Oamenii legii au descoperit o evaziune fiscală de zeci de mii de euro în familia Stănescu, iar rând pe rând i-au luat la anchetat. Aceștia au încercat să evite să plătească mai mulți bani la stat, așa că au recurs la un truc pentru a păcăli Agenția Națională de Administrare Fiscală. Un membru al clanului Stănescu a fost dat dispărut de către polițiștii ce au apelat la ajutorul cetățenilor pentru a-i da de urmă, în timp ce Nicușor Stănescu a scăpat de pedeapsa în regim de detenție
Nicușor Stănescu a fost administratorul unei firme de familie în perioada 2009-2012 și a practicat aceeași metodă ca frații săi pentru a păcăli Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) Iași și ca să le intre cât mai mulți bani în buzunar.
Bărbatul a fost prins cu facturi fiscale fictive de la furnizori neidentificați, achiziții nereale de la o altă companie și declarații fiscale false. Astfel că afaceristul a fost trimis în judecată sub aspectul săvârșirii infracțiunii de evaziune fiscală. Inițial a primit 3 ani de închisoare cu executare, dar a contestat decizia anchetatorilor și a scăpat de temniță.
Evaziune fiscală de zeci de mii de euro în familia Stănescu: „Facturi fiscale fictive de la furnizori neidentificați”
În perioada martie 2009 – mai 2012, Nicușor Stănescu figura ca administrator asociat împreună cu membrii familiei sale la afacerea din localitatea Tomești. Acesta a înregistrat diferite facturi fiscale dubioase de la furnizori care nici nu există pe piață și a raportat falsuri în declarațiile fiscale transmise către stat. Afaceristul ieșean a avut scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale și a efectuat operațiuni comerciale fictive.
„La data de 15.07.2013, părţile sociale ale societăţii au fost cesionate către martorul, sediul societăţii fiind stabilit în localitatea Tomeşti, preluând şi funcţia de administrator al societăţii. În prezent, firma este radiată. Din declaraţia martorului a rezultat că a preluat părţile sociale SRL Grajduri în schimbul unei sume de bani şi fără a primi evidenţa contabilă a societăţii (vol. 1 ds. u.p., ff. 569-570). Din probatoriul administrat în cursul urmăririi penale rezultă că, în cursul anului 2009, inculpatul, administrator în cadrul firmei SRL Grajduri, a obţinut de la persoane rămase neidentificate un număr de 4 facturi fiscale emise, aparent, în numele Tg. Mureș, înscrisuri în care au fost consemnate operaţiuni comerciale fictive respectiv, achiziţii de bunuri: factura fiscală din 03.2009, în valoare de 95.006,03 lei, din care 15.169,03 lei – TVA; factura fiscală din 03.2009, în valoare de 80.967,60 lei, din care 12.927,60 lei – TVA; factura fiscală din 03.2009, în valoare de 73.937,55 lei, din care 11.805,15 lei – TVA; factura fiscală din 04.2009, în valoare de 55.782,44 lei, din care 8.906,44 lei – TVA (vol. 1, filele 142-143). Ulterior obţinerii facturilor fiscale, în perioada 01.03.2009 – 30.04.2009, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale, inculpatul a înregistrat în actele contabile (jurnal cumpărări pentru lunile martie şi aprilie 2009), a evidenţiat în declaraţia informativă”, au declarat judecătorii.
Un membru din clanul Stănescu a scăpat de închisoare
Nicușor Stănescu a fost arestat de către organele competente pentru sustragerea de la obligațiile către stat și a fost trimis în judecată sub acuzația de evaziune fiscală. Afaceristul ieșean este cunoscut cu antecedente penale în toată țara, și nu numai, pentru comiterea unor infracțiuni grave. Inițial, inculpatul a primit 3 ani de închisoare cu executare, dar a contestat decizia anchetatorilor, fiindu-i admis apelul, desființându-se, în parte, sentința penală.
Astfel că, în data de 31.01.2023, Tribunalul Iași a pronunțat decizia finală prin care Nicușor Stănescu a scăpat de pedeapsa în regim de detenție și a fost plasat sub control judiciar.
„Rejudecând cauza, se aplică legea penală mai favorabilă pentru inculpat. Este legea penală nouă, în baza căreia încadrarea în drept a faptei pentru care s-a dispus trimiterea în judecată este aceea de evaziune fiscală, prev. și ped. de art. 9, alin. (1), lit. c) din Legea nr. 241/2005, privind prevenirea și combaterea evaziunii fiscale, cu aplicarea art. 35, alin. (1), Cod penal și art. 5, Cod penal.
Înlătură din sentința penală apelată dispozițiile referitoare la condamnarea inculpatului, aplicarea pedepselor principale, complementare și accesorii, constatarea concursului de infracțiuni cu infracțiunile pentru care inculpatul a fost condamnat prin sentința penală definitivă, prin decizia penală a Curții de Apel, anularea suspendării sub supraveghere a executării pedepsei aplicate prin aceeași hotărâre judecătorească, descontopirea pedepsei rezultante anterioare și refacerea contopirii, suspendarea sub supraveghere a pedepsei principale rezultante”, potrivit rechizitoriului afaceristului ieșean care este acuzat de evaziune fiscală de zeci de mii de euro.
Acestia sunt doar carne de tun, cum se mai spune, beneficiarii reali ai manoperelor/tranzactiilor frauduloase sunt intotdeauna patronii romani, cu mansete albe si gulere scrobite.