind de acord cu metodele de vot pentru nominalizarea membrilor comisiei de evaluare.

Evaluarea secretarului Denisa Ionașcu s-a lăsat cu scandal în CL Iași

Primarul Mihai Chirica a explicat de ce s-a ajuns la o asemenea evaluare a activității secretarului primăriei.

”Este o prevedere care derivă din codul administrativ. Trebuie să o urmărim într-un context al legii. Să fiți absolut convinși că trebuie să respectăm legea. Se vor avea în vedere competențele prevăzute în conținutul legii. Secretarul verifică procedurile operaționale dintre Consiliul Local și primar sau dintre prefect și primar. Aruncați, din punctul meu de vedere, pe secretarul Consiliului Local, într-o dispută politică. E o comisie de evaluare, nu de judecare. Nu s-a pus problema ca eu să fac parte din comisie pentru că vreau, ci pentru că așa prevede legea”, a spus primarul Mihai Chirica.

Consilierul PSD Bogdan Crucianu s-a opus. Secretarul Denisa Ionașcu l-a sprijin în trecut

Proiectul de hotărâre a stârnit reacții aprinse printre aleșii orașului. Unul dintre cei mai vehemenți a fost Bogdan Crucianu, lider de grup al aleșilor PSD. Acesta a cerut ca din comisia de evaluare să facă parte doar juriști. Crucianu a beneficiat de clemența Denisei Ionașcu, cea care în mandatul trecut a avizat un amendament la o hotărâre în beneficiul consilierului local. Și cei de la USR au bătut monedă pe disputa dintre primar și secretarul Consiliului Local din ultima perioadă, refuzând în final să voteze pentru constituirea comisiei.

Secretarul Primăriei Iași va fi evaluat

Pe de altă parte, consilierii PNL au menționat că evaluarea este una normală și că va fi făcută după unele criterii clare, conform codului administrativ.

”Comisia va stabili și niște criterii specifice de evaluare. Comisia nu poate spune doar ceea ce-și dorește. Să păstrăm un echilibru. Nu mai aduceți în discuție elemente care nu sunt. Puneți în gura Executivului chestiuni care nu au fost trecute în proiect. Este o obligație legală. Este o obligație legală, făcută cu respectarea legii. Orice act emis de această comisie este contestabil, supus instanțelor de judecată. Comisia va întocmi un raport care se va raporta la elemente prevăzute în lege, nu va fi o lucrare de doctorat”, a spus Eduard Boz, consilier PNL.

Reacția secretarului CL, Denisa Ionașcu, la ședința din primărie

Denisa Ionașcu nu a vrut să comenteze decizia de constituire a comisiei, menționând doar că se respectă prevederile codului administrativ aflat în vigoare.

”Eu voi face o trecere în revistă a prevederilor legale. Anterior, nu a mai existat un astfel de proiect de hotărâre adus în atenția Consiliului Local. Evaluarea secretarului este și un drept, dar și o obligație corelativă. Membrii comisiei au calitate de evaluator și, potrivit legii, vor stabili criteriile. Acestea se aduc la cunoștință persoanei evaluate. Comisia se constituie prin dispoziția primarului, totul fiind prevăzut în anexa 6 a codului administrativ”, a menționat Denisa Ionașcu, secretarul primăriei Iași.

Conform anexei, evaluarea performanţelor profesionale individuale ale funcţionarilor publici se face anual. În urma evaluării performanţelor profesionale individuale, funcţionarului public i se acordă unul dintre următoarele calificative: „foarte bine”, „bine”, „satisfăcător”, „nesatisfăcător”. Dacă nu va obține minimum satisfăcător, Denisa Ionașcu poate să fie suspendată din funcție. Ea poate ulterior contesta decizia.

Vot secret pentru evaluarea secretarului primăriei. Cine face parte din comisia de evaluare?

Grupurile de consilieri au cerut ca voturile să fie nominale, la vedere sau prin vot secret. În cele din urmă, amendamentul PNL cu votul secret a trecut de plenul CL Iași. Fiecare formațiune politică a făcut câte o nominalizare pentru comisia respectivă, pentru cele două locuri. Traian Ciobotaru (PNL) a primit 13 voturi, Mihai Liviu Gavril (PSD) a primit 5 voturi, în vreme ce Camelia Ciornia (PMP) a primit 13 voturi. De asemene, Diana Finkelștain (USR), a primit 11 voturi. Astfel, din comisia de evaluare vor face parte Mihai Chirica, Florentin Traian Ciobotaru și Camelia Ciornia. Din proiectul de hotărâre a fost scoasă perioada de evaluare inițială pentru anul 2021, tocmai pentru că nu au fost stabiliți indicatorii de performanță.

În ultima perioadă s-au înmulțit plângerile la adresa secretarului primăriei, foarte mulți ieșeni reclamând că mai multe proiecte sunt blocate de către aceasta în mod voit. Astfel, conducerea primăriei a decis să ia atitudine și să ceară o evaluare a Denisei Ionașcu. Proiectul a fost votat de aleșii PNL, în timp ce cei de la PSD s-au abținut, iar cei de la USR nu au participat la vot.

Scandal pe proiectele de urbanism

Denisa Ionașcu avizează și proiectele de urbanism, multe dintre aceste proiecte fiind blocate de către secretarul municipalității. Ultimul scandal de acest gen ține de un proiect intrat în atenția organelor de anchetă privind emiterea certificatelor de atestare a edificării construcţiilor. Procedura de eliberare a acestor acte este cât se poate de clară, conform dispoziției nr. 123 de pe 25.01.2018, dispoziția având și semnătura secretarului primăriei. Evaluarea secretarului Denisa Ionașcu a scos la iveală și alte aspecte legate de CL Iași. De exemplu, aceasta a deținut un apartament al primăriei, în condițiile în care avea și o locuință proprie, prejudiciul adus municipalității fiind unul important.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *